Neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba pasirengusi ir padėti, ir patarti

Šakių rajono savivaldybės neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos pirmininkė Roma Dėdynienė (stovi) pristatė veiklos kryptis 2024 metams, išreiškė norą aktyviau bendradarbiauti su savivalda. Ji kėlė klausimą dėl koordinacinės tarybos finansavimo galimybių kvalifikacijos kėlimui, mokymams, išvykoms į kitus rajonus, siekiant pasisemti gerosios patirties. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos nariai rinkosi į pirmą šių metų posėdį, kurio metu aptarė veiklos kryptis 2024 m. bei kitus aktualius klausimus. 

 

Posėdžio pradžioje Neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos pirmininkė Roma Dėdynienė informavo, kad posėdžius taryba turi surengti ne rečiau kaip keturis kartus per metus, bet, anot pirmininkės, niekas nedraudžia, esant poreikiui, susirinkti ir dažniau. Pristatydama numatytas šių metų koordinacinės tarybos veiklas, R. Dėdynienė pirmiausiai įvardijo norą tvaresnio nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo su savivalda.

 

„Inicijuoti susitikimus-diskusijas su administracijos, skyrių vadovais ir darbuotojais. Mes norime žinoti, kas vyksta savivaldybėje, kaip sprendžiami asmenims su negalia aktualūs klausimai. Manau, mūsų Koordinacinei tarybai priklausančių organizacijų išsakyti patarimai, įžvalgos bus naudingos administracijai formuojant įvairius sprendimus“, – kalbėjo R. Dėdynienė.

 

Koordinacinės tarybos pirmininkė vardijo, kad norėtų daugiau sužinoti ar net patarti įtraukiojo ugdymo klausimais, taip pat glaudesnio nevyriausybinių organizacijų (NVO), savivaldos, verslo bendradarbiavimo, kad neįgalieji turėtų daugiau galimybės įsidarbinti. 

 

„Aktualūs yra NVO finansavimo klausimai, kada ir kam teikti paraiškas norint gauti papildomų lėšų veikloms asmenų su negalia organizacijose gerinti. Mes taip pat norim dalyvauti mokymuose, seminaruose, gerosios patirties pasisemti norėtume išvykti ir į kitus rajonus, todėl aktualus klausimas ir dėl lėšų koordinacinei tarybai skyrimo“, – tvirtino koordinacinės tarybos pirmininkė.

 

Jai antrino ir Šakių neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas, kad, deja, savivaldybėje nėra žmogaus, kuris kuruotų, galbūt suteiktų daugiau informacijos, kur neįgaliųjų organizacijos galėtų teikti projektus finansavimui gauti.

 

Posėdyje dalyvavęs vicemeras Darius Jakavičius pasidalino Kauno savivaldybės patirtimi apie NVO rėmimą.

 

„Ji remia nevyriausybininkus per prisidėjimą prie projektų. Jokios kitokios paramos nėra. Mes skiriam institucinę paramą“, – sakė D. Jakavičius pridurdamas, kad ir savivaldybės pozicija yra kuo daugiau paslaugų atiduodi teikti NVO sektoriui. 

 

Jis taip pat kvietė padėti skleisti „sveiko proto žinią, kad neįgalus žmogus yra mūsų bendruomenės dalis“.

 

„Man niekaip iš galvos neišeina Lukšiuose per susitikimą dėl grupinio gyvenimo namų statymo gyventojų išsakytos mintys, kad tuos namus reikia patraukti kuo toliau iš miestelio... Tokie namai jau statomi Gelgaudiškyje, numatyti ir Šakiuose, bet jau sulaukėm ir, manau, dar sulauksim gyventojų pasipriešinimo. Liūdna man dėl to, labai. Kas liečia įtraukųjį ugdymą, taip pat reikia visų mūsų pagalbos – šviesti visuomenę“, – kalbėjo vicemeras. 

 

Jis taip pat informavo apie nuo kovo 1 d. startuosiančias VšĮ Šakių Diakonijos patalpose socialines dirbtuves asmenims su negalia. 

 

„Ne kartą esu sakęs, kad apie neįgalius žmones pradėti keisti visuomenės nuostatas reikia nuo darželio, mokyklų. Pratinti vaikus prie vežimėlio. Kad paskui nekiltų tokių minčių, kodėl čia dabar šalia apsigyvens neįgalūs žmonės“, – kalbėjo S. Rakauskas. 

 

S. Rakauskas taip pat kėlė klausimą dėl NVO veiklos koordinatoriaus pareigybės atsiradimo savivaldybėje. Kaip patikslino vicemeras, tokia pareigybė atsiras iki metų pabaigos. O dėl išsakyto prašymo, kur konsultuotis dėl projektų, patarė kreiptis į Ūkio ir investicijų skyriuje dirbančią ir sveikatos projektus koordinuojančią Ivetą Ignatjevaitę. Taip pat kvietė koordinacinę tarybą išvykoms pasinaudoti ir neįgaliųjų organizacijų, mokyklų transportu.

 

Posėdyje dalyvavusi Šakių socialinių paslaugų centro darbuotoja Jolita Urbonienė pristatė pacientų pavėžėjimo projektą, kai reikia nuvykti iki gydymo įstaigos ir grįžti namo. Projekto koordinatorė informavo, kad šia paslauga jau pasinaudojo 538 asmenys, pavėžėjimo paslauga bus teikiama iki liepos 1 d., ar vėliau projektas bus pratęstas, kol kas neaišku. 

 

Dėl šio naujai rajone startavusio projekto pastabų turėjo S. Rakauskas svarstydamas, kad, deja, šią paslaugą teikiantis Socialinių paslaugų centras netransportuoja ligonių su neįgaliojo vežimėliu. Šakių neįgaliųjų organizacija vienintelė turi tokį transportą, todėl visų norinčių nuvykti į gydymo įstaigas net nepajėgia suvežioti. Kaip patikslino J.Urbonienė, jų automobilis išties ne specializuotas, nepritaikytas vežti asmenis su negalia jų vežimėliuose, tačiau pacientai su vežimėliu palydimi iki automobilio, sulankstytas vežimėlis gali būti įkeliamas į automobilį.

 

R. Dėdynienė pasidžiaugė glaudžiu bendradarbiavimu su savivaldybės Socialinės paramos skyriumi, kurio darbuotojos geranoriškai pasidalina asmenims su negalia aktualia informacija – ypač būsto, viešosios aplinkos pritaikymo asmenims klausimais. 

 

Koordinacinės tarybos pirmininkė pristatė ir šiemet numatytus renginius – spalio pabaigoje respublikinį „AŠ ESU“ sutrikusio intelekto asmenims, sportines varžybas, kurias organizuoja sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Šakių Viltis“ ir Šakių rajono neįgaliųjų draugija, kvies į neįgaliųjų dienos paminėjimą gruodį. Taip pat rengs Šakių rajono neįgaliųjų ir NVO meninių darbelių parodą. Pirmininkė siūlė šiemet surengti ir geros kaimynystės šventę Šakių rajono ir kaimyninių rajonų asmenims su negalia, taip pat informavo apie vasario 27-ąją Šakių rajono NVO tarybos organizuojamą renginį Pasaulinės nevyriausybinių organizacijų dienos proga. 

 

VšĮ „Namai visiems“ darbuotoja Jurga Raškauskienė kvietė ir šiemet gegužės 23 d. dalyvauti „DUOday“ dienoje, kurios metu įvairias profesijas išbando žmonės, turintys fizinę ar protinę negalią.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.