Tarp gabiausių Lietuvos vaikų - trys mūsų krašto moksleivės

kasbuskasAsta GVILDIENĖ
 
Neseniai dienos šviesą išvydęs autobiografinių apybraižų rinkinys „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ – tai  unikali, pirmą kartą jauniesiems Lietuvos talentams skirta knyga. Tarp 569 autobiografinių apybraižų – trys mūsų krašto moksleivių - Austėjos Dapkutės iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos, Ivetos Česnulevičiūtės iš Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ir Agnės Simanavičiūtės iš Griškabūdžio gimnazijos.
 
Nuotr. Pirmą kartą gabiausiems šalies vaikams skirtas leidinys - unikalus dokumentas, kuriame įamžinta būsimų Lietuvos kūrėjų kelio pradžia.
 
Pasak knygos „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ redaktorės Vaivos Markevičiūtės, kilusios iš mūsų krašto ir baigusios Šakių „Žiburio“ gimnaziją, į leidinį pateko vaikai, apdovanoti įvairiose mokslo ir meno olimpiadose bei konkursuose, pelnę prizus sporto varžybose, tuos, kuriais didžiuojasi ne tik tėvai, mokyklų vadovai, draugai, bet ir visos Lietuvos piliečiai. „Esame tikri, apie juos po 20 ar 50 metų skaitysime vadovėliuose ir enciklopedijose, - atviravo V. Markevičiūtė. - Tikime, kad ši knyga taps unikaliu dokumentu, kuriame įamžinta būsimų Lietuvos kūrėjų kelio pradžia. Ši talentų kalvė – tai sėkmingos valstybės pamatas.“

Leidinyje nepamiršti ir Lietuvos talentų draugai, savo veikla padedantys jaunuoliams siekti pačių didžiausių aukštumų. Knyga užbaigiama savotiška šalies gimnazijų garbės lenta, kurioje skelbiami geriausių mokinių penketukai ir šių mokinių mokytojai. Šioje garbės lentoje - ir mūsų rajono gimnazijos. Džiugu pastebėti, kad didžioji dauguma knygoje aprašomų moksleivių savo ateitį nori kurti Lietuvoje, o tie, kurie planuoja studijuoti užsienyje, patirties pasisėmę svetur žada grįžti į Tėvynę.
 
simanaviciuteGriškabūdžio gimnazistės Agnės Simanavičiūtės pasiekimų sąrašas – ilgas. Mergina ne tik domisi tiksliaisiais mokslais, tačiau dalyvauja ir kūrybiniuose konkursuose. 2011 metais respublikiniame mokinių kūrybiniame konkurse „Karalių pasaka“ ji laimėjo antrąją vietą, o 2012 metais tapo respublikinio vaikų kūrybinių darbų konkurso „Angelo žinia“  laureate. Tais pačiais metais Lietuvos jaunųjų geologų olimpiadoje Agnė pelnė antrąją vietą, o 2013 metais toje pačioje olimpiadoje tapo nugalėtoja.

„Tikrąjį džiaugsmą pajutau ne tada, kai sužinojau, jog esu įtraukta į leidinį, o dabar, kai knygą laikau savo rankose, kai ja domisi ne tik mano šeima, draugai ir mokytojai, bet ir kiti gimnazijos bendruomenės nariai, - neslėpė jaudulio griškabūdietė. - Gera žinoti, kad esu tarp tų, kurių rankose matoma šalies ateitis. Tai didelė atsakomybė ir įpareigojimas ateityje stengtis dar labiau.“ Pasak jos,  aplink mus yra ne viena asmenybė, kuri yra verta būti šiame leidinyje, tik daro vieną esminę klaidą - bijo arba tiesiog nenori niekur dalyvauti. „Kiekviena didi kelionė prasideda nuo mažo žingsnelio, nebijokite jo žengti“, - paskatino Agnė.
 
Praėjusiais metais Šakių „Žiburio“ gimnaziją baigusi Austėja Dapkutė apybraižų rinkinyje pristatoma kaip labai aktyvi mokinė. Ji baigė dailės irdabpkute muzikos mokyklas, lankė šokių, dramos ir programavimo būrelius, domėjosi visuomenine veikla, jaunimo politika, savanoryste, aktyviai dalyvavo skautų veikloje, įvairiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o nuo 9 klasės išmėgino jėgas ir mokslo olimpiadose. 2014 metais Lietuvos mokinių biologijos olimpiadoje Austėja laimėjo trečiąją vietą ir galimybę dalyvauti atrankoje į tarptautinę olimpiadą Balio saloje, Indonezijoje, kur iškovojo sidabro medalį.

Šiuo metu šakietė - Vilniaus universiteto medicinos fakulteto studentė, neatmetanti galimybės vėliau pabandyti savo laimę užsienyje studijuoti biochemiją ar kitą, su gamtos mokslais susijusią, sritį. „Smagu, kad mano pasiekimai buvo pastebėti, ir tuo pačiu sunku patikėti, kiek daug gali visko įvykti per pusę metų. Pradėjusi mokslus dvyliktoje klasėje negalėjau įsivaizduoti, kad kada nors būsiu viena iš tokiose knygose minimų asmenybių“, - atviravo šakietė.
 
cesnuleviciuteDar vienas mūsų krašto talentas - Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ketvirtokė  Iveta Česnulevičiūtė. Tarp jos laimėjimų galima paminėti pelnytą Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Pagyrimo raštą už sukurtą pasaką „Dingę skaičiai“, patekusią į šeštąją Lietuvos vaikų pasakų knygą, laureatės vardą už tiriamąjį darbą „Sraigės mano namuose“ respublikiniame konkurse „Mano žvilgsnis į supantį pasaulį“, pirmąją vietą už pasaką „Ugnies mergaitė“, kuri pateko į septintąją Lietuvos vaikų pasakų knygą, mokinių kūrybiniame konkurse „Lietuvos vaikai kuria pasakas“.

Iveta prasitarė, jog „niekada nesitikėjo patekti į tokią brangią knygą“, tačiau jai labai smagu, kad tarp gabiausių Lietuvos vaikų puikuojasi ir jos pavardė. Už tai gelgaudiškietė labai dėkinga savo mokytojai Virginijai Kasparaitienei, skatinusiai ją dalyvauti įvairiuose respublikiniuose konkursuose.
 
 
 
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.