Gyventojai jau teikia prašymus kompensacijoms už kurą gauti

Savivaldybės taryba patvirtino vidutines kito kuro kainas, taikomas būsto šildymo ir karšto vandens ruošimo išlaidų kompensacijoms skaičiuoti. Be to, nauja yra tai, kad asmenys, besikreipiantys dėl šių kompensacijų, turės pateikti kuro įsigijimą patvirtinančius dokumentus.

Tiesa, tiek kai kuriuose komitetų, tiek tarybos posėdžio metu kilo diskusijų dėl vienos eilutės iš tvarkos išbraukimo, tačiau galiausiai valdantieji į opozicijos pastabas nebuvo linkę atsižvelgti.
 
Esmė tokia, kad asmenys, kurie kreipiasi dėl kompensacijų, kartu su prašymu turi pateikti ir kuro įsigijimą patvirtinančius dokumentus (sąskaitas faktūras, banko ar kitos kredito įstaigos sąskaitos išrašus, kasos kvitus ir kt.), ne senesnius kaip šių metų balandžio 1 d. Neturintiems tokių dokumentų asmenims taikomos šildymo mišriomis malkomis normatyvas. Būtent šis sakinys ir sukėlė diskusijas.

„Dabar gaunasi taip, kad jeigu žmogus šildosi tik malkomis ir jis nepristato dokumentų, tai jis pagal tvarką negauna kompensacijos, bet jei tas, kuris šildosi granulėm ar anglim ir nepateikia sąskaitų, tai jis gauna kompensaciją už malkas. Ar tai teisinga?“ – teiravosi opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis, siūlęs minėtą sakinį tiesiog išbraukti.

Visgi nors komitetų posėdžiuose buvo įvairių svarstymų ir net sutikimo, kad šio sakinio išties neturėtų likti, tačiau tarybos posėdžio metu Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė informavo, kad sakinys lieka ir viskas čia yra gerai. Juolab, kaip ją papildydamas sakė meras Raimondas Januševičius, kad žmonės iš anksto nebuvo informuoti, jog reikės ir sąskaitų.

Tad opozicijai susilaikius, o 16 balsavus už, sprendimas, kuris įsigaliojo nuo spalio 1 d., buvo priimtas. Kaip informavo D. Pilypaitytė, nustatant kainas buvo atlikta įmonių, prekiaujančių įvairiomis kuro rūšimis, analizė. Patvirtinta, kad mišrių malkų vidutinė kaina už kub. metrą – 60 eurų, akmens anglies – 360 eurų už toną, medienos pjuvenų briketų – 274 eurai už toną, medienos pjuvenų granulių – 311 eurų už toną, durpių briketų – 195 eurai už toną, suskystintų dujų – 1,45 euro už kg.

Kaip žinia, 2022–2023m. šildymo sezono metu išlaidos kompensacijoms, palyginus su ankstesniuoju sezonu, žymiai išaugo. Jei 2021–2022 m. šildymo sezonui Šakių r. savivaldybėje buvo panaudota kiek daugiau nei 116 tūkst. eurų, o kompensacijas gavo 684 šeimos, tai 2022–2023 m. kompensacijoms buvo panaudota 2 mln. 42 tūkst. eurų, jas vidutiniškai gavo 2 tūkst. 704 šeimos. Tam įtakos turėjo kuro įsigijimo kainos ir pasikeitęs valstybės remiamų pajamų (VRM) dydis, kuris nuo 2022m. birželio kilo nuo 129 iki 147 eurų, o nuo šių metų sausio VRM yra 157 eurai. Kadangi 2023 m. trečią ketvirtį kito kuro kainos sumažėjusios, prognozuojama, kad, kompensuojant kuro įsigijimo išlaidas, lėšų poreikis turėtų mažėti.

Kaip informavo D. Pilypaitytė, prašymų dėl kompensacijų už šildymo skyrimą (centralizuotą šildymą, karštą ir šaltą vandenį) per rugsėjį gauta 97, spalio 1–4 d jau priimti 167 prašymai.

„Sprendimai dar nepriimti. Kiek kokių prašymų bus, matysime lapkričio mėn.“, – patikslino Socialinės paramos skyriaus vedėja.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.