Rajone situacija dėl „Snoro“ nedramatizuojama

snorasGintarė MARTINAITIENĖ ir Giedrė PLEČKAITYTĖ

Lapkričio 16 dieną Vyriausybė nacionalizavo banką „Snoras“, o lapkričio 24 dieną pritarta dėl bankroto bylos iškėlimo. Priešingai nei didžiuosiuose miestuose, Šakių rajone šio banko paslaugos nebuvo pačios populiariausios. Daugelis, nors ir susiduria su problemomis, situacijos nedramatizuoja, tačiau kai kuriuos verslininkus tai palies skaudžiau.

Nuotr. Rajone banko „Snoras“ paslaugos nebuvo pačios populiariausios, nors yra patiriančių tam tikras problemas.

Biudžetinių įstaigų nepalies


Skelbiama, kad dėl žlungančio banko „Snoras“ nemažų nuostolių patirs ir 27 šalies savivaldybės. Šakių rajono biudžetinės įstaigos neigiamų padarinių išvengs.

Lietuvos savivaldybių asociacijos atlikta apklausa parodė, kad banke „Snoras“ yra užšaldyta apie 75 mln. litų 27 savivaldybių ir jų įstaigų bei įmonių lėšų. Tai ir mokinio krepšelio bei socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms skirtos lėšos, todėl kai kurioms savivaldybėms gali kilti sunkumų pervedant darbo užmokestį švietimo įstaigų darbuotojams bei  paramą nepasiturintiems gyventojams. Savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė patikino, jog banko žlugimas Šakių rajonui neigiamai neatsilieps - rajono biudžetinės įtaigos šiame banke sąskaitų neturi.
 
Sąskaitas atsidaro kitur

Šakių „Sodros“ Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjos pavaduotoja Irena Medveckienė kalbėjo, kad būtent penktadienį, kai buvo paskelbta apie bankroto bylos iškėlimą „Snorui“, žmonės itin aktyviai pradėjo atsidaryti sąskaitas kituose bankuose. Iš viso Šakių „Sodra“ į šį banką pensijas pervesdavo 315 gavėjų. „Šiandien sąskaitas atsidarinėja masiškai, nes ateina informacija iš bankų, tačiau lyginant su kitais bankais, rajone „Snoru“ naudojosi mažiausiai klientų“, - patikino I. Medveckienė. Pavyzdžiui, įvairias išmokas ar pensijas į „Zanavykų bankelį“ „Sodra“ perveda maždaug 800 klientų, į „Swedbanką“ – daugiau nei 4 tūkst. rajono žmonių.

Ne visiems atsilieps vienodai

Penktadienį buvo išplatinta informacija, kad banke „Snoras“ sąskaitas turėjo maždaug 900 iš maždaug 50 tūkst. Lietuvos įmonių. Ūkio ministras Rimantas Žylius pareiškė, kad trisdešimt iš jų, jei šios nesiims papildomų priemonių mokumui užtikrinti, gali tapti visiškai nemokios. Ir Šakiuose yra įmonių, kurios šiame banke turėjo sąskaitas, laikė indėlius, nors tikslus tokių šakiečių skaičius nėra žinomas. Niekas nepasakys ir to, kokią dalį indėlių banke sudarė šakiečių pinigai. Pranešama, kad fiziniai ir juridiniai asmenys, turėję indėlius, kurių suma neviršija 345,2 tūkst. litų, visus jiems priklausančius pinigus atgaus iki sausio pradžios.

UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas pripažino, kad bankas „Snoras“ buvo bendrovės partneris, tad banko nacionalizavimas, o vėliau skelbimas apie jo bankrotą, bendrovę liečia tiesiogiai. „Aišku, tai yra sukrėtimas, tačiau nei veiklai, nei investicijoms tiesiogiai neatsilieps“ – patikino A. Tarnauskas. Visgi prognozes, jog ne viena šalies bendrovė taps nemoki, jis laiko pagrįstomis.

UAB „Aletovis“ vadovas Arvydas Banevičius pripažino, kad prasidėjus „Snoro“ problemoms jų neišvengia ir rajono įmonės. „Žinoma, kad yra problemų, sąskaitą šiame banke turėjome ir mes, tačiau reikia laukti, o nepanikuoti. Manau, viskas susitvarkys“, - kalbėjo bendrovės vadovas.

Lietuvos ir Vokietijos UAB „Gahlert“, įsikūrusią Lukšiuose, banko „Snoras“ situacija paveiks labiau. „Labai skaudžiai, tačiau tai informacija ne plačiajai visuomenei ir išsamiau nekomentuosiu“, - patikino bendrovės direktorius Sigitas Bendorius.

Ūkininkai nenukentės

Pasidomėjome, kaip banko „Snoras“ bankrotas gali atsiliepti rajono ūkininkams, kurių rajone yra keturi tūkstančiai. Šakių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfridas Vigelis teigė, jog iš centro buvo gauta informacija įspėti galvijų augintojus, kurie norėdami gauti išmokas už juos, yra nurodę banko „Snoras“ sąskaitą. Pasak vedėjo, visgi rajone galvijų augintojų yra labai nedaug. Apskritai nėra tokios informacijos, kiek rajono ūkininkų pateikė banko „Snoras“ sąskaitas, į kurias buvo nurodyta pervesti išmokas. „Nemanau, kad mes turime ūkininkų, kurie turėtų šiame banke po 100 tūkst. eurų. Mes manome, kad šitas bankas tarp ūkininkų nebuvo populiarus. Juk iki 100 tūkst. eurų didelių problemų nebus, nes artimiausiomis dienomis pinigus grąžins“,- sakė A. Vigelis. Tačiau, jeigu rajone yra tokių ūkininkų, kurie vis tik nurodė išmokų pinigus pervesti į bankrutuojantį banką, jie turi pakeisti koordinates ir tos išmokos bus nukreiptos į šalyje veikiančio banko sąskaitą. „Ūkininkai, turintys sąskaitas banke „Snoras“, turėtų ateiti į Žemės ūkio skyrių ir bandysime padėti spręsti iškilusias problemas“,- ragino A. Vigelis, pridurdamas, jog rajone gali būti tik vienas kitas ūkininkas, nukentėjęs nuo šio bankroto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.