Ar meras pakeis ydingą tarybos posėdžių tvarką?

pukinskas bertasiusGintarė MARTINAITIENĖ

Nors paskutiniame tarybos posėdyje buvo pritarta mero, administracijos direktoriaus, tarybos ir kitoms praėjusių metų veiklos ataskaitoms, buvo jas kritikuojančių. Tarybos narys Romas Pukinskas teigė, jog kai kurios ataskaitos – tarsi šventinis bukletėlis prieš rinkimus.

Nuotr. Romas Pukinskas (dešinėje) ragino merą Juozą Bertašių keisti ydingą tvarką, kai tarybos posėdyje susirinkę nariai nežino, ką savo komitetuose nusprendė kolegos.

Siūlo keisti ydingą tvarką

R. Pukinskas rajono merui Juozui Bertašiui išsakė pastabas dėl tarybos darbo organizavimo. Tarybos nariui nesuprantama, kodėl visi klausimai iš eilės svarstomi visuose komitetuose ir galiausiai kolegos apie tai, ką nutarė kiti komitetai, net nežino.

„Mačiau, kokios idėjos keliamos, kokios mintys išsakomos, bet esmė, kad protokolų niekas neskaito. Mes tarybos posėdžiuose susirenkame, bet nežinome, ką vakar nutarė vienas ar kitas komitetas. Tarsi esame susitarę, bet iš esmės ateiname nieko nežinodami“, – nuomonę posėdžio metu išsakė R. Pukinskas.

Jis supranta: iki posėdžio supažindinti tarybą su kitų komitetų nuomone bei išsakytomis mintimis laiko yra mažai. Tad merą ragino „iš esmės keisti ydingą tvarką“.

R. Pukinskas tai lygino su pateikiamos medžiagos vėlavimu, nes kai kurie tarybos nariai į elektroninį paštą atsiųstus siūlymus ar mintis perskaito tik prieš posėdį arba išvis nespėja to padaryti.

Vaidas Balčiūnas siūlė, kad galbūt komitetų posėdžius būtų galima organizuoti taip, kad iki tarybos posėdžio liktų bent viena laisva diena, per kurią ir būtų galima susipažinti su siūlymais.

„Turime pašalinti visišką atsitiktinumo faktorių iš darbotvarkės klausimų rengimo, svarstymo ir kokybiškai juos išanalizuoti, – konstatavo R. Pukinskas. – Jeigu tikslui pasiekti reikia keisti reglamentą, prašom“.

Meras tikino išsiaiškinsiąs įstatyminės bazės galimybes ir žadėjo tarybos narių darbą organizuoti produktyviau.

„Manau, tikrai būtų galima sugrupuoti, kas kuriam komitetui priklauso, ir svarstyti tik tos srities klausimus. Gal pavyktų jau net balandžio mėnesiui tai padaryti“, – tikino J. Bertašius.

Ataskaitos – lyg reklaminiai bukletėliai

Tarybos narys R. Pukinskas kai kurias veiklos ataskaitas lygino su reklaminiais bukletėliais. Jas perskaičius jam susidarė vaizdas, kiek daug visko nuveikta, pasiekta ir įgyvendinta.

„Bet pasigendu vizijos ir priemonių, kaip bus susitvarkyta su užklupusiais iššūkiais“, – tikino tarybos narys.

R. Pukinskas teiravosi, kodėl taryba bijo įsileisti šviežio vėjo, nenori bendradarbiauti su kitomis savivaldybėmis ir nuolat „verda tik savo sultyse“. Jis sakė suprantantis, kad į Šakius kitiems gal ir nėra tikslo važiuoti, bet šakiečiams nuvykti pasižvalgyti kitur – neprošal.

Išeidavo iš salės

Tiesa, kai kurių naujovių paskutinio tarybos posėdžio metu nebuvo galima nepastebėti. Iki šiol tarybos nariai, prieš tvirtinant tarybos darbotvarkę, informuodavo apie savo nusišalinimą dėl galimo interesų konflikto vienu ar kitu klausimu. Kovo 18 d. vykusio posėdžio metu jie apie tai ne tik informavo, bet tvirtinant klausimus, kur galimas interesų konfliktas, palikdavo tarybos salę. Tai daryti rekomendavo posėdyje viešėjęs Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas. Taip esą tarybos nariams nebus daroma jokia įtaka nei diskutuojant, nei balsuojant.

Priminsime, kad kovo pradžioje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) buvo apskųsti tarybos nariai Vladas Stankūnas ir Kęstutis Smirnovas. VTEK aiškinsis, ar jie nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, kai balsavo tvirtinant šių metų savivaldybės biudžetą, kuriame numatytos lėšos ir jų vadovaujamiems klubams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.