Valiulių poilsiavietė vėl kenčia nuo vandalų

valiuliu poilsiaviete zala
Prie Valiulių tvenkinio įrengta poilsiavietė dažnai nukenčia nuo chuliganiško elgesio. Atšilus orams čia prasideda naktinis gyvenimas. Ją prižiūrintys žmonės nespėja tvarkytis ir jau pavargo nuo vandališkų išpuolių. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prie Valiulių tvenkinio įrengtą poilsiavietę pamėgę ne tik šakiečiai ir miesto svečiai, čia užsuka ir pro šalį keliaujantys lietuviai bei užsieniečiai, rengiamos respublikinės žvejų varžybos, švenčiamos asmeninės šventės. Vis tik labiausiai nerimą kelia čia verdantis naktinis gyvenimas. Pamačius paliktus pėdsakus, nusvyra tvenkinio prieigas tvarkančių žmonių rankos. Kaip paaiškėjo, jų net neužtenka, kad viską aprėptų.

VšĮ „Motorsport LT“ (jai nuosavybės teise ir priklauso žemė, ant kurios įrengta poilsiavietė) vadovas bei tarybos narys Valdas Stankūnas ir jau 14 metų Valiulių tvenkinio aplinką prižiūrintis šakietis Raimundas Mureika sako nesuprantantys, kas žmonėms darosi, nes jau pavargo nuo vandališkų išpuolių ir nespėja tvarkytis po chuliganiško jaunimėlio elgesio. Štai prie tvenkinio užklimpusį automobilį buvo mėginama ištraukti išlupus tiltelio, vedančio į ežerą, lentas, tad liko ne tik „išvelniotas“ kelias, bet ir sugadintas tiltelis.

Po kitos nakties rasti sulaužyti mediniai stalai ir suoliukai, išluptos tualeto durys, o šiukšlių krūvas tenka susirinkti vos ne kas rytą. Būna, kad R.Mureika poilsiavietės konteineryje randa ir  maišus svetimų šiukšlių, ir automobilio padangų, ir namų apyvokos daiktų, jau nekalbant apie išmėtytus vienkartinius indus, kuriuos vėjas ir paukščiai, lesdami maisto likučius, sulaužo ir po ūkininkų laukus išnešioja. Visai neseniai jam teko apie pusės kilometro spinduliu šiukšles iš ūkininkų laukų surinkti.
Šakietis prisiminė situaciją, kai, užlipęs ant sudaužytų butelių stiklų, prie tvenkinio poilsiavusių belgų ar vokiečių turistų šuniukas susipjaustė koją – tada tie žmonės stiklus surinko visoje tvenkinio teritorijoje. Tai rodo, kad mūsų poilsiautojai dar nėra tokie sąmoningi, nors daugelyje poilsiaviečių skatinama savo šiukšles susirinkti ir nepalikti, išsivežti. O ir patys suprantam, ką pasako apie mus, kai randam užsieniečius, prie tvenkinio renkančius šiukšles. Pasak R. Mureikos, kai matai, kad per 10 metų niekas nesikeičia, tiesiog rankos nusvyra.  

Jis prisiminė, kaip, pritrūkus malkų laužui, buvo laužomi ir deginami šalia augantys medžiai, o pasodinus 50 pušaičių, gautų iš Švedijos, net 32 buvo pavogtos dar per pirmąją naktį. Pasakojo, kaip užklupti ant stalo užsilipę ir spardantys stoginės stogo skiedras jaunuoliai, badydami R. Mureikai pirštais į akis, aiškino, kad savo teises žino. Tai mūsų laikmečio problema – kultūros stoka, kadangi jaunimas savo teises žino, o pareigas pamiršta.

Visą laisvą laiką tvenkinio aplinkos tvarkymui skiriantis šakietis sako, kad bendradarbiauja su policija – patruliuojantys pareigūnai dažnai prasuka ir pro Valiulių poilsiavietę, tačiau jie negali nuolat budėti, o daugiausiai čia vyksta naktinis jaunimo gyvenimas.

V. Stankūno teigimu, šiandien sutvarkyti poilsiavietei neužtenka nei laiko, nei darbo rankų. Jis prisiminė, kad anksčiau prie teritorijos priežiūros prisidėdavo rajono savivaldybė, skirdama lėšų vasaros sezono metu čia įdarbinti darbininkus. Jie ir žolę nupjaudavo, ir sugadintą inventorių sutaisydavo, ir šiukšles surinkdavo, ir už tai gaudavo atlyginimą. Pati organizacija, kuriai priklauso poilsiavietė, tam pinigų sako neturinti.

Tiesa, keletą metų prie teritorijos švarinimo prisideda Šakių seniūnija – šiltuoju metų laiku porą kartų per savaitę atvykęs darbininkas surenka šiukšles, suorganizuojamas konteinerio išvežimas. Seniūnas Dalius Jasevičius patikino, kad tokią pagalbą planuoja teikti ir ateinančią vasarą. Geranoriškai tvenkinio pakrantes keletą kartų per metus savo technika nušienauja ūkininkai Vidmantas Martinaitis, Rimantas Šlapikas, Ramūnas Kaunas ir Algimantas Bublaitis, kurių žemės ribojasi su tvenkinio pakrantėmis.

„Bandysiu pagalbos kreiptis į naują rajono savivaldybės vadovybę. Jei jos nesulauksiu, liks du keliai: vienas – viską surinkti, kas pastatyta, ir tesižinie, antras – žemės sklypą parduoti. Tai drastiški sprendimai, kurie širdies nepaglostys ir bus skaudu pačiam, nes turim tokią vienintelę vietą prie Šakių miesto“, – apgailestavo „Motorsport LT“ vadovas, vis tik tikėdamasis, kad jo pagalbos šauksmas bus išgirstas.

Ne pirmą kartą ir Šakių miestas nukenčia nuo chuliganiško elgesio. Dažniausiai piktavaliams po ranka pasitaiko ir nukenčia suoliukai. Šįkart kažkam užkliuvo tvenkinio pusiasalyje naujai pastatyti gultai, kurie po praėjusio savaitgalio rasti sulaužyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.