Nori nenori – mokėti reikės

lietaus vandenys
Nuotr. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija kreipėsi į rajono savivaldybę ragindama ją juridiniams asmenims taikyti paviršinio nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas už lietaus kanalizacijų priežiūrą.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (toliau – Komisija) kreipėsi į rajono savivaldybę ir UAB „Šakių vandenys“ su pakartotiniu prašymu, kad bendrovė vartotojams imtų taikyti paviršinio nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas. Savivaldybė yra patvirtinusi bazinį šios paslaugos kainų tarifą, tačiau lig šiol jis rajone nėra taikomas.

Dar 2017 m. gruodžio 21 d. rajono taryba patvirtino UAB „Šakių vandenys“ paviršinių nuotekų tvarkymo bazinę paslaugos kainą – 0,23 cento už kub. m. Šį mokestį turėjo mokėti visi rajono juridiniai asmenys, veiklą registravę Šakių rajono ribose. Tačiau tąkart, kilus verslininkų pasipriešinimui dėl per didelės paslaugos kainos, mokestis taikyti nebuvo pradėtas – buvo žadama kreiptis dar kartą į Komisiją dėl mokesčio tarifo sumažinimo, nes jis, anot rajono verslininkų, yra per didelis.

L.e.p. komisijos pirmininko Jono Makausko rašte teigiama, kad bendrovė tvarkydama paviršines nuotekas patiria sąnaudas (2016 m. – 39 tūkst. eurų, 2017 m. – 50 tūkst. eurų, 2018 m. – 59 tūkst. eurų), kurios nėra dengiamos reguliuojamos veiklos pajamomis – vienu iš pagrindinių paviršinių nuotekų tvarkymo finansavimo šaltinių. Kaip patikino pats bendrovės direktorius Kęstutis Vilkauskas, pernai savivaldybė apmokėjo įmonei už paviršinių nuotekų šulinių ir vamzdynų tvarkymą, nors įmonė papildomų pajamų iš šios veiklos negauna.

J. Makausko rašte teigiama, kad pačios UAB „Šakių vandenys“ pateikti preliminarūs skaičiavimai rodo, jog 2018 m. Šakių mieste buvo 35 vienetai abonentų, kurių teritorijos sudaro apie 16,7 ha plotą. Iš šio ploto paslaugas teikianti įmonė į eksploatuojamą paviršinių nuotekų infrastruktūrą išleido apie 50 tūkst. kub. m paviršinių nuotekų, tačiau apmokėjimui nebuvo išrašyta sąskaitų už 11 tūkst. 500 eurų ir bendrovė iš šių abonentų neuždirbo pajamų. Dėl šios priežasties Komisija pakartotinai ragina savivaldybę užtikrinti nustatyto tarifo taikymą.  O dėl pakartotinio tarifo paskaičiavimo, minėtame rašte sakoma, kad UAB „Šakių vandenys“  neteikė sąskaitų, negavo pajamų, todėl Komisija neturi faktinio realizuojamo paviršinių nuotekų kiekio duomenų ir Komisijai nėra galimybės šiuo metu pakartotinai perskaičiuoti paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų kiekio koeficientą, nors to, dėl tarifo sumažinimo, ketina prašyti rajono savivaldybė.

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus, kol kas UAB „Šakių vandenys“ dar nėra paprašę Komisijos perskaičiuoti šios bazinio tarifo kainos, tą ketinama padaryti ateinantį rudenį. Tačiau savivaldybė nesiginčija su sprendimu, kad mokestį už paviršinių nuotekų tvarkymą reikia taikyti, nes įmonė už vartotojams suteiktas paslaugas gautų papildomas pajamas. Pasak direktoriaus, čia tik tarifo dydžio klausimas, nes tarybos nariai atsižvelgė į rajono verslininkų replikas, kad tarifas mūsų savivaldybėje yra per didelis, perteklinis, dėl jo taikymo tuo metu su verslininkais nebuvo tinkamai išdiskutuota. Kaip teigia savivaldybės administracijos direktorius, šiuo metu bendrovė tikslina, ar tikrai tie duomenys, kurie pateikti Komisijai prieš pusantrų metų, yra tikslūs. Pasak administracijos direktoriaus, nors paviršinių nuotekų tvarkymo tarifas verslininkams šiuo metu nėra taikomas, tačiau visus darbus, kuriuos atlieka bendrovė, apmoka savivaldybė, tad drastiškų nuostolių įmonė esą nepatiria.

Pernai už paviršinių nuotekų trasų tvarkymą ar kitas UAB „Šakių vandenys“ atliktas paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas savivaldybė įmonei sumokėjo apie 60 tūkst. eurų. Kitų savivaldybių praktika rodo, kad šis mokestis yra taikomas labai įvairiai – tiek gyventojams, tiek juridiniams asmenims, tačiau, anot direktoriaus, patikrinti, ar kitos savivaldybės tą mokestį taiko, nėra galimybės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.