Veršių bendruomenė nori žūtbūt išsaugoti medicinos punktą

versiu med punktas2
Agnė NAUMAVIČIŪTĖ


Lapkričio pradžioje savivaldybės Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto posėdyje buvo kalbama apie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASPC) Veršių medicinos punkto likimą ir planus jį uždaryti. Praėjusią savaitę, teigdami, kad apie punkto uždarymą sužinojo iš spaudos, Veršių bendruomenės centro nariai kreipėsi į savivaldybės administraciją.

Veršių bendruomenės centras, vadovaudamasis gyventojų pageidavimu, patvirtintu 222 parašais, prašo Veršių medicinos punkto neuždaryti. Veršių medicinos punktas įrengtas buvusios Beržynų pagrindinės mokyklos pirmame aukšte, turi atskirą įėjimą. Šiame pastate šalimais įsikūręs ir Veršių bendruomenės centras. Susitikime Šakių PASPC vyriausioji gydytoja Rima Laukaitienė kalbėjo, kad punkto išlaikymas vis sudėtingesnis, ypač – dėl kuro sąnaudų. Tačiau kaimo gyventojai rašte teigia, kad bendruomenės centras 2016 m. vasarą įsiruošė atskirą katilinę, iš kurios apšildomos ne tik bendruomenės patalpos, bet ir medicinos punktas, likusi pastato dalis nėra šildoma.

„2016 m. kūrenimo sezonui Šakių PASPC skyrė 1 t anglių, kurių rinkos kaina tuo laikotarpiu buvo 125 eurų, jokių kitokių mokesčių už šildymo paslaugą nemokėjo. Tačiau šį rudenį vyriausioji gydytoja pareiškė, kad anglių nebus skirta, punktą reikės šildyti elektra. Suskaičiuoti nesunku, kad ūkinės išlaidos nuo 2016 m. vasaros, kai pastatas priklauso seniūnijai, tesudarė 194,32 euro. Šį rudenį medicinos punktas pagal vyriausiosios gydytojos nurodymą šildomas elektra. Jau šiuo metu elektros skaitliukas įsuko apie 560 kWh elektros energijos. Kyla klausimas, kaip Šakių PASPC vadovė skaičiuoja ekonomiškumą. Peršasi nuomonė, kad vadovė tai daro piktybiškai, norėdama padidinti ūkines išlaidas, kad punktas būtų likviduotas dėl didelių ūkinių sąnaudų“, – teigiama prašyme.

Veršių medicinos punkto bendruomenės slaugytoja teikia paslaugas ir punkte, ir namuose. Bendruomenės centro narių teigimu, slaugytoja konsultuojasi su gyventojų šeimos gydytojais apie pacientams skirtus medikamentus, gydymo ypatumus. Gyventojai patenkinti, kad paslaugas gali gauti punkte arba namuose ir nereikia galvoti, kaip pasiekti Šakių PASPC, kai reikia suleisti vaistus, perrišti žaizdas ir kt.

Veršių kaime gyvena virš 70 žmonių, kuriems jau 70 metų ir daugiau. Kai kurie iš jų vieniši ir neturintys vaikų. Veršiškių teigimu, šiuo metu bendruomenės slaugytoja dažnas svečias jų namuose, nes reikia ne tik vaistų, bet kartais ir patariamojo žodžio, paprasto bendravimo žmogaus nerimui numalšinti. Senjorai netiki, kad, likvidavus medicinos punktą, jie sulauks laiku ir kokybiškos žadamos mobilios paslaugos.

Tiesa, jau minėtame komiteto posėdyje lapkričio pradžioje buvo uždegta žalia šviesa sprendimo projekto dėl medicinos punkto uždarymo pateikimui. Savivaldybės tarybos nariai šiandien būtų balsavę, uždaryti punktą ar ne, tačiau toks klausimas į darbotvarkę įtrauktas nebuvo. Apskritai nuspręsta jį atidėti iki tol, kol bus įgyvendinamas vienas iš projektų, kurio lėšos bus paskirstytos pirminę asmens sveikatos priežiūrą teikiančioms įstaigoms, kuomet galbūt ir medicinos punktams būtų skirta papildomų lėšų teikti mobilias paslaugas. Tad Veršių medicinos punktas bent jau dabar uždarytas nebus. Apie tai buvo informuota ir kaimo bendruomenė, ir vyriausioji gydytoja. Susisiekus su R. Laukaitiene ši patvirtino gavusi tokį savivaldybės administracijos raštą. Gydytojos pasiteiravus, ar ji neprieštarauja tokiam sprendimui, ši atsakė, kad „gauna nurodymus ir juos vykdo“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.