Arvydas Vidžiūnas: „Buvimas Seimo nariu ne vienintelė galimybė dirbti savo kraštui“

vidziunas interviu
Nuotr. Dabar jau buvęs Seimo narys Arvydas Vidžiūnas sako, kad pralaimėti buvo nesmagu, bet tokią rinkėjų valią gerbia ir tikisi, kad po ketverių metų ir rajonas, ir šalis atrodys ne blogiau, o geriau.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Po rinkimų į Seimą praėjo šiek tiek laiko, atslūgo emocijos, buvo laiko apgalvoti, įvertinti rezultatus. Tad kalbiname vienmandatėje apygardoje antroje vietoje likusį ir apskritai į Seimą nepatekusį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatą Arvydą Vidžiūną.

Kaip vertinate rinkimų rezultatus?

Šiandien ramiai. Nelaimėjus, žinoma, buvo nesmagu, bet jau turiu patirties su protu, be didelių euforijų vertinti ir pergales, ir nesėkmes. Bet tikrai ne pralaimėjimas tie mano gimtojo krašto žmonės, kurie palaikė, kurie balsavo, kurie nuoširdžiai nori turtingesnės valstybės, nori atviro kalbėjimo, pažangesnių sprendimų ir kultūringo buvimo kartu.

Kaip manote, ko labiausiai pritrūko iki pergalės?

Labiausiai pritrūko rinkėjų balsų... Nieko kaltinti negali – žmonės renkasi pagal savo išmanymą, intelektą, jausmus, pilietinę savijautą. Rinkimų rezultatai tereiškia, kad savo kalbėjimu, laikysena, savo argumentais, savo gyvenimu, savo širdim jų neįtikinau. Politologinių svarstymų būtų dar daug ir plačių, bet gal kitu sykiu.

Kodėl apskritai šakiečiai jau trečią kadenciją pasitikėjimą išreiškia tam pačiam socialdemokratų atstovui, bet sėkmė nusisuka nuo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų, kurie vis lieka antri?

Tiesiog didesnei daliai mūsų krašto rinkėjų Mindaugo Basčio atstovavimas, kalbėjimas, argumentai ir darbai yra arčiau jų suvokimo, jų gyvenimo vertybių, politikos ir pasaulio matymo. Matyt, jo ir socialdemokratų partijos vykdyta politika jiems tiko ir tinka. Objektyviau kalbėdami turėsime pasakyti, kad Suvalkijoj (Sūduvoj) gyvena daugiau kairiųjų rinkėjų: per visus naujosios Lietuvos Seimo rinkimus keturiose šio regiono vienmandatėse rinkimų apygardose dešiniesiems tėra pavykę laimėti vos vieną sykį, ir tai padariau aš 1996 metais... Nieko, nuo kitų rinkimų gal pasipils didžiosios pergalės!..

Jūsų neišrinko ne tik vienmandatėje, bet į Seimą nepatekote ir pagal sąrašą. Kodėl?

Todėl, kad antrajame rinkimų ture viską nušlavė žalioji valstiečių banga, ir mūsiškių pagal sąrašą pateko netikėtai mažai. Bet turbūt ir dėl to, kad per daug koncentravausi į darbą Šakiuose ir kultūroje, mažiau buvau matomas Lietuvos žiniasklaidoje ir Seimo politinėje virtuvėje. Bet tai buvo sąmoningas pasirinkimas.

Kaip vertinate rinkimų kampaniją? Ar viskas buvo korektiška, švaru, skaidru? Apie jūsų kampaniją buvo kalbama kaip ne apie itin korektišką. Ką apie tai manote?

Viskas buvo gerai. Jei lyginsime su kokiais Amerikos prezidento rinkimais, tai mūsų varžybos buvo panašios į draugiškus pasiglostymus...

O dėl to kaltinimų nekorektiškumu, kurį vis kartoja laikraščio, turinčio savo pavadinime žodį „laikraštis“, vedamieji, net neturiu ką pasakyti. Nei su savo rinkėjais, nei su savo varžovais niekada nesu elgęsis negarbingai, iš manęs niekas negirdėjo argumentų ad hominem, mano rinkimų tekstai, rašytiniai ir žodiniai, buvo iš širdies ir kultūringi, tokia pat buvo ir mano aplinkos žmonių laikysena. Todėl tik žmogiškai liūdna, kad dėl savo kiemo problemų net didžiausiems demokratams spaudoje nepavyksta išlikti neutraliems. Iš čia ir vertinimų keistumas: per rinkimus vadinamieji „laisvo žodžio gynėjai“ feisbukuose mane įžeidinėjo kaip tik mokėjo, o nekorektišką rinkimų kampaniją, pasirodo, vykdžiau aš... Šios temos tęsinio turbūt teks sulaukti kituose vedamuosiuose.

Kaip manote, kodėl tiek simpatijų sulaukė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga?

Laimėjo, nes sugebėjo suteikti žmonėms viltį, turėjo patrauklių asmenybių ir dar patrauklesnių siūlymų (ar realių – kitas reikalas), be to, surinko buvusius Darbo partijos, Drąsos kelio, nubirusius socialdemokratų, visada gausius protesto balsus. Reikia tik linkėti, kad jų Vyriausybei tas žmonių viltis pateisinti pavyktų. Rašau „Vyriausybei“, nes tikrai iš jos tikiuosi daugiau negu iš Seimo daugumos.

Kaip atrodys Lietuva ir Šakiai po ketverių metų?

Atrodys geriau negu atrodo šiandien. Jeigu žmonės savo darbais ir tikėjimu norės, o valdantieji galės. Būtų labai gerai, kad atrodytų ne geriau, o daug geriau.

Ateities planai. Kiek juose liks politikos ir kam atiteks daugiausiai jūsų laiko bei dėmesio.

Cha, tų planų yra ir daug, ir visokių! Buvimas Seimo nariu juk ne vienintelė galimybė dirbti savo kraštui ir savo valstybei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.