Kenčiantiems dėl sausros ūkiams – dvi lengvatos

sausra kukuruzas
Nuotr. Europos Komisija žada pagelbėti kenčiantiems nuo sausros ūkininkams.


Praėjusiais metais ūkininkai nukentėjo nuo liūčių, šiemet nuo sausros – šios gamtos išdaigos skaudžiai atsiliepia ūkininkų pajamoms. Šią vasarą ūkininkams, kurie grumiasi su ekstremalių sausrų sukeltais sunkumais, Europos Komisija nusprendė padėti ir siunčia jiems dvi geras žinias.
 
Ūkininkai galės gauti tiesiogines ir kaimo plėtros išmokas iš anksto, jie taip pat galės lanksčiau naudoti žemę, kuri paprastai nebūtų naudojama žemės ūkio produkcijai, gyvūnų pašarų reikmėms.

Užsitęsusi sausra labai sumenkino lauko kultūrų ir pašarinių augalų derlių, todėl gali nukentėti ir gyvūnų gerovė. Be to, dėl sumažėjusio pašarinių augalų derliaus itin mažėja gyvulininkyste besiverčiančių ūkininkų pajamos, nes dėl pašarų trūkumo šaltuoju metų laiku padidės sąnaudos.

Europos Komisija, į ją kreipusis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai, nusprendė paremti nuo sausros kenčiančius ūkininkus įvairiomis priemonėmis – didesniais išankstiniais mokėjimais, žalinimo reikalavimų lengvatomis ir valstybės pagalba. Pagal bendrą žemės ūkio politiką jau numatytos apsauginės priemonės ūkininkams, susidūrusiems su nenumatytomis aplinkybėmis.

Be paramos pagal galiojančius bendros žemės ūkio politikos teisės aktus, priimti dar du konkretūs sprendimai, skirti padėti ūkininkams susidoroti su sausrų padariniais: didesni išankstiniai mokėjimai, užuot laukę iki gruodžio, ūkininkai jau nuo 2018 m. spalio mėnesio vidurio galės gauti iki 70% tiesioginių ir 85 % kaimo plėtros išmokų, kad pagerėtų jų pinigų srautų padėtis, bei specialių žalinimo reikalavimų lengvatos, kai pūdymams skirtą žemę būtų galima naudoti gyvūnų pašarams auginti.

Taip pat svarstoma galimybė taikyti daugiau žalinimo reikalavimų lengvatų, kad ūkininkai turėtų daugiau galimybių auginti pašarus. Šios priemonės bus ypač naudingos gyvulių augintojams. Ministerija jau anksčiau skelbė, kad padės nuo sausros kenčiantiems ir Europos Sąjungos paramą gaunantiems ūkininkams. Buvo nuspręsta netaikyti sankcijų ūkininkams, nepasiekiantiems privalomų ES paramos projektų priežiūros rodiklių.

Europos Komisija nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems Lietuvos ūkininkams skyrė 9,12 mln. eurų kompensaciją.

Šakių savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus specialistė Asta Laurinaitienė teigė, jog kol kas rajono savivaldybė  jokio atskiro pranešimo dėl paramos nuo sausros kenčiantiems ūkininkams nėra gavusi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.