„Šakija“ jau 20 metų dalijasi mūsų krašto folkloru

sakija20
Nuotr. Šakių kultūros centro folkloro ansamblio „Šakija“ nariai ir jų vadovė Virginija Snudaitienė yra tikri mūsų krašto tradicijų ir papročių žinovai.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gegužės 12 d. Šakiuose nuvilnijo respublikinis folkloro festivalis „Pavasarį sodus rėdo“, į kurį sugužėjo folkloro kolektyvai iš penkių Lietuvos regionų. Ypatingas šventės akcentas – paminėta folkloro ansamblio „Šakija“ 20 metų veiklos sukaktis.

Šiandien etnografinės realijos nenumaldomai traukiasi užmarštin, tačiau Šakių kultūros centro folkloro ansamblio „Šakija“ dainininkai ir jų vadovė Virginija Snudaitienė rodo didžiulį norą bei deda pastangas, kad mūsų krašto tradicijos ir papročiai išliktų ir būtų perduoti ateinančioms kartoms. Gražiausios „Šakijos“ atliekamos dainos skamba ir šokiai bei rateliai šokami ne tik scenoje, bet Jablonskynėje prie klėties, Suvalkiečio sodybos sode ar Šienapjūtės šventėse Sintautuose.

Nedažnai vienoje scenoje gali pamatyti Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Mažosios Lietuvos ir Suvalkijos krašto tautinį kostiumą, klausytis įvairių šnektų bei autentiškų dainų. Šeštadienį Šakių kultūros centro scena nusidažė margaspalviais folkloro raštais: festivalį pradėjo mūsų rajono folkloro ansambliai – sintautiškių „Santaka“ ir gimtadienį švenčiantis Šakių kultūros centro folkloro ansamblis „Šakija“, plačiai užtraukdami dainą „Tai gražiai žydi...“

Po mūsiškių pasirodymo į sceną lipo Mažosios Lietuvos regioną atstovaujantys folkloro ansambliai –  lietuvininkų tradicijas propaguojantys „Kamana“, pamario krašto dainas atliekantis ansamblis „Žvejytės“.  Pirmą kartą Šakiuose apsilankė širvintiškių „Savingė“, kurie šmaikščiai savo šnekta porino, o kėdainiškių „Jorija“ atliko Kėdainių krašto dainas, užrašytas ekspedicijų metu. Plojimais buvo sutikti Dzūkijos regiono atstovai, dailiai apsitaisę į sceną žengė žemaičiai.

Folkloro fiestą vainikavo visų festivalio dalyvių scenoje sukami rateliai bei išsakyti sveikinimo žodžiai gimtadienį švenčiančiai „Šakijai“. Pasirodo, kad šis koncertas „Šakijai“ 345! Per 20 metų ansamblis sukūrė ir pristatė visuomenei 16 edukacinių programų, išmoko ir sušoko 46 šokius ir susuko 23 ratelius, išmokta net 217 dainų. Kad skaičiai nesumeluoti, galima įsitikinti pavarčius kolektyvo „Šakija“ metraštį, kurį nuo pirmų ansamblio veiklos metų atsakingai ir skrupulingai – su nuotraukomis ir filmuota medžiaga – rašo vadovė V. Snudaitienė, kuri kolektyvui sėkmingai vadovauja jau dvylikti metai. O prieš 20 metų Dalia Zaleskienė į „Šakiją“ sukvietė galinčius ir norinčius dainuoti šakiečius, vėliau kolektyvo vadovavimą perėmė Audronė Adomaitienė.

V. Snudaitienė – žemaitė, bet atkeliavusi į mūsų kraštą jį greitai pažino ir pajuto zanavykišką būdą, iš užmaršties prikėlė krašto dainas, tęsia dainų švenčių tradicijas.

Šventėje dalyvavusi Seimo narė Irena Haase padėkojo folkloro kolektyvui „Šakija“ ir vadovei V. Snudaitienei už gimtojo krašto papročių ir tradicijų puoselėjimą.

„Šiandien gamtoje apstu žydėjimo... Pražydo „Šakijos“ šakos dvidešimčia gražių žiedų, kurie žymi ir ne vieną kolektyvo vadovą, ir ne vieną kolektyvo dalyvį, kurie įmynė savo pėdsaką „Šakijoje“. Linkiu nuolat atsinaujinti, ieškoti, bet išsaugoti tą tradiciją vis gražėjančia pakilimo linkme“, – kalbėjo meras ir įteikė padėkos raštus dainininkams, „Šakijos“ kolektyve dalyvaujantiems nuo pat įsikūrimo pradžios, – Teresei Mockaitienei, Reginai Kamaitienei, Irenai Sakalauskienei, Dalijai Liepuonienei bei Zitai Jokūbynienei.

„Jūs visi man labai brangūs, jau tiek metų diena iš dienos, savaitė iš savaitės esame kartu – repeticijose, scenoje. Šiandien turime teisę pasidžiaugti vieni kitais. Aš labai didžiuojuosi, kad likimas lėmė ateiti į jūsų kraštą, pažinti daug puikių žmonių. Rašydama metraštį suskaičiavau, kad per dvidešimt metų kolektyve dalyvavo 83 žmonės, šiandien mūsų gretas sudaro 23. Šiandien dalyvaudami šv. Mišiose meldėmės už mūsų kolektyvo stiprybę, esamus ir buvusius narius bei jų šeimas“, – kalbėjo V. Snudaitienė ir 15 išėjusių Anapilin kolektyvo narių pakvietė pagerbti tylos minute.

Tris su puse valandos trukusi folkloro fiesta baigėsi pasivakarojimu. Be lauktuvių neliko ir svečiai – mūsiškių buvo ir pavaišinti, ir gražiai namo išlydėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.