Pamokos gimnazijoje – pažeidžiant higienos normas

Pirmadienį ir antradienį klasėse buvo 10 ar tik šiek tiek daugiau laipsnių šilumos, mokiniai pamokose sėdėjo su striukėmis, kiti juokavo, kad reikia ir pirštinių, tačiau ugdymo procesas gimnazijoje nenutrūko. D. Pavalkio nuotr.

Jeigu pirmadienį temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių į mokyklas susirinko tik maža dalis rajono pradinukų, tai Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai ir pedagogai po atostogų šalo ne lauke, o klasėse, kur temperatūra buvo vos 10–12 laipsnių. Nors tai neatitinka higienos normų reikalavimų, tačiau ugdymo procesas gimnazijoje vyko.

Pagal higienos normas ir bendruosius saugos reikalavimus šildymo sezono metu mokymo klasėse temperatūra turi būti 18–20 laipsnių šilumos, sporto salėje – 15–17, koridoriuose ir laiptinėje – 16–18 laipsnių.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje pirmadienį ir antradienį pamokos vyko klasėse orui sušilus tik iki 10 laipsnių, kai kur buvo šilčiau – apie 12 laipsnių, o buvo ir tokių kabinetų, sutiko gimnazijos direktorius Robertas Sakas, kur temperatūra nesiekė nė 10 laipsnių.

„Yra, kuriems šalta, yra, kuriems nešalta. Kai kurie skundžiasi, kiti supranta, kad turi įšilti. Bet taip, visur žemiau higienos normų. Kol kas nesvarstėme apie nuotolinį, nes taip nesinori... Kiek tarpinių patikrinimų laukia ir trečiokams, tai ką, į nuotolį? Ketvirtokams brandos egzaminai, antrokams PUPP-as (pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas – red. past.). Koks tas nuotoliu mokymasis...“ – dėstė R. Sakas.

Antradienį redakcija sulaukė ne vieno skambučio su klausimais, ar tokia situacija normali – mokiniai klasėse sėdi su striukėmis, rankos grumba, mokytojai taip pat apsitūzoję.

Tokią situaciją teigė blogai vertinantys ir rajono vadovai, pirštu bedę į mokyklos administraciją ir svarstę, kodėl ugdymo procesas nebuvo nutrauktas, keletui dienų nebuvo pereita prie nuotolinio mokymosi ar priimti kitokie sprendimai.

„Higienos normos yra ne be reikalo. Blogai vertinu, tačiau sprendimus turi priimti mokyklos vadovas“, – teigė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, svarstęs, kad nieko išradinėti nereikia – nuotolinis mokymas nėra naujiena.

Meras Raimondas Januševičius svarstė suprantantis, kad pastatas kiauras, tačiau per pastarąsias dienas jis nepasidarė dar kiauresnis nei buvo iki šiol.

„Tai nėra geras reiškinys. Buvo pataupyta atostogų metu, prisukta, o atšalus neįvertinta situacija ir per vėlai šiluma padidinta. Kažkur šlubuoja darbai ir sprendimai. Turime vadovus, kurie turi prisiimti atsakomybę, jeigu neprisiima, nežinau, kam tokie vadovai. Tai vidinis gimnazijos reikalas <...>. Aš būčiau jau pirmadienį išsinuomavęs dyzelinius pūtikus, per naktį būtų pripūtę ir prišildę koridorius“, – apmaudo dėl tokios situacijos neslėpė rajono meras.

Antradienį po pietų gimnazijoje sutikome gedimo ieškančius UAB „Šakių šilumos tinklai“ darbuotojus. Jie teigė, kad gimnazijos šilumos punktą administruoja ne jie, tiesiog sureagavo į pagalbos prašymą. Vėliau gimnazijos direktorius R. Sakas patikslino, kad sugedęs šilumokaitis, užsakytas naujas, o darbai tądien vyko iki devintos vakaro, tad jis dėkojo darbo valandų neskaičiavusiems šilumininkams, savivaldybės administracijos vadovams.

Trečiadienį ryte, anot direktoriaus, šiluma jau artėjo higienos normų link, klasėse – apie 15 laipsnių šilumos. Tiesa, kaip patikslino direktorius, pamokos po 10 min. buvo sutrumpintos visas tris dienas, kabinetų, pasak R. Sako, ir pedagogams niekas nedraudė šildytis atsineštais šildytuvais.

O kaipgi yra su gimnazijos pastato renovacija? Dar prieš metus tvirtinant savivaldybės biudžetą buvo kalbama apie konkrečias lėšas (800 tūkst. eurų) ir prisidėjimą prie pastato modernizavimo, tačiau darbai taip ir neprasidėjo, nors būta kalbų, kad vasarą gimnazijos pastatas bus apstatytas pastoliais...

Vicemeras Egidijus Peleckis leidžia suprasti, kad į kvietimą pateikti paraišką pavėlavo ankstesnė valdžia.

„Anais gerais laikais pavėlavo į kvietimą, nes nebuvo padaryti namų darbai, o kai buvo atlikti namų darbai, jau nebuvo kvietimo“, – sakė E. Peleckis.

Jis patikino, kad bene nuo gegužės yra maitinami pažadais, kad jau rytoj bus kvietimas teikti paraišką, bet tas rytojus vis neišaušta.

„Ieškome ir kitų kanalų, žiūrime ES galimybių, laukiame ir kvietimo iš ministerijos, nes viskas parengta, techninis projektas yra“, – apie „Žiburio“ gimnazijos renovaciją kalbėjo vicemeras, pridūręs, kad, be gimnazijos, savo eilės laukia ir techniniai projektai yra dar maždaug penkiems rajono objektams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.