Atviras jaunimo centras – tiesiai į dešimtuką

ajc marijampoleAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį antradienį mūsų rajone viešėjo Marijampolės savivaldybės administracijos vadovai. Jie lankėsi neseniai įkurto Atviro jaunimo centro patalpose ir domėjosi jo steigimo klausimais.
 
Nuotr. Svečiai iš Marijampolės, apžiūrėję Atviro jaunimo centro erdves, įžvelgė jų patrauklumą ir dideles galimybes čia užsiimti įvairiomis veiklomis.
 
Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojai Gintautas Stankevičius ir Sigitas Valančius, Socialinių reikalų departamento direktorė Daiva Pankauskienė, Jaunimo reikalų koordinatorė Loreta Rutkauskienė bei Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Povilas Isoda, ketinantys savo savivaldybėje steigti Atvirą jaunimo centrą, domėjosi tokio centro steigimo klausimais mūsų mieste. Į juos mielai atsakė svečius priėmę savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rauktienė, administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis ir Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė.

Nors oficialių Atviro jaunimo centro, įsteigto prie Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro (JKSC), įkurtuvių dar nebuvo, tačiau jauni žmonės čia jau po truputį renkasi. Pasak R. Rauktienės, galbūt kol kas šis centras daugiau traukia motyvuotus jaunus žmones, kurie čia savanoriškai padėjo sutvarkyti patalpas, tačiau jo tikslas – nemotyvuotas jaunimas. Kitas klausimas: kaip jį pritraukti? Apie tai kalbėjo šakiečiai, tuo domėjosi ir marijampoliečiai. „Viską įgyvendinam žingsnis po žingsnio, - tvirtino mero pavaduotoja. – Svarbiausia, kaip informuoti visuomenę, kad į Atviro jaunimo centro atidarymą atvyktų nors dalis tų, į kuriuos jis yra orientuotas.“

Danutė Jurgutienė informavo, kad šiuo metu Darbo birža vykdo projektą „Pasitikėk savimi“ ir sudarinėja sąrašus, kiek mūsų rajone yra nemotyvuotų jaunų žmonių iki 29 metų. „Mes ketiname pasinaudoti ir šia, ir rajono mokyklų socialinių pedagogų surinkta informacija, kad galėtume čia pritraukti kuo daugiau nemotyvuotų jaunų žmonių, - kalbėjo Jaunimo reikalų koordinatorė. – Planuojame atskirą Atviro jaunimo centro pristatymą padaryti ir Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje, kad moksleiviai žinotų, kur sugrįžę namo po paskaitų gali praleisti laiką.“

Pasidomėjus apie tokių centrų išsilaikymą, D.Jurgutienė pasidžiaugė, kad Jaunimo reikalų departamentas nuo šių metų ketina finansuoti ir Atvirų jaunimo centrų, ir Atvirų erdvių veiklą, tad prie JKSC įkurtas Atviras jaunimo centras, kaip biudžetinė organizacija, turės galimybę dalyvauti projektinėje veikloje ir pati savo veiklai prisitraukti lėšų. Taip pat ji informavo, kad rajono savivaldybė yra įsteigusi šešis Vaikų dienos centrus, kur renkasi vaikai iki 14 metų. „Nuo 14 metų jie neturi kur eiti. Ne kiekvienas jaunas žmogus gali dainuoti, šokti ar vaidinti. Tad Atviras jaunimo centras jiems būtų ta vieta, į kurią jie gali ateiti“, - kalbėjo Jaunimo reikalų koordinatorė.

Marijampolės savivaldybės vadovai kalbėjo, kad jų motyvuotas jaunimas taip pat rodo iniciatyvą  Atviro jaunimo centro steigimui ir supranta, kad „reikės įveikti tam tikrą inertiškumą ir iš anksčiau nusistovėjusią nuomonę, kad čia pradės lankytis ir tokie, kurie iš kolonijų parėję“. „Mes neformalų jaunimą suprantam šiek tiek kitaip, - atviravo S.Valančius. - Tai tas pats jaunimas, tačiau jo netenkina švietimo ir kultūros skyrių siūlomos formalios paslaugos. Ir mes turim prisiimti atsakomybę už tuos žmones.“ R.Rauktienė prisipažino, kad mūsų rajone įsteigti Atvirą jaunimo centrą didesnę iniciatyvą vis tik parodė savivaldybės administracija nei motyvuotas jaunimas, nors jis norėjo šio centro, važinėjo kartu, domėjosi. „Be abejo, iš kitų anksčiau įkurtų centrų darbuotojų girdėjome visokiausių istorijų. Galbūt ir pas mus bus tokių atvejų, kai jaunimas eis ne į pamokas, o į Atvirą jaunimo centrą, - atviravo vicemerė. – Bet geriau jau jis bus centre, nei kur nors šlaistysis po tiltu.“

Marijampolės savivaldybės atstovai pasidalijo savo patirtimi mieste įsteigiant nakvynės namus. Mat  2001 metais buvo suskaičiuota 15 žmonių, gyvenančių šiukšlynuose. Iš pradžių jie nenorėjo nė klausytis apie išsikėlimą į nakvynės namus, bet vėliau, vienas paskui kitą, ėmė ir atėjo. „Galbūt taip bus ir su nemotyvuotu jaunimu, - išreiškė viltį D.Pankauskienė. - Reikia džiaugtis, jei nors keletas ateis. Juk taip buvo ir su karšta sriuba, kuri jau ketvirti metai šaltuoju metų laiku mero Vidmanto Brazio iniciatyva dalijama sunkiai išgyvenantiems marijampoliečiams. Iš pradžių žmonės ėjo baugiai, o dabar įsidrąsino.“
Apžiūrėję Atviro jaunimo centro erdves, įkurtas pusrūsyje, ir tikrai originalų įėjimą, svečiai iš Marijampolės negalėjo atsistebėti, kaip išradingai galima panaudoti turimas patalpas. „Čia atskirai nė scenos nereikia daryti. Viskas jau natūraliai yra. Tik pagalvių ant laiptų reikia pamėtyti ir sėdimos vietos įruoštos.  Sveikinam... Su patalpom pataikėte tiesiai į dešimtuką... nes gali daug dūšios rodyti, bet, jei erdvės nebus jaunimui patrauklios, jų niekaip čia nepriprašysi ateiti“, - tiesiai šviesiai išrėžė S.Valančius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.