Poezijos rinktinė – įgyvendinta gydytojos svajonė

vitkauskiene knyga
Nuotr. Gydytojos kūrybos rinktinę „Paguodos sietuva“ redagavo rajono poetė Ona Jasinskienė (kairėje) ir Šakių viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė (dešinėje), iliustracijos – Panovių bibliotekininkės Galinos Sniečkuvienės.

Asta GVILDIENĖ

Kovo 1 d. Šakių kultūros centre „Jaunystė“ vyko kalbos pagarbinimo šventė „Minties, žodžio ir muzikos darna“. Jos metu buvo pristatyta ką tik iš leidyklos parvežta ir labai šiltai šakiečių sutikta gydytojos ir poetės Teresės Norvidos Vitkauskienės kūrybos knyga „Paguodos sietuva“.  Vyresnioji karta dar gerai prisimena jos eilėraščius, spausdintus laikraščio „Draugas“ skiltyje „Lygumų šaltinis“.

Šios gražios idėjos iniciatorės rajono poetė Ona Jasinskienė ir Šakių viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė prasitarė, kad išleisti savo poezijos rinktinę buvo gydytojos svajonė. Deja, T. N. Vitkauskienei gyvai esant tam nebuvo lemta išsipildyti (poetė mirė 2015 m.). Smagu, kad šį norą išgirdo ir visą kūrybinį poetės palikimą į vieną knygą surinko Šakių viešosios bibliotekos darbuotojos, prie knygos maketo padirbėjo Šakių viešosios bibliotekos kompiuterių specialistas Rimvydas Rūgys. Poezijos rinktinę iliustravo ir viršelį nupiešė jau ne pirmą knygą į pasaulį palydėjusi Panovių bibliotekininkė Galina Sniečkuvienė. Kad poezijos rinktinė išvystų dienos šviesą, knygos leidybą finansavo Šakių rajono savivaldybė.

Išėjusią Amžinybėn gydytoją scenoje priminė ligoninės širma, ant kurios vietą rado mažutė jos kūrybos, publikuotos  laikraščio „Draugas“ reguliariai leidžiamoje skiltyje „Lygumų šaltinis“, almanache „Poezijos pavasaris“, medikų kūrybos leidinyje „Skrenda paukštė baltaplunksnė“ ir kt., parodėlė, lyg vakar ant kabyklos paliktas baltas gydytojos chalatas. T. N. Vitkauskienė sutalpino savyje du pašaukimus – gydytojos ir poetės. Ko gero, nuodėmė būtų šiandien svarstyt, kuris iš jų vertesnis.

„Nors knygoje nepilni 200 psl., bet iš kiekvieno jų mus pasiekia žmogaus sielos atsivėrimas. Eilėraščiai daugiasluoksniai, daugiaprasmiai, su itin gilia potekste, apeliuojantys ne tik į jausmus, bet ir į protą. Tad lengvo pasiskaitymo nebus, – konstatavo faktą O. Jasinskienė. –  Kadangi likimas T. N. Vitkauskienei buvo dosnus išbandymų, lengvumo pagailėjo, turbūt todėl jos posmuose daugiau plieno nei šilko, gausiau kietumo nei lengvo pasivaikščiojimo po žieduotus laukus.“

Tuo galėjo įsitikinti į knygos sutiktuves atvykę šakiečiai – jiems gydytojos eiles pristatė O. Jasinskienė, L. Eringienė, Violeta Simonavičienė ir Rita Mockeliūnienė. Kartu su poezija skambėjo ir dainos – jas scenoje atliko rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, V. Simonavičienė ir Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos moksleivis Saimonas Palkauskas.

Beje, ir sutiktuvėse pristatytos gydytojos eilės prašyte prašosi melodijos. O. Jasinskienė įsitikinusi, kad jas dar išgirsime, nes muzikantas Remigijus Poderis, vos metęs akį į T. N. Vitkauskienės sukurto eilėraščio „Iš tylos“ žodžius, parašė melodiją. Dabar kartu su dukra Rimanta ją teberepetuoja. Daina bus įrašyta į naujai rengiamą kompaktinę plokštelę ir ją išgirs dar didenis žmonių ratas. Ne veltui sakoma, kad melodijos eilėraščiams išaugina dar vienus sparnus.

Į renginį atvykęs gydytojos anūkas buvo kiek sutrikęs. Mat papulti į tokį renginį tikrai nesitikėjo.

„Galvojau, atvažiuosiu į Šakius, išgersiu su bibliotekininkėmis arbatos ir viskas, – atviravo į sceną knygų visiems artimiesiems paimti pakviestas jaunuolis. – Girdėjau, kad močiutė buvo šiame krašte gerbiama gydytoja, bet nemaniau, kad jai bus surengtas toks prisiminimų vakaras.“

Pasak rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės, nepaisant to, kad lauke šalta ir žemė maišosi su dangumi, sielą sušildė žmonės, pasirodę scenoje. Ji dėkojo Šakių bibliotekos darbuotojams, kurie sugrąžino į gyvenimą ne vieną šiek tiek primirštą mūsų krašto kūrėją. Tarp jų tokie grynuoliai, kaip Juozas Didžbalis, Veronika Masaitienė, Janina Martišienė, o dabar ir T. N. Vitkauskienė.

Prieš renginį knygos „Paguodos sietuva“ leidybinė grupė ir savanoriškai gydytojos kapą prižiūrinti šakietė Laima Šniepienė apsilankė Šakių kapinėse, kur amžinojo poilsio atgulusi T. N. Vitkauskienė. Pagerbiant jos atminimą, ant kapo buvo uždegtos žvakelės, padėta gėlių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.