Vandentvarkos projektai – tai tik perspektyva į ateitį

kiduliaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Jau kitą savaitę rajone prasidės Nemuno vidurio baseino III etapo projektų įgyvendinimo darbai, kurių metu penkiose rajono seniūnijose bus statomi nauji nuotekų valymo įrenginiai, tiesiamos nuotekų ir vandentiekio trasos. Tokios naujienos, pasiekusios Kidulių kaimo gyventojus, privertė sunerimti, kad niekas su jais nederino projekto įgyvendinimo darbų. Todėl kiduliečiai patys inicijavo susitikimą su už projekto įgyvendinimą atsakingais atstovais.

Nuotr. Prieš savaitę Kiduliuose vyko vietos gyventojų ir už vandentvarkos projektų įgyvendinimą atsakingų asmenų susitikimas. Jame buvo aiškinamos visos projekto įgyvendinimo detalės.

Rajone prasidės nauji kasinėjimai

Pasak projektų vykdytojo UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus Vaido Litinsko, pagal Nemuno vidurio baseino III etapo projektą jau šiemet prasidės vandens valymo įrenginių, vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbai Kidulių, Plokščių, Kriūkų, Griškabūdžio, Lekėčių seniūnijose. Pagal savivaldybės Ūkio skyriaus Kęstučio Kuncaičio pateiktą aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymą, minėtose vietovėse bus pastatyta po vandens valymo įrenginį. Juos statys konkursą laimėjusi UAB „Litkon“. Vandentiekio ir nuotekų valymo tinklus ties UAB „Sumeda“. Taip Kriūkuose ir Joginiškiuose planuojama nutiesti 4,4 km nuotekų tinklų, Plokščiuose – 2,4 km nuotekų ir 1 km vandentiekio tinklų, Kidulių, Kaimelio, Šiaudinės, Judrių kaimuose numatyta nutiesti 4,8 km nuotekų ir 1,5 km vandentiekio tinklų, Griškabūdžio, Bliuviškių, Patašinės gyvenvietėse suplanuota - 11 km nuotekų ir 3,1 km vandentiekio tinklų, o Lekėčiuose, kur, tikima, darbai prasidės jau kitą savaitę, bus tiesiama 3,6 km nuotekų ir 1,9 km vandentiekio tinklų. Šiemet darbams atlikti skirta 19, 780 mln. litų iš ES Sanglaudos fondo, iš valstybės biudžeto skirta 2,327 mln. litų ir projekto vykdytojas – UAB „Šakių vandenys“ prisidės 1,164 mln. litų.
 
Dažnam gyventojui kyla klausimas, kodėl nuotekų ir vandentiekio tinklai  po truputį patrupinami čia vienoje, čia kitoje seniūnijoje ir nė viena gyvenvietė praktiškai nėra ir nebus nesutvarkyta iki galo. „Pavyzdžiui, Griškabūdyje apskritai sudėtinga padėtis. Čia bendrovė „Šakių vandenys“ iš viso netiekia vandens, jį tiekia žemės ūkio bendrovė. Bendrovė mums sutinka atiduoti tik vandentiekio trasas. Reiškia, mums reikia šalia esamos vandenvietės padaryti naują ir iš ten iki miestelio atvesti naują šalia jau esančio vamzdžio. Valymo įrenginį numatyta statyti netoli Bliuviškių buvusiose fermose“,- sakė direktorius V. Litinskas. Nors šioje seniūnijoje numatyta nutiesti daugiausiai tinklų, tačiau žmonės realią naudą pajus mažiausiai. Tada kyla paprastas klausimas, kam iš viso to reikia? Ar nebūtų paprasčiau tiesiog vieną gyvenvietę iki galo modernizuoti? „Į tai reikia pažiūrėti iš kitos pusės. Gal tai ir atrodo beprasmiška, bet mintis yra ta, kad kiekvienoje seniūnijoje atsiras po valymo įrenginį, todėl turėdami lėšų galbūt galėsime patys nuotekų ar vandentiekio tinklus nusitiesti“, - svarstė V. Litinskas. Galvojama, jeigu ateityje pavyks amortizacijos mokestį įtraukti į vandens tarifą, vandeniui gerokai pabrangus, atsiras pinigų ir tolimesnei tinklų plėtrai. Kaip teigė K. Kuncaitis, taip yra ir dėl to, kad pagal turimą finansavimą visoms savivaldybėms skiriama po nedaug pinigų, svarbiausia, kad būtų pastatyti nuotekų valymo įrenginiai, žinoma, ne mažiau svarbus gyventojų prisijungimas prie jų. Priešingu atveju bendrovei „Šakių vandenys“ bus taikomos tūkstantinės baudos.

Sujudo kiduliečiai

Kidulių krašto gyventojai, išgirdę apie planuojamus įgyvendinti projektus, sudujo, kad jų įgyvendinimo darbai nebuvo suderinti su jais. Norėdami išvengti galimų nesusipratimų, aktyvūs vietos gyventojai inicijavo susitikimą su asmenimis, atsakingais už projektų įgyvendinimą. Atsakingi asmenys patikino, jog darbų projektas su jais bus suderintas metų gale. K. Kuncaitis tvirtino, kad projektuotojai suprojektavo 20 proc. daugiau tinklų nei numatyta ministro įsakyme. „Suprantu jūsų nuogąstavimus, kad vieniems bus kanalizacija, kitiems nebus. Kurie nepatenka į tų kelių kaimų pirmą eilę, visi pateks į 2014 - 2020 metų programą“, - tikino K. Kuncaitis. Tuo pačiu jis priminė, kad 2014 metų pabaigoje 95 proc. gyventojų turės būti prisijungę prie nuotekų valymo įrenginių. „Lietuvos didmiesčiuose tai jau beveik įvykdyta. Tačiau Šakių rajone yra didelė gyventojų sklaida, mažas tankis. Pagal parengtą vandentvarkos planą rajone yra net 90 gyvenamųjų vietovių, kuriose 100 ir daugiau gyventojų. Beje, ir Šakių miestas neturi pilnai sutvarkytų nuotekų tinklų“,- kalbėjo vedėjas.

Netinkama vieta

Be to, žmonės kėlė klausimą, ar logiškai parinkta vieta vandens valymo įrenginiams statyti. „Manau, kad valymo įrenginio vieta parinkta visiškai kvailai. 2010 metų pavasarį net į Gelgaudiškį vedantis kelias buvo apsemtas 20 cm, tad vieta tikrai netinkama. Nepagalvota, kad galimi potvyniai gali nugriauti vandens valymo įrenginius. Šį reikalą reikia atidžiai apsvarstyti“,- įžvalgomis dalijosi aktyvistas Ronius Karopčikas. Šiuo atveju, pasak K. Kuncaičio, visų pirma reikia rasti laisvą valstybinę žemę, kurioje būtų galima statyti įrenginius. Antras dalykas – higieninės normos, tai yra valymo įrenginys turi būti atitolęs nuo gyvenamųjų namų. Vedėjas užgarantavo, kad vanduo iš valymo įrenginių išbėgs tik išvalytas. „Projektas suderintas su visomis institucijomis, todėl gerbiamo R. Karopčiko nuogąstavimai ne vietoje“,- teigė K. Kuncaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.