Po Lekėčių seniūniją pasižvalgius

lekeciuose susirinkime
Gausiai susirinkę lekėtiškiai išsakė ne vieną problemą: norėtų ir bankomato, paštomato, o svarbiausia nėra miestelyje viešojo tualeto. Kelių gatvių gyventojai iki šiol neturi galimybės jungtis prie miesto nuotekų tinklo, keltas klausimas ir dėl, jų nuomone, nekonkurencingai Šakių autobusų parko keliamų bilietų kainų. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Savivaldybės administracijos vadovai pradėjo mero Raimondo Januševičiaus inicijuotus vizitus po visas rajono seniūnijas – antradienį apsilankyta pirmojoje stotelėje, Lekėčiuose, kur miestelio šeimininkas Ričardas Krikštolaitis aprodė ne tik seniūnijos skaudulius, bet ir džiugius dalykus. Koks gyvenimas Lekėčių seniūnijoje gyventojų akimis? Apie tai ir kalbėtasi susitikimo su gyventojais metu.

Rajono administracijos vadovai – meras R. Januševičius ir administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis – pirmiausiai užsuka į Lekėčių seniūnijos pastatą, po kurio stogu glaudžiasi ir ambulatorija, biblioteka, ugniagesiai. Seniūnas R. Krikštolaitis viena iš problemų įvardija tai, jog visas seniūnijos ūkis, turima komunalinė technika stovi po atviru dangumi. Tad svarstyta, kad patalpas technikai laikyti būtų galima įrengti pastato rūsyje.

Užsukus į ambulatoriją, čia pasitikusi vyriausioji gydytoja Ligita Armonavičienė pirmiausiai pasidžiaugė, kad, seniūnijai uždengus stogą, vanduo jau nebegadina pastato sienų, todėl galima ir toliau atlikti remonto darbus, o susimažinus patalpas ambulatorijoje žiemą tapo daug šilčiau. Tiesa, ambulatorija atsisakė šildymosi dujomis, šildosi patalpas elektra. Gydytoja užsiminė, kad prie gydymo įstaigos turi 1 tūkst. 80 prisirašiusių gyventojų, tačiau dalis lekėtiškių vis dar labiau linkusi rinktis gydymo įstaigą Pilėnuose (Kauno r.).

Be abejo, užsukama ir į  Lekėčių miško muziejaus pastatą, o kol savivaldybė dar nepriėmusi sprendimo, ką su pastatu daryti, raktai Lekėčių seniūno rankose. Užėjus į vidų, antrame aukšte muziejaus patalpas tenka apžiūrėti beveik tamsoje, mat dėl saugumo elektra yra atjungta.

„Teritorijos apšienauti vien apie du hektarai, pastatų daug, bet vien griuvenos“, – rodo seniūnas neseniai savivaldybės žinion perėjusio muziejaus pastato prieigas.

O štai užėjus į Lekėčių moterų klubo „Kulinarinio paveldo namai“ patalpas, pasitikusi klubo vadovė Vaida Brazaitienė dalinasi džiugiais dalykais.

„Dešimt metų, kai mes čia. Iš pradžių nebuvo nei vandens, nei tualeto. Po truputį remontavomės. Lėšas užsidirbom patys, tik iš pradžių iš projektinių lėšų pasistatėm pečius, kad galėtume vesti edukacines programas“, – pasakojo V.Brazaitienė, visgi išsakydama ir problemą – verkiant reikia keisti pastato stogą, o kadangi šiame pastate dvi patalpas naujai ekspozicijai rengia ir šio krašto muziejininkas Gintas Čekauskas, tad svarstoma stogą uždengti skiedromis.

Seniūnas pakviečia nuvažiuoti iki Pavilkijo kelto, iki kurio veda Kelių direkcijai priklausantis maždaug kilometro ilgio žvyrkelis. Pasak mero, Kelių direkcija šio ruožo tikrai nemato prioritetinėse asfaltavimo eilėse. Meras užsiminė, kad žada susitikti su kariškiais ir diskutuoti dėl tilto per Nemuną atsiradimo galimybės Pavilkyje ar Kriūkuose, tuomet, anot mero, ir dėl žvyrkelio išasfaltavimo atsirastų kiti prioritetai.

Apleistas Pavilkijo dvaro pastatas taip pat nedžiugina, seniūnas dėl saugumo teritoriją aptvėrė „Stop“ juosta. Pastatas, nors ir turi šeimininką, gyvenantį Jungtinėse Amerikos Valstijose, baigia sugriūti.

Nuo Pavilkijo seniūnas pakviečia užsukti ir į Kretkampį, šis kažkada buvęs gražus kampelis, deja, taip pat virto gyvenviete vaiduokliu. Apleistuose pastatuose ir toliau siautėja vandalai, o greta daugiabutyje gyvenantys žmonės sako net bijantys į lauką išeiti vakarais.

Tačiau greta tekantis Nemunas traukia vandens turistus, seniūnas čia yra įrengęs valčių įleidimo vietą, nori ją plėsti, svarstoma čia įrengti prieplauką.

O štai sugrįžus į Lekėčius ir užsukus į Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Lekėčių skyrių, prisijungusiems vicemerams Dariui Jakavičiui ir Egidijui Peleckiui centro vadovė Lilija Liutvinienė išsakė nuogąstavimą, kad darželyje nebetelpa vaikai. Tad buvo apžiūrėtos mokyklos patalpos, tartasi, kokias patalpas būtų galima įrengti papildomai. Kita bėda – labai prastos būklės automobilių stovėjimo aikštelė bei įvažiavimas į mokyklą, tad meras ragino bent jau retkarčiais duobes pasilyginti.

Koks gyvenimas Lekėčių seniūnijoje gyventojų akimis? Pirmiausiai garbaus amžiaus senjoras įteikia administracijos vadovams lapus su gyventojų parašais ir prašymu įrengti Kauno gatvėje autobusų sustojimo aikštelę.

„Didelė problema pas mus – tualetas. Kur mums bėgti? Iš turgavietės – į mišką?“ – teiravosi kitas lekėtiškis. Jam buvo atsakyta, kad darbo valandomis galima naudotis „Gulbelės“ parduotuvės tualetu.

„Kodėl Šakių autobusų parkas pasikėlė taip daug kainas? „Kautra“ veža Lekėčiai–Kaunas už 3,40 ar 3,80 euro, o Šakiai veža už 4,30? – kėlė klausimą kita lekėtiškė – Todėl mes ir važiuojam Kauno autobusais, o galėtume palaikyti Šakių autobusus, bet to mes nedarom, nes mums yra per brangu.“

Rajono vadovai namų darbams gavo ir daugiau užduočių: žmonės rūpinosi, kodėl iki šiol nerenovuojamas, nors yra ir gyventojų sutikimas, Kauno g. 15 numeriu pažymėtas namas. Jančių kaimo gyventoja pageidavo paženklinti kaimą ženklu, teirautasi, ar šiame kaime Pamiškio g. atsiras asfaltas. Teirautasi ir dėl prasto kelio, vedančio į „Idavang“  įmonę – pasirodo, šis kelias iki šiol niekieno žinioje. Buvo išreikštas pageidavimas, kad atsirastų didesnės galios ir daugiau elektromobilių krovimo stotelių kelyje iki Šakių bei Jurbarko.

„Po darželio visi tėvai vaikus išveža į Šakius arba į Kauną. Manau, kad mokykla turėtų būti patrauklesnė“, – kritikos negailėjo vienas lekėtiškis.

Diskutuota susitikimo metu ir dėl neseniai Lekėčiuose įvykusio incidento, kuomet vienos šeimynos globotinis galimai sužalojo lekėtiškį. Savivaldybė savo ruožtu dėl minėtos šeimynos kreipėsi į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovę bei Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą.

Vicemeras D. Jakavičius svarstė, jog galbūt ir mūsų rajone pavyktų įgyvendinti idėją, kad gyventojus Šakių autobusų parkas po Šakių r. vežiotų su mėnesiniu abonentiniu bilietu. Jis lekėtiškius ragino naudotis šitos bendruomenės paslaugomis – tiek ambulatorija, tiek mokykla, tiek turizmo paslaugomis.

„Seniūnas aprodė skaudulius gyvai, juos užsirašėme dešimtimis punktų į savo užduočių sąrašus. Tikrai nepadarysim viską čia ir dabar. Bet žinoti ir prognozuoti tai, ką galime daryti, vieną ar kitą sprendinį, tikrai būtų pravartu“, – kalbėjo rajono meras pridurdamas, kad minėtų tiltų, kelių asfaltavimui rajone būtų galima pasitelkti gynybos lėšas.

Meras taip pat informavo, kad tiek Kriūkuose, tiek Lekėčių Ateities g. turi gyvenamųjų kvartalų vystymo idėją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.