Nors nežinomųjų daug, bet nuotaikos optimistinės

naujokaitiene reda
Nuotr. Apie tai, kokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, posėdžio dalyviams pasakojo laikinoji įstaigos vadovė Reda Naujokaitienė.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kaip ir kokiomis nuotaikomis gyvena Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC), ketvirtadienį kalbėtis su laikinai vadovės pareigas einančia vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Reda Naujokaitiene susitiko meras bei keletas tarybos narių. Jie domėjosi, ar įstaigoje pagerėjo mikroklimatas, kokia finansinė padėtis bei kokia situacija su viešojoje erdvėje skambančia informacija, kad dalis medikių išeina ir kuria savo įstaigą. Kuo tai gresia poliklinikai?

Be kvorumo

Tiesa, nors šiuo klausimu surengtas neeilinis Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto posėdis, į jį iš aštuonių narių atėjo tik komiteto pirmininkas Mečislovas Švabas, bei tarybos nariai Antanas Burkšaitis, Dinara Gudaitienė ir Ramūnas Kaunas. Pirmininkas neslėpė nusivylimo, nes apie kitų nedalyvavimą jis net neturėjo informacijos.

„Gerai, kad jokių sprendimų neturime priimti, tai kalbėtis galime ir be kvorumo“, – sakė M. Švabas, patikinęs, kad susitikimas surengtas norint sužinoti, kuo Šakių PASPC kvėpuoja.

Vėliau pokalbiui pakviestas ir Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas.

Be nuolatinio vadovo

Būrelis PASPC medikių, kurių dalis, beje, įstaigoje jau nedirba, prieš metus kreipėsi į rajono valdžią skųsdamosi skaidrumo, komunikacijos stoka, vėluojančiais atostoginiais ir pan. Tad susitikimo metu meras Edgaras Pilypaitis teiravosi, ar šiuo metu tikrai įstaigoje viskas gerai. Nuo 1997-ųjų įstaigai vadovavusios Rimos Laukaitienės kadencija baigėsi liepos 2 d. Įstaigos vadovės pareigoms užimti buvo skelbti du konkursai, tačiau viename kandidatas nesurinko reikiamo balų skaičiaus, o antrą kartą išvis nesulaukta norinčių užimti šias pareigas.

„Tai jeigu viskas gerai, kodėl ši įstaiga nepatraukli?“ – klausimą kėlė meras.

Laikinai įstaigai vadovaujanti vyr. gydytojos pavaduotoja Reda Naujokaitienė į klausimą, kodėl ji nedalyvauja konkurse ir nesiekia tapti nuolatine vadove, atsakė, kad priežastys asmeninės.

„Tačiau jei aš būčiau iš šalies, bet ne dirbanti įstaigoje, neičiau. Pagalvokite, kodėl“, – sakė R. Naujokaitienė.

Ne paslaptis, kad įstaigoje jau kuris laikas nedirba medikės Stasė Domeikienė, Justė Puskunigytė, Dalija Salomėja Murauskienė, Ramunė Balčiūnienė. Apie kai kurias išėjusias ji kalbėjo, kad tiesiog buvo priimti galbūt labiau emocijomis paremti sprendimai. Pavyzdžiui, R. Balčiūnienė šiuo metu dirba Kudirkos Naumiestyje, tačiau R. Naujokaitienė mano, kad ji puikiai galėjo darbuotis toliau. Pati buvusi vyriausioji gydytoja Rima Laukaitienė dirba ne tik PASPC, bet ir Griškabūdžio ambulatorijoje. Žinoma, buvo ir tokių, kurios jau pensinio amžiaus. „Susipriešino jos pačios, bet tikrai visoms visko būtų užtekę. Ir darbo, ir finansų“, – sakė laikinoji vadovė.

Oficialios informacijos neturi

Visgi ji patikino, kad įstaigoje situacija gerėja daugeliu aspektų. Medikė sakė, kad pirmiausiai pagerėjo finansinė pusė. Per 11 mėnesių – 29 tūkst. eurų pelno, nors duomenys negalutiniai.

Be to, įstaiga pritraukia ir naujų medikų. Neseniai pradėjo dirbti terapeutė Alina Tvarušytė-Cvirkienė, pediatrė Jolita Statkuvienė, jau kuris laikas čia sėkmingai darbuojasi ir ginekologė Henrieta Kažemėkaitytė. Derybos vyksta ir su dviem šeimos gydytojais. Kaip iki galo dėlioti personalo klausimą, neaišku ir dėl to, kad nėra žinoma, kiek medikių planuoja pereiti į naujai kuriamą įstaigą.

„Oficialios informacijos neturiu“, – patikino R. Naujokaitienė, pabrėžusi, kad viskas gandų lygyje.

Ji patikino, kad su personalu pokalbis buvęs, prašyta apie išėjimą nepranešti paskutinę minutę, tačiau neaišku, kaip viskas susidėlios. Be to, kalbama, kad išeinančios medikės jau ir parašus renkasi iš pacientų, kurie kartu su jomis eis į naująją įstaigą.

Susitikimo metu svarstytas ir toks scenarijus, o ką reikės daryti ir kaip elgtis, jei medikės išeis į naują įstaigą, bet neatsisakys darbo ir PASPC.

„Jei pareiškimų nedės ant stalo, kiek keturioms medikėms reikės išeitinių. Kas tada?“ – svarstė posėdžio dalyviai.

Tiesa, galiausiai buvo pripažinta, kad tuose kabinetuose, kur ketina išeiti ir gydytoja, ir sesutė, viskas puiku, tačiau, pasak R. Naujokaitienės, dviejuose kabinetuose milžiniška įtampa, nes gydytoja lyg ir ketina išeiti, o kaip bus su sesute, neaišku, tačiau abiem tenka dirbti viename kabinete, priimti pacientus. Ir ši įtampa nuslūgs tada, kaip mano medikė, kai viskas paaiškės oficialiai ir bus nukirpta ta bambagyslė.

„Kad tik greičiau viskas baigtųsi“, – sako ji.

Tada bus galima strateguoti, kaip elgtis, kokias komandas komplektuoti, o dabar viskas lyg šakėm ant vandens.

Tačiau keletą kartų ji pabrėžė, kad pacientams nėra ko baimintis, nes jei gydytojas išeina, pacientas lieka prie įstaigos ir jam bus priskirtas kitas specialistas. Jei gydytojas išsiveda pacientus, atitinkamai nuo sumažėjusio paciento skaičiaus mažės ir įstaigos finansavimas.

Nuotaika optimistinė

D. Gudaitienė kėlė registracijos pas medikus klausimą. Ne vienas, pasak tarybos narės, skundžiasi, kad ypač sunku patekti pas gydytoją, prisiskambinti neįmanoma, eilės milžiniškos, o pacientai neva statomi į gyvą eilę. R. Naujokaitienė sakė, kad tai nesąmonė, o žmonės patys nelabai supranta, kad yra išankstinė registracija, nelinkę registruotis, o atėję nori patekti čia ir dabar. Žinoma, keletas laikų visada palikti „ekstriniams atvejams“. Posėdžio metu net atliktas eksperimentas. D. Gudaitienė surinko registratūros numerį ir paprašė prisiregistruoti. Jai pavyko iš pirmo karto ir vizitas buvo paskirtas kitos savaitės pradžioje (skambino ketvirtadienį). R. Naujokaitienė sakė, kad apskritai registraciją siekiama modernizuoti – turima planų jungtis ir prie elektroninės registracijos sistemos.

Prabilta, kad nėra dialogo ir su ligonine, nors abi įstaigos faktiškai viename kieme. Tiesa, į susitikimą, pasak M. Švabo, buvo kviestas ir ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis, tačiau jis dalyvauti negalėjo. Kalbėta, kodėl poliklinika tyrimus veža daryti į Kauną, kai laboratorija yra Šakių ligoninėje. Tačiau R. Naujokaitienė skaičiais vardijo, kad Kaune gerokai pigiau nei Šakiuose. Be to, kai kurių tyrimų ligoninė net nedaro, nes čia tiesiog siauresnis tyrimų spektras. Visgi medikė tikino, jog užklausą A. Klimaičiui davė, galbūt būtų galima rasti kažkokį kompromisą.

„Nežinau, koks jo motyvas, bet keturi mėnesiai tyla“, – sakė Šakių PASPC laikinoji vadovė.

Visgi, nors šiuo metu yra daug nežinomųjų, R. Naujokaitienė sakė, kad nuotaikos optimistinės ir šviesa tunelio gale tikrai yra.

Rodikliai geri

„Nei žibančiai, nei blogai“, – į klausimą, kaip gyvena jo vadovaujama įstaiga, atsakė R. Lebedžinskas.

Visgi pokalbio eigoje išryškėjo, kad gana gerai, nes darbuotojams išmokėti ir šventiniai priedai, tas pats buvo padaryta ir prieš Velykas, o algos „į rankas“ – nuo 700 eurų. Buvo ir naujų specialistų atsiradę, bet R. Lebedžinskas sako, kad kai užtikrintai ir profesionaliai dirba esamas kolektyvas, keisti personalą tik jaunesniais tikrai neketinama. Geri ir įstaigos rodikliai – vertinamas operatyvumas, nėra gaunama skundų. Be to, laiku priimami sprendimai, pavyzdžiui, ligonį iškart vežti į Kauną, ne Šakius, taip sutaupant ypač svarbaus laiko gelbstint gyvybę.

M. Švabas klausė R. Lebedžinsko, ar šis negirdėjęs kalbų, esą greitąsias būtų galima jungti su pirminiais centrais, taip optimizuojant sistemą. Beje, taip kažkada yra buvę. Nors kalbų apie tai yra, kol kas esą tai tik kalbos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.