Sąskaitos už laiptinių dezinfekciją gyventojams „rauna stogą“

dezinfekcija rajone
Daugiabučiuose namuose administratoriai  kai kur jau du kartus atliko privalomąją laiptinių dezinfekciją, o ši paslauga ir sąskaitos už ją sukėlė gyventojų pasipiktinimą. Nuo penktadienio gyventojai gali patys apsispręsti, ar nori, kad laiptinės būtų dezinfekuojamos. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Daugiabučių namų laiptinių privalomoji dezinfekcija užkaitino gyventojų aistras – jau prieš šv. Velykas iš namų administratorių gavę pirmąsias sąskaitas už paslaugą gyventojai sukilo – žmonės nesupranta, kaip apskaičiuojamos kainos už paslaugas, kodėl sąskaitas gauna ir tie, kurių laiptinės nebuvo dezinfekuotos, ir kiek kartų dar teks mokėti už paslaugą, kuri gyventojams primesta, jų net neatsiklausus?
 
Kiek kainuoja laiptinių dezinfekcija?

Gavusi Aplinkos ministerijos įsakymą atlikti privalomąjį daugiabučių namų laiptinių dezinfekavimą, savivaldybė įpareigojo namų administratorius imtis veiksmų. Taip pat netrukus buvo ištransliuota, kad už tai turės sumokėti patys turto savininkai, t.y. namų gyventojai. Kovo pabaigoje ir balandžio pirmomis dienomis abi rajone administravimo paslaugas teikiančios įmonės – UAB „Šakių komunalinis ūkis“ ir UAB „Mano būstas“ – atliko privalomąją dezinfekciją, o prieš šv. Velykas gyventojai iš UAB „Šakių komunalinis ūkis“ jau pradėjo gauti sąskaitas. Šakiečiai gyrėsi iš „Šakių komunalinio ūkio“ skirtinguose namuose gavę nuo 4 eurų iki 6 eurų už butą, o buvo ir tokių, kuriems už šią paslaugą reikia mokėti 10 eurų.

Į redakciją skambinę Šakių V. Kudirkos gatvės kelių daugiabučių gyventojai klausė – kiek kartų dar ta privalomoji laiptinių dezinfekcija bus atliekama? V. Kudirkos g. 70-ojo namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) klausė, kiek dar kartų atliks administratorius tą dezinfekciją jų name, nes jau du kartus atlikta – kovo 30 d. ir balandžio 14 d. Už suteiktą kovo mėnesį paslaugą senjorė sulaukė 6,30 euro sąskaitos.

„Paskaičiavau, kad mūsų namas administratoriui sumokėjo už šią paslaugą 210 eurų – tai nemaži pinigai. Dabar jau dezinfekavo antrą kartą. Gal šį mėnesį dar kartą dezinfekuos? Ar ne geriau tuos pinigus pataupyti – juk užkrato name nėra, o rudenį žada naują bangą to koronaviruso. Dėl to, kad pirmą kartą išdezinfekavo, tai labai gerai, džiaugiuosi, kad savivaldybė sureagavo ir ėmėsi veiksmų, bet dabar, kai karantino sąlygos švelninamos, ar tai nėra bereikalingas dalykas? Suprasčiau, jeigu name atsirastų sergantis žmogus“, – aiškino V. Kudirkos g. 70-ojo namo gyventoja.

Kam dezinfekavo, o kam ne

Bažnyčios gatvės 21-ojo namo gyventoja socialiniame tinkle „Facebook“ užsipuolė UAB „Šakių komunalinis ūkis“, kad buvo išrašyta sąskaita ir toms namo laiptinėms, kurios nebuvo dezinfekuotos.

„Komunalinis ūkis prašau pasakyti iš kur mums paskirtas dezinfekavimo mokestis, jei dezinfekcija nebuvo atlikta? Dieną, kai buvo dezinfekuojamas namas, buvau namie ir labai džiaugiausi, kad yra atliekami darbai, bet mūsų namo pusė (bendrija) nebuvo dezinfekuota. Tuo labai nusivyliau, nes tikėjausi, pagaliau... tai iš kur atsirado mokestis?“ (kalba netaisyta) – per socialinius tinklus su namą administruojančia įmone „Šakių komunalinis ūkis“ situaciją aiškinosi moteris.

Iš oficialaus įmonės puslapio „Facebook“ gyventoja sulaukė atsakymo: „Gerbiamieji, kaip mokate už laiptinės bendrą apšvietimą, tai taip mokate už bendro naudojimo patalpų dezinfekavimą. Juk laiptine ir holu tai naudojatės, vaikštote. Sakote bendrijos koridoriaus nedezinfekavo? Taip, nes reikėjo paskambinti ir pasakyti, kad dauguma bendrijos gyventojų reikalauja dezinfekcijos. Kaip visada, jeigu būtume lindę į bendrijos koridorių, būtų nepasitenkinimų, kad einam ir net neklausiam, kai neinam, sakote kad pareigos neatliekame, sakykite, kada žmogui gerai?“

Dėl laiptinių dezinfekavimo/nedezinfekavimo kliuvo abiejų įmonių administratoriams – „Mano būsto“ darbuotojai buvo apkaltinti tuo, kad purškė su bekvapiu skysčiu, kur gyventojai nėra užtikrinti, ar ten iš tiesų buvo dezinfekcinis skystis, o gal tik vanduo... Į tokius gyventojų komentarus Šakių padalinio vadovė Aušra Valinskytė atsakė labai paprastai – bendrojo naudojimo patalpose negali būti naudojamos aštraus kvapo priemonės, kad nesukeltų jautriems žmonėms alerginių reakcijų.

Apskritai socialiniame tinkle „Facebook“ apie šią paslaugą netrūko komentarų: „Pinigų plovimas, nauda nulinė“, „Iš viso bjauru, kad iš žmonių dar ima pinigus“...

Šią savaitę Šakių mieste daugiabučių namų, kuriuos administruoja UAB „Šakių komunalinis ūkis“, gyventojai gavo apklausos anketas, kuriose klausiama, ar žmonės sutinka, kad būtų naudojamos kaupiamojo fondo lėšos sąskaitoms už dezinfekavimo paslaugą padengti. Toks pasiūlymas žmonių nežavi.

„Neaišku, kaip prabalsuos kiti namo gyventojai, bet, mano nuomone, nėra prasmės dabar dezinfekuoti tas laiptines, nėra jokio židinio pas mus. Iššvaistys fondo lėšas, o jeigu name kas suges, kas tada?“ – taip galvoja kai kurie V. Kudirkos g. 70-ojo namo gyventojai.

Tokį apmokėjimo būdą pasirinkusi ir UAB „Mano būstas“. Ši įmonė žada atstatyti panaudotas lėšas, kai gaus iš Valstybės specialiųjų fondų pinigų, kaip jau buvo žadėta įpareigojant administratorius.

Įmonė šios paslaugos mielai atsisakytų

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Raimondas Rauckis sako, kad dezinfekavimo paslaugos kainą sudaro dezinfekcinio skysčio kaina ir darbuotojų įkainis.

„Jeigu namas yra penkiaaukštis ir turi tris laiptines, tai dauginame 3 iš 75 ir gauname bendrą sumą (pridedamas ir PVM mokestis), iš šios sumos daliname namo kvadratūros sumą ir gauname vieno kv. m kainą, išdaliname viską butams pagal jų plotą, todėl kiekvienam butui mokestis yra skirtingas“, – aiškino R. Rauckis.

Direktorius sako, kad mielai jų įmonė šios paslaugos neteiktų, bet, deja, yra įpareigoti. Dėl kaltinimų, kad laiptinė galbūt nebuvo dezinfekuota, o sąskaitas gyventojai gavo, direktorius aiškina, kad tokių atvejų nebuvo – visos laiptinės, kurias administruoja jų įmonė, buvo dezinfekuotos.  Beje, buvo dezinfekuoti ir kai kurie namai, kuriuos administruoja patys gyventojai, yra sudarę bendrijas ar jungtinės veiklos sutartis, bet išreiškė pageidavimą gauti šią paslaugą. Pasak direktoriaus, nesklandumų dėl sąskaitų būta – kai kuriuose namuose išrašytos sąskaitos buvo ir tiems žmonėms, kurie turi atskirus įėjimus į savo butus, tačiau šios klaidos buvo greitai atitaisytos.

Balandžio 17 d. savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas Redas Juškaitis informavo, kad pasirašytas naujas įsakymas dėl laiptinių dezinfekavimo – nuo penktadienio administratoriai atleidžiami nuo įpareigojimo tai daryti, nebent to prašytų patys gyventojai – įsakymas lieka tik rekomendacinio pobūdžio. Tačiau savivaldybė pasilieka teisę keisti tokį  nutarimą,  jeigu atsirastų pandemijos protrūkis mieste ar kiltų  kitų grėsmių dėl koronaviruso plitimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.