Ištroškusioms grožio karantinas nė motais

kirpyklos
Grožio namų „Mis“ plaukų stilistė Renata Vinkšnaitienė sako negalinti susitaikyti su žmonių neatsakingumu ir nesupratingumu – prašančių žūtbūt suteikti grožio paslaugas, netrūksta. Laikraščio „Draugas“ archyvo nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Faktiškai visi gyvena kitokiu ritmu nei iki šiol. Paskelbus karantiną apribotos kavinių, ne maisto produktų parduotuvių, odontologijos, grožio salonų, kirpyklų ir kitos nebūtinomis laikomos paslaugos. Tiesa, draudimų, kaip ir grįžusiems iš užsienio rekomenduojamos saviizoliacijos, paiso ne visi. Ir rajone kai kurių grožio salonų specialistai stebisi sulaukiantys prašymų priimti grožio procedūroms. Kai kurie svarsto, o kas bus po dviejų savaičių, nes smūgis, ypač smulkiajam verslui, tikrai nemenkas.

„Vis dar sulaukiu skambučių su klausimu, o tai manęs nepriimsit, nes kitos tai dirba... Alioooooooo!!!??? Jūs rimtai?! Visais įmanomais būdais praneša tv, spauda ir visi kiti informacijos šaltiniai – grožio aptarnavimo sritis kuriam laikui stop! Aš atsakau už savo veiksmus, esu atsakinga pilietė ir bendros tvarkos laikausi! Nedirbu iki tol, kol oficialiai nebus leista dirbti. O už kitas „darbštuoles“ aš neatsakau“, – mintimis dalijosi grožio namų „Mis“ plaukų stilistė Renata Vinkšnaitienė, vardijusi, kad vienoms klientėms reikia nagų, kitoms blakstienų korekcijos, trečios – plaukų ar kitų grožio procedūrų prašo.

„Žinoma, sulaukiu skambučių su klausimu, o kaip aš dabar su tokiais plaukais...“ – stebisi prašymais pašnekovė ir negali suprasti, kaip siaurai ir neatsakingai kai kurie mąsto, nejaučia jokios atsakomybės nei už save, nei už kitus.

Ji pripažįsta, kad galbūt dėl šios situacijos praras dalį klientų, bet džiaugiasi, kad kolektyvas vieningai nusprendė nedirbti ir susitarimo žada laikytis.

Kai kurių moterų nesąmoningumu stebisi ir grožio studijos „Amber“ įkūrėja Dovilė Bataitienė.

„Buvo prašymas, kad aš ateisiu, užsirakinsime ir niekas čia nematys. Arba kad ateisiu pas tave į namus, arba tu pas mane“, – klienčių prašymais dalijasi moteris.

Ji, kaip ir ankstesnė pašnekovė, sako nepateisinanti dirbančių nelegaliai ir džiaugiasi, kad socialiniuose tinkluose pilietiški žmonės tokius atvejus viešina. Visgi tenka girdėti, kad yra kas net kainą pakelia – motyvuojama, kad esą dirba kenksmingomis sąlygomis, pasitaiko ir skelbimų su siūlymu suteikti paslaugas.

Kitos dvi pašnekovės, grožio studijos „GS“ įkūrėja Rima Mozūraitienė bei grožio studijos „La Beauté“ savininkė Sabrina Žindžiuvienė, patikina prašymų teikti paslaugas nesulaukusios ir laukia, kada baigsis karantinas bei galės savo veiklą vykdyti toliau. Apie nelegalias paslaugas negali būti nė kalbos, įsitikinusios jos.

Faktiškai visos patikina kiekvieną dieną sekančios naujienas, nes nuo priimtų sprendimų tiesiogiai priklauso ir jų pajamos, o ateitis bent kol kas miglota.

„Manau, žmonės išsigandę, situacija neeilinė, liūdna, kad taip iškart likom išvis be pajamų“, – mintimis dalijasi S. Žindžiuvienė ir vardina, kad Prancūzijoje, kur gyvena jos tėvai, valdžia į neeilinę situaciją atsižvelgė kur kas labiau nei Lietuvoje, kuriam laikui išvis atleido nuo dalies mokesčių ir pan. Nors ir pas mus Vyriausybė patvirtino pagalbos verslui planą, S. Žindžiuvienė abejoja, „ar koks kauliukas nukris ir mums“. Kitos pašnekovės taip pat pripažįsta, kad jeigu parama ir bus, ji bus minimali, tad suktis iš padėties teks pačioms.

„Aš galvoju, kad į grožio salonus išvis kitaip žiūri, bet ir mes žmonės, mes tie, kur iškart praradome100 proc. pajamų, nors įprastai mokame visus mokesčius. Jei dar būtų tik tos dvi savaitės, tai viskas gerai, bet nemanau, kad to užteks, todėl neramu“, – pripažįsta S. Žindžiuvienė ir pasisako už tai, kad Vyriausybės parama grožio paslaugas teikiančioms įmonėms bei kitų sričių įmonėms turi skirtis.

„Mes, grožio specialistai ir grožio salonų savininkai, susipažinę su Vyriausybės ekonomikos skatinimo ir pagalbos projektu, manome, kad Vyriausybė ne visiškai tinkamai įvertino galimus grožio paslaugų teikėjus, t.y. savarankiškai dirbančius asmenis ir juridinius vienetus. Pasigedome paramos plano individualių įmonių, UAB bei mažųjų bendrijų savininkams <...> Grožio salonai priskiriami prie labai smulkaus verslo, o jų savininkai nėra sukaupę kapitalo, tam kad išsilaikyti net mėnesį laiko. Darbas nuotoliniu būdu yra neįmanomas, todėl įmonės praras 100% pajamų, o jeigu karantinas bus pratęstas ir truks ilgiau nei vieną mėnesį – turėsime daug bankrutavusių grožio salonų, įmonės turės atleisti daugybę darbuotojų, o to pasekoje grožio specialistai dirbs namuose – tam nepritaikytose ir higienos normas neatitinkančiose sąlygose, kurios gali platinti ligas“, – rašoma grožio specialisčių inicijuotame viename iš kreipimųsi į valdžią (red. past. kalba netaisyta).

Tiesa, su nerimu, kaip teks išgyventi šį ypatingą laikotarpį, žvelgia ir kiti smulkiojo verslo atstovai – prekybininkai, smulkias paslaugas teikiantys juridiniai vienetai ir pan. Štai ir žiniasklaidos priemones vienijančios asociacijos antradienį kreipėsi į šalies institucijas paramos, mat masiškai atšaukiamos reklamos, o tai tiesiogiai siejasi su žiniasklaidos priemonių pajamomis ir galimybėmis vykdyti savo veiklą.

Vyriausybei paskelbus šalyje ekstremaliąją padėtį ir įvedus karantiną, nepriklausomos žiniasklaidos veiklos tęstinumas ir kokybės išlaikymas valstybėje įgijo ypatingą svarbą. Visuomenė šioje krizinėje situacijoje turi būti nuolatos informuojama apie padėtį šalyje. Asociacijos pažymi, kad tikslios ir nešališkos informacijos greitas pateikimas yra ypatingai svarbus siekiant užtikrinti, kad šalyje nekiltų nepagrįsta panika bei būtų atsvara socialinėse medijose sklindančiam milžiniškos dezinformacijos srautui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.