Sakartvelo delegacijos vizitą vainikavo bendradarbiavimo sutartis

sakartvelas sakiai
Nuotr. Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis ir Sakartvelo Dusheti municipaliteto meras Zurab Sekhniashvili pasirašė bendradarbiavimo susitarimą ir vieną jo egzempliorių įteikė saugoti ypatingai viešniai – Sakartvelo ambasadorei Lietuvoje Khatuna Salukvadze (minimi asmenys laiko bendradarbiavimo sutartį).


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Sausio 5 d. mūsų rajono savivaldybės vadovai sulaukė svečių iš Sakartvelo Dusheti municipaliteto (vietos savivaldos organo). Šešių valdžios vyrų delegaciją atlydėjo Sakartvelo technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovas profesorius Vidas Kavaliauskas. Atsakomojo vizito metu rajono meras Edgaras Pilypaitis ir Dusheti municipaliteto vadovas Zurab Sekhniashvili pasirašė bendradarbiavimo susitarimą.

Pasak E. Pilypaičio, Sakartvelo delegacijai skyrusio ypatingą dėmesį, draugystė su Dusheti municipalitetu užsimezgė prof. V. Kavaliausko iniciatyva, kai jis mūsų rajono vadovui pasiūlė bendradarbiauti su kuria nors Sakartvelo savivaldybe. Mat Sakartvelui tapus asocijuota Europos Sąjungos nare, šaliai atsivėrė galimybės dalyvauti įvairiuose projektuose, tačiau jiems reikalingi partneriai iš Europos Sąjungos šalių.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai parengus specialią programą, skirtą asocijuotoms Europos Sąjungos narėms – Ukrainai, Moldovai ir Sakartvelui, atsirado daugiau bendradarbiavimo galimybių. Tad, rajono vadovo teigimu, ir buvo nuspręsta pamėginti užmegzti ryšius su Sakartvelu.

Mūsų rajono savivaldybės atstovai Dusheti municipalitete pirmą kartą apsilankė praėjusių metų spalį. Kaip informavo meras, tuomet buvo pasirašytas ketinimų protokolas, o, savivaldybės tarybos nariams pritarus, dabar kartvelai atvyko pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą. Šis istorinis momentas įvyko sausio 8d. Jame dalyvavo ir kartu su Dusheti municipaliteto meru atvykusi delegacija – mero pirmasis pavaduotojas Giorgi Taniashvili, tarybos pirmininkas Giorgi Inashvili, Finansų-biudžeto skyriaus vadovas Davit Shaburishvili, mero patarėjas teisės klausimais Nodar Kobiashvili, Finansų-biudžeto skyriaus Biudžeto planavimo poskyrio vadovas Irakli Dudauri. Ypatingos svarbos atspalvį pasirašymo ceremonijai suteikė Sakartvelo nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės Lietuvoje Khatuna Salukvadze ir Seimo narės Irenos Haase dalyvavimas.

E. Pilypaitis perdavė Seimo nario ir Tarpparlamentinių ryšių su Sakartvelo Respublika grupės pirmininko Žygimanto Pavilionio, kuris, nors ir buvo planavęs, tačiau, deja, negalėjo atvykti į Šakius, linkėjimus.

Sutartyje numatytos galimybės abiem šalims bendradarbiauti kultūros, švietimo ir sporto, verslo ir turizmo, sveikatos apsaugos, ekologijos ir kitose srityse, įgyvendinti bendrus projektus ir iniciatyvas. Tikimasi, kad draugystė užsimegs ne tik tarp savivaldybių, bet ir tarp mokyklų, verslo įmonių, medicinos įstaigų, žiniasklaidos ar net atskirų šeimų. Prof. V. Kavaliauskas džiaugėsi, kad prie šiuo metu su Sakartvelu bendradarbiaujančių 22 Lietuvos savivaldybių, tarp kurių Vilniaus, Kauno, Palangos, Rokiškio, Lazdijų, Radviliškio, Telšių, Molėtų ir kt. savivaldybės, prisijungė ir viena iš Suvalkijos. Beje, bendradarbiavimo ketinimų protokolą savivaldybė neseniai pasirašė ir su rajone viešėjusiais ukrainiečiais.

Spaudos konferencijos metu svečiai iš Sakartvelo prisipažino, kad Lietuvoje jiems oras labai šaltas, tačiau, bendraujant su žmonėmis, kurie labai nuoširdūs, pasidaro šilčiau. Sausio 7 d. viso pasaulio stačiatikiai švenčia šv. Kalėdas. Taip jau sutapo, kad į mūsų kraštą atvykę kartvelai negalėjo jų praleisti kartu su savo šeimomis, todėl Girėnų bendruomenės centre jiems buvo surengta vakaronė su Girėnų pagyvenusių žmonių šokių kolektyvu (vadovė Vitalija Venienė), Liepalotų kaimo kapela (vadovas Romas Skaizgirys), Violetos Simonavičienės ir Skirmutės Janulaitienės duetu bei lietuviškomis vaišėmis. Svečiai liko sužavėti ir prisipažino, kad šis šv. Kalėdų vakaras jiems išliks atmintyje visam gyvenimui. Prof. V. Kavaliausko teigimu, kartvelus sujaudino ne tik lietuvių vaišingumas, bet ir nuoširdus dėmesys jų šaliai, kai, atvykę į Šakių ligoninę ar vaikų lopšelį-darželį „Berželis“, jie pamatė Sakartvelo vėliavas.

Svečiams buvo aprodytas rekonstruotas Šakių kultūros centras, kuriame jie turėjo galimybę stebėti ir jubiliejinį „Šakių kalendoriaus“ pristatymą, taip pat Šakių jaunimo sporto ir kūrybos centras, Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Šakių „Žiburio“ gimnazija, labdaros valgykla „Namai visiems“. Didelį įspūdį jiems paliko tai, kad bibliotekoje per dieną apsilanko apie 80 žmonių, kad čia vyksta įvairios edukacinės programos, daug dėmesio skiriama vaikams. Svečiai smalsiai stebėjo, kaip į knygų konteinerį grąžinamos knygos. Jie liko nustebinti labdaros namų savanoriška veikla ir ten be jokio atlygio dirbančiais žmonėmis. Sakartvele kol kas to nėra.

Dusheti municipaliteto merui patiko Šakių „Žiburio“ gimnazija, jos muziejus. Jam įstrigo istorija apie vienos klasės drąsą ir jaunų žmonių likimą, kai ant vandentiekio bokšto sovietiniu laikotarpiu jie iškėlė trispalvę Lietuvos vėliavą. Prof. V. Kavaliauskas prasitarė, kad kartvelams buvo netikėtas ir rajono vadovo, visur lydėjusio svečius, betarpiškas bendravimas su žmonėmis, kai jis sveikindamasis kiekvienam paduoda ranką, klausia, kaip sekasi, kaip sveikata. Jo teigimu, Sakartvele tarp vadovų ir žmonių šiek tiek kitoks bendravimas, išlaikomas atstumas.

Dusheti municipaliteto atstovai viešnagės metu apsilankė Zyplių ir Gelgaudiškio dvaruose, Zanavykų muziejuje, kaimo turizmo sodyboje „Suvalkiečio sodyba“, padėjo gėlių ant dr. Vinco Kudirkos kapo ir apžiūrėjo jo muziejaus ekspozicijas. Taip pat jie susitiko su verslininkais baldų įmonėje „Lauksva“, „Airbag“, „Lukšių tekstilėje“ ir kitose įstaigose. Jų laukė staigmena „Žalgirio“ arenoje – Eurolygos varžybos tarp „Žalgirio“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, kelionė į Druskininkus. Beje, atvykdami į Šakius, svečiai dar turėjo galimybę pamatyti Valdovų rūmus ir pasigrožėti Vilniaus bei Kauno miestų kalėdinėmis eglutėmis, o šiandien, sausio 11-ąją, buvo išlydėti namo.

Kartvelų teigimu, visur, kur tik jie apsilankė, sutiko nepaprastai šiltus žmones ir nuoširdų priėmimą, už tai jie išreiškė didelį dėkingumą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.