Rajono ūkyje – afrikinis kiaulių maras

kiaule
Kidulių seniūnijoje esančiame ūkyje nustatytas kiaulių maro židinys. „Draugo“ archyvo nuotr.


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) penktadienį informavo, kad Lietuvoje po ilgesnės pertraukos kiaulių ūkyje vėl nustatytas afrikinis kiaulių maras. Kiaulėms ir šernams pražūtingo afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys fiksuotas Kidulių seniūnijoje esančiame kiaulių ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginamos keturios kiaulės.
 
Kaip patikslino VMVT Marijampolės departamento Šakių skyriaus l.e.p. vedėja-valstybinė veterinarijos inspektorė Emilija Jančarienė, pirmi kiaulių maro simptomai – bloga gyvulio savijauta. Apie sergančią kiaulę ūkininkas informavo vietos veterinarijos gydytoją, o šis, kilus įtarimams, pranešė tarnybai.

Sudaryta speciali tyrimo grupė aiškinasi galimas viruso patekimo į šį ūkį priežastis.

„Dar šių metų vasario mėn. už maždaug 20 km nuo ūkio, Sudargo miškuose, AKM buvo aptiktas šernuose. Neatmetama, kad virusas galėjo patekti iš laukinės faunos“, – sakė inspektorė.

Ūkyje tarnybos specialistai atliko pirminius dezinfekcijos darbus. Visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos ir sunaikintos. Pasak E. Jančarienės, kaip ir visais kiaulių maro židinio atvejais, aplink ūkį nustatyta trijų ir 10 km spinduliu apsaugos ir priežiūros zona.

Pasak veterinarijos specialistų, ankstesnių metų stebėjimai rodo, kad dažniausiai, pasibaigus pirmiesiems vasaros karščiams, afrikinio kiaulių maro židiniai ima plisti kur kas dažniau.

„Aplinkinių vietų kiaulių laikytojus prašėme laikytis saugos jau nuo metų pradžios, kuomet AKM buvo aptiktas šernuose. Rizika, deja, išlieka“, – kalbėjo E. Jančarienė.

Pasak jos, ūkiai šiose apsaugos zonose bus itin atidžiai stebimi: specialistai vykdo šioje zonoje esančių ūkių patikras, fiksuoja faktinį laikomų kiaulių skaičių, tikrina taikomas biosaugos priemones.

Tarnyba ragina ypač šio ir aplinkinių rajonų kiaulių laikytojus būti itin budrius, pastebėjus, jog kiaulė negaluoja, nedelsti, iškart pranešti VMVT ar veterinarijos gydytojui ir visomis priemonėmis saugoti ūkį nuo galimo viruso patekimo.

Paskutinį kartą Lietuvoje afrikinis kiaulių maras kiaulių ūkyje fiksuotas 2020 m. vasarą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.