Kodėl miesto svečiai prastai orientuojasi Šakiuose?

gatvesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Toks klausimas iškilo neatsitiktinai. Redakciją pasiekė keleto šakiečių ir miesto svečių nusiskundimai, jog mūsų miesto centre labai sunku orientuotis, kurioje pusėje yra viena ar kita ieškoma gatvė.
 
Reikia pastebėti, jog Šakių miesto gatvėse, taip pat prie sankryžų stovi Regioninės kelių tarnybos kelininkų įrengti kelio ženklai bei kitos eismo saugumui užtikrinti skirtos priemonės.  Jų tikrai pakanka. Šiuo atveju kalba eina apie miesto šeimininkų pareigą suteikti visuomenei reikiamą informaciją apie miesto gatvių infrastruktūrą. Tiesa, galima tik pasidžiaugti Šakiuose esančiu naujuoju Žalgirio kvartalu,- čia, įgyvendinus Europos Sąjungos investicinį projektą, ne tik išasfaltuos gatvės ir nutiesti nauji šaligatviai, bet ir prie sankryžų įrengtos ir informacinės lentelės- rodyklės su gatvių pavadinimais. Šiame kvartale nesunkiai rasite rodyklėse pažymėtas Rasų, Pievų, Santarvės, J. Vailokaičio bei kitas naująsias gatves. Tiek kvartalo gyventojams, tiek miesto svečiams šioje miesto dalyje tikrai nėra pavojaus paklysti. Visgi, miesto svečių manymu, gerokai liūdnesnė padėtis dėl gatvių žymėjimo informaciniais ženklais yra kitose miesto dalyse.  Ko gero, net „grynakraujis“ šakietis, paklaustas, kur rasti, sakykime, Dzūkų, Gulbinų ar Jazminų gatvę, kurioje miesto pusėje  yra Emiliavos ar Kemušėnų gatvės, vargu ar galėtų tiksliai atsakyti. Miesto svečiai pastebi, kad trūksta iškabų su gatvių pavadinimais ir ant mieste esančių namų, ypač prie sankryžų.
 
Labiausiai nuskriaustas miesto centras

Bene labiausiai gatvių nuorodų trūksta pačiame miesto centre, pagrindinėse V. Kudirkos ar Šaulių gatvėse. Štai mėlyname kelio ženklo fone V. Kudirkos gatvėje esančią nuorodą „Plokščiai“ puikiai matome, tačiau šalutinės gatvės pavadinimo nuorodos nei čia, nei prie kitų šalutinių gatvių nėra. Gatvių nuorodų pasigendama ir pagrindine gatve važiuojant Kauno link,- tik priartėjus prie Girėnų pradeda boluoti Suvalkiečių ir Girėnų gatvių nuorodos. Tas pats ir su Šaulių gatve,- daugiabučių kvartale nuorodų trūksta, o priartėjus prie miesto ribos, netoli Giedručių, jau išvystame Artojų ir Beržų gatvių nuorodas. Beje, užkalbintas vienos greitųjų siuntų tarnybos vairuotojas taip pat neslėpė, jog Šakiuose surasti itin mažas miesto gatveles būtų gana sunku,- pagelbsti visagalė navigacija. Žinoma, jam Šakiuose pasiklysti  dar neteko, nors V. Kudirkos, Aušros ar Bažnyčios gatvėse nuorodos į šalutines gatveles, jo manymu, tikrai galėtų būti pastatytos.

Lėšos paskirtos, - ruošiamas pageidavimų sąrašas

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, paklaustas, ar Šakių miesto centre neturėtų būti daugiau informacinių lentelių su gatvių pavadinimais, iš pradžių į šį klausimą atsakė su šypsena: „ Tai kad Šakiuose tik trys gatvės, - ką čia ir bežymėti“... Iš tiesų seniūnas D. Jasevičius sutiko, kad miesto centras liko nuskriaustas,- čia, o taip pat ir kitur, gatvių nuorodų tikrai trūksta. Trūksta lentelių su gatvių pavadinimais prie sankryžų, - ant kampinių pastatų. Miesto pakraščiuose esančios gatvių nuorodos buvo įrengtos prieš keletą metų. Pasak seniūno, apie gatvių pavadinimų nuorodų prie kelių bei gatvių užrašų ant pastatų stygių su savivaldybės atstovais jau yra kalbėta, tad šie darbai šiemet turėtų pajudėti į priekį. Anot jo, viskas priklausys nuo savivaldybės Ūkio skyriaus, kuris vykdo seniūnijų pateiktus užsakymus. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis taip pat neslėpė, kad pastabų dėl gatvių rodyklių jam taip pat teko girdėti jau ir anksčiau. „Pastaruoju metu, iškilus poreikiui mieste įrengti daugiau gatvių rodyklių, Šakių seniūnija pirmiausia turi parengti konkretų užsakymą. Pagal nusistovėjusią tvarką, seniūnai paruošia ir Ūkio skyriui pateikia detalius užsakymus, kokių gatvių pavadinimų, namų numerių ir kitokių iškabų reikia. Mes tik vykdome jų užsakymus. Prieš kelerius metus tokie darbai jau buvo atlikti Šakiuose“,- numatytą tvarką komentavo  K. Kuncaitis, pastebėdamas, kad iki šiol iš Šakių seniūnijos kvalifikuotai paruošto užsakymo dar negavo, tačiau girdėjo, kad jis yra ruošiamas. Informacinių rodyklių gamybai ir pirkimui šiais metais  iš rajono biudžeto yra numatyta skirti 10 tūkst. eurų. Beje, rajono Ūkio skyrius prašė dvigubai didesnės sumos,- 20 tūkst eurų. Taigi, panaudojant turimas lėšas tam tikri pirkimai šiemet bus atlikti pagal seniūnijų pateiktas užsakymų paraiškas. Tikimasi, kad pirmenybė bus skiriama Šakių miesto poreikiams tenkinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.