Gyventojai medžių šalinimui pritaria

medziai tarpuciai
Medžių pjovimas gyventojams kelia stiprias emocijas, dažnai virstančias pasipriešinimu. Kad to išvengtų, Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edgaras Belevičius pirmadienį pakvietė Tarpučių kaimo gyventojus ir iš anksto informavo, jog artimiausiu metu bus pradėtos šalinti gyvenvietės pradžioje, Bublelių gatvėje, augančios tuopos, mat jos kelia realią grėsmę vairuotojų saugumui.

Pasak Kudirkos Naumiesčio seniūno E. Belevičiaus, nesinori, kad prie kelio Tarpučiai–Kubilėliai augantys topoliai prišauktų nelaimę, kaip kadaise nutiko Vilkaviškio rajone, kai ant važiuojančio automobilio užvirtus medžiui žuvo žmonės.
 
„Po kiekvieno stipresnio vėjo kelias pilnas prilaužytų šakų. Ačiū Dievui, neseniai Kybartuose praūžęs uraganas iki čia neatėjo“, – kalbėjo seniūnas ir pridūrė, kad šiuo keliu dažnai važiuoja įmonės „Šaka“ technika, ūkininkai su grūdais.

Šio krašto ūkininkas Laimutis Inkratas teiravosi, ar medžių šalinimo darbų metu nebus uždarytas kelias.

„Mums aktualu, kaip šiuo keliu važiuosime, kol vyks medžių šalinimo darbai. Dabar javapjūtė, pats darbymetis, – nerimavo ūkininkas. – Šitie medžiai tikrai nereikalingi. Po vėjo šakų pilnas kelias būna.“

„Jau seniai tuos medžius reikėjo nupjauti. Kiek gali šakos kristi ant galvų. Vieną kartą ir medis užgrius“, – pridūrė viena kaimo gyventoja.

Tiesa, kitas greta kelio stūksančio keturbučio gyventojas svarstė, jog visgi prie kelio auganti topolių alėja šiek tiek sulaikydavo žvyrkelio dulkes. Kaip žinia, todėl tuopomis kadaise ir buvo apsodinti miestai ir miesteliai, nes tai nereiklūs medžiai, garsėjantys kaip puikūs biologiniai filtrai, ryte ryjantys įvairius miesto teršalus.  

Dar vienas senjoras teiravosi, ar nebūtų galimybės iš nupjautų medžių pasigaminti malkų, ir prisiminė, kad topoliai čia pasodinti maždaug prieš 60 metų.

Tačiau šiandien topoliai nėra saugotini. Žvyrkelis Tarpučiai–Kubilėliai yra savivaldybės žinioje, tad, pasak seniūno, ir derinimo dėl medžių šalinimo reikia mažiau. Seniūno įsitikinimu, dabar pjauti medžius yra tinkamiausias laikas, nes dauguma ūkininkų grūdus iš laukų jau parsivežę, o bulviakasis dar neprasidėjęs.

Atvyko į susitikimą ir medžius šalinti apsiėmusios įmonės UAB „Archigrupė“ vadovas Antanas Stepulaitis. Kartu su seniūnu apžiūrėjo atkarpą, kuri bus kertama, domėjosi, ar netrukdys elektros laidai, kur reikės sandėliuoti medieną.

„Darbai gali užtrukti savaitę, dvi. Medžius leisim greičiausiai ant kelio ir iš karto technika juos nuo kelio patrauks. Gal kokiom 5 ar 10 minučių ir teks stabdyti eismą“, – tikino A. Stepulaitis.

Gyventojams seniūnas ir A. Stepulaitis paaiškino, kad nupjautų topolių mediena praktiškai niekam netinkama ir bus susmulkinta bei panaudota biokurui.

Iš viso seniūnas suskaičiavo 94 pavojų keliančius topolius, kurie artimiausiu metu bus pradėti šalinti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.