Atidaryta nauja sveikatinimo procedūra po atviru dangumi

basakojis takas
Nuotr. Pirmieji naujojo „Basakojų tako“ bandytojai liko sužavėti egzotiška sveikatinimosi procedūra, todėl kai kurie taku ėjo net po keletą kartų.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė pristatė ir pasiūlė išbandyti naują atrakciją – „Basakojų taką“, kurio ilgis iki pat Nemuno siekia 187 metrus. Kol kas tai vienintelis rajone sveikatingumo takas, padengtas natūralia gamtine danga – nuo medžio rąstelių, žievių, spyglių ir pjuvenų iki smėlio, žvyro ir įvairaus dydžio akmenėlių, atliekančių kojų pėdų masažo funkciją.

Šiame užsiėmime glūdi dvejopa nauda – tai ne tik pramoga, bet ir puikus būdas sveikatintis. Pasivaikščiojimo metu teigiamai stimuliuojamas visas žmogaus organizmas. O juk nuo seno žinoma, kad paduose slypi taškai, tiesiogiai susiję su vidaus organais, todėl vaikščioti basomis labai sveika ir naudinga. Tai tarsi natūralus pėdų masažas ir tikras gyvybingumo užtaisas. Nuolat vaikščiodami apsiavę, prarandame tiesioginį sąlytį su žeme ir galimybę suaktyvinti visą kūną.

Pasak R. Grigaitienės, idėja įrengti „Basakojų taką“ kilo iš noro Sudargo piliakalnių lankytojams ir bendruomenei pasiūlyti kažką naujo ir patrauklaus. Objektas, įrengtas pagal vokiečių dvasininko Sebastiano Kneipo filosofiją, yra Sudargo seniūnijos projektas, kurį parėmė Grinaičių žemės ūkio bendrovė, vadovaujama Alvydo Januškevičiaus. Idėją įgyvendino ir laiko po darbo valandų neskaičiavo keturi seniūnijos darbuotojai – Vaclovas Norkus, Jonas Endzelis, Vytas Totoraitis ir Rimantas Šukaitis. Tako iškabą sukūrė medžio drožėjas Egidijus Unguraitis.

„Tikimės, kad šis takas bus dar vienas traukos objektas Sudargo piliakalnių lankytojams, svečiams ir mūsų žmonėms“, – vylėsi seniūnė, pakvietusi rajono savivaldybės merą Edgarą Pilypaitį kartu su ja atidaryti sveikatingumo taką.

Meras džiaugėsi Sudargo bendruomenės iniciatyva – „pritaikant tik tai, ką Dievulis ir gamta padovanojo, sukurti tokį atraktyvumą, priversiantį čia ne vieną stabtelėti ilgesniam laikui“. Jis pagyrė seniūnijos darbuotojus už puikią idėją. Mat vieša, lengvai visų socialinių sluoksnių žmonėms prieinama ir nemokama sveikatinimo priemonė, tikėtina, pritrauks daug smalsuolių.

„Be abejo, kiekviena turistinė vietovė to ir siekia, jog ji būtų matoma pro automobilio langą, kad kiekvienas galėtų sustoti nors kelioms minutėms. Aš puikiai suprantu, kad tai kartu yra ir iššūkis, nes ne visi turistai supranta ir tausoja tai, kas yra kitų sukurta, ar, žiūrėk, išvykdami jau ir palieka šiukšlių krūvelę“, – teigė E. Pilypaitis, pagirdamas Sudargo seniūnijos darbuotojus ir bendruomenę už piliakalniuose palaikomą idealią švarą.

Jo manymu, naujasis Sudargo projektas „yra ilgesnis ir įdomesni nei Birštono Kneipo takas. Taigi, Sudargas – number one.“

Nors visiems labai knietėjo kuo greičiau išbandyti „Basakojų taką“, tačiau R. Grigaitienė kartu su Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sudargo padalinio bibliotekininke Valerija Endriukaitiene prieš tai pakvietė visus palikti savo pėdsaką ant pėdutės maketo su žmogaus ūgio ertme, prie šio maketo galima įsiamžinti ir pasiviešinti socialiniuose tinkluose, o tai šiandien yra labai populiaru ir madinga.

Džiugu, kad Sudargo seniūnę palaikė į „Basakojų tako“ atidarymą atvykę ir kitų seniūnijų vadovai – Laimutė Miliūnienė, Ona Rakauskienė, Mindaugas Mykolaitis, Algimantas Baubonis ir Remigijus Naujokaitis, Rociškių užkardos vadas Darius Martinkevičius. Apžiūrėti naujo objekto susirinko nemažas būrys sudargiečių, daugiausiai vaikų ir senjorų, kurie nusiavę batus suskubo išbandyti visus tako teikiamus potyrius. Girdėjosi ir susižavėjimo šūksniai, ir aikčiojimas, einant per aštrius spyglius ar akmenukus, tačiau, nusileidus žemyn prie Nemuno, vanduo atgaivino dilgčiojančias pėdas. Tarsi naujai atgimę, kupini jėgų maži ir dideli basakojai dalijosi įspūdžiais ir ragavo čia pat ant laužo virtą rūgštynių sriubą su spirgučiais, džiaugdamiesi nemokama, populiaria ir ekologiška sveikatinimo procedūra po atviru dangumi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.