Tragedija statybų aikštelėje nusinešė jaunuolio gyvybę

pastoliai nelaime
Nuotr. Praėjusį ketvirtadienį tik prasidėjus darbo dienai Šakių miesto centre įvyko tragedija, nusinešusi jaunuolio gyvybę –prie renovuojamo namo Nepriklausomybės gatvėje, pirminiais duomenimis, nuo pastolių nukrito ir žuvo 25-erių vyras.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rugsėjo 20 d. rytą Šakių miesto centre, prie buvusio DNB banko pastato, kurį dabar remontuoja UAB „Vitremsta“ įmonės darbuotojai, įvyko tragiška nelaimė, kurios metu statybvietėje žuvo 25-erių metų jaunuolis. Manoma, kad jis nukrito nuo pastolių.

Ketvirtadienį apie pusę devynių ryto laikraščio „Draugas“ darbuotojai per redakcijos langus pastebėjo neeilinį sujudimą – vidiniame kieme, kuris jungiasi ir su minėtu renovuojamu namu, stovėjo greitosios medicinos pagalbos ir policijos automobiliai. Iš karto pasidarė neramu, kad kažkas atsitiko statybų aikštelėje. Dar didesnis nerimas atsirado, kai greitosios medicinos darbuotojai atėjo prie savo automobilio be sužeisto žmogaus, susipakavo savo reikmenis ir išvažiavo. Netrukus pasklido žinia, kad statybų aikštelėje žuvo jaunas darbininkas. Čia pat įvykio vietoje besisukioję kiti įmonės darbininkai iš pradžių teigė, kad jaunuolis buvo atėjęs į darbą pirmą dieną ir jo jie esą nepažinoję. Kolegų teigimu, jaunuolis sėdėjo kurį laiką atsisėdęs ant cementinio bortelio, vėliau sukniubo ir nuslydo žemyn. Tačiau visa tai tik pirminė informacija, kurią aiškinsis tiek Valstybinės darbo inspekcijos, tiek policijos pareigūnai.

Tragedijos sukrėstas pats įmonės vadovas Vitalijus Bogovičius TV3 televizijos žurnalistams teigė, kad tuo metu, kai įvyko nelaimė, objekte jo nebuvo ir nieko pats nematė, todėl negalėjo paaiškinti, kas ir kaip atsitiko.

Renovuodamas pastatą žuvo Šakių miesto gyventojas D. D., kuris, kaip buvo teigiama, į darbą įmonėje buvo atėjęs pirmą dieną. Kaip sako Valstybinės darbo inspekcijos Marijampolės skyriaus vedėjas, vyriausiasis inspektorius Albinas Beinarauskas, dabar inspekcija atlieka tyrimą, ar darbininkai šioje įmonėje apskritai buvo tinkamai paruošti darbui. Net fotografijose yra užfiksuota, kaip stogo darbus darbininkai atlieka nedėvėdami šalmų. Neatmetama galimybė, kad ir žuvusysis galėjo būti be šalmo, tačiau, kaip minėta, informaciją aiškinasi pareigūnai. Tiesa, po tragiško įvykio situacija statybvietėje akivaizdžiai kitokia – darbininkai nuolat dėvi šalmus, dirba prisirišę specialia įranga.

„Mes turime atlikti tyrimą per 20 darbo dienų. Atliksime pilną analizę, išsinagrinėsime dokumentus, išsinagrinėsime visą situaciją ir bus konstatuota priežastis, dėl ko įvyko šis mirtinas įvykis darbe“, – sako Marijampolės skyriaus darbo inspekcijos vadovas A. Beinarauskas.

Taip pat tyrimo metu bus aiškinamasi, ar darbuotojai šioje įmonėje dirba legaliai. Įmonės vadovas teigia, kad žuvusysis šiandien pirmą dieną atėjo į darbą. Anot A. Beinarausko, inspekcija tikrins, ar darbuotojas buvo instruktuotas, ar buvo supažindintas su saugos metodais, ar pasirašytinai yra priimtas. Kaip teigia inspekcijos vadovas A. Beinarauskas, įmonės UAB „Vitremsta“ veikla, kai ji remontuoja šį objektą, nebuvo tikrinta jų inspekcijos darbuotojų. Tačiau dabar, anot vadovo, bus patikrinta nuodugniai visa įmonės veikla, susijusi su darbuotojų darbo sąlygomis ir aplinka.

Darbo inspekcijos vadovas A. Beinarauskas sako, kad smulkių pažeidimų statybų objektuose jų inspektoriai tikrindami įmones aptinka kone kaskart. Tačiau grubių nusižengimų, dėl kurių iškyla grėsmė pačių darbuotojų saugumui, pasitaiko rečiau. Inspektoriai itin atidžiai stebi, ar statybų aikštelėje dirbantys žmonės dėvi specialius drabužius, ar yra dėvimi šalmai, ar darbuotojai yra prisirišę specialiomis priemonėmis, ar tinkamai yra instruktuoti ir kt.

Po nelaimingo atsitikimo mirusiojo kūnas buvo išvežtas ekspertizei, kurios metu turėtų paaiškėti mirties priežastis. Šiuo metu dėl įvykio Kauno apygardos Marijampolės apylinkės Šakių prokuratūroje yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įmonės vadovui gresia atsakomybė pagal baudžiamojo kodekso 176 straipsnį (jeigu bus įrodyta, kad darbdavys ar jo įgaliotas asmuo yra pažeidęs Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, jeigu dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas darbe, avarija ar atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų). Šiame straipsnyje numatyta veika yra nusikalstama ir tais atvejais, kai ji padaryta dėl neatsargumo.

Darbo inspekcijos vadovas A. Beinarauskas pastebėjo, kad Šakių rajone tragiškų įvykių darbo vietoje nėra buvę jau keletą metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.