Vaiko teisių tarnybos vadovė: deja, vaikai labiau žino teises nei pareigas

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė (kairėje) kalbėjo ne tik vaikų globos klausimais, bet domėjosi, ar mūsų rajone irgi aktuali elektroninių cigarečių tarp moksleivių problema, pagyrė sukurtą algoritmą šiai problemai spręsti. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Šakiuose viešėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė, pasidžiaugusi, kad susitikimą inicijavo savivaldybės vadovai, tad vylėsi, kad ir ateityje vaikų gerovės klausimai mūsų krašte išliks vieni iš prioritetinių.

Meras Raimondas Januševičius pripažino, kad susitikimą su I. Skuodiene pavyko suderinti tik iš trečio karto, tačiau džiaugėsi galimybe pagaliau gyvai aptarti rūpimus klausimus, nes jų, administracijos vadovų teigimu, susikaupė išties nemažai.

Bemaž dvi valandas trukusio susitikimo metu daug kalbėta su vaikų globa, jų teisėmis, susijusiais klausimais, savivaldybės atstovai prašė inicijuoti ir kai kurių teisės aktų pakeitimus, mat vietoje dirbantys specialistai realiose situacijose mato tam tikras spragas. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė konspektavosi pastabas, tačiau nekart pabrėžė nieko negalinti pažadėti, tačiau žadėjo aptartais klausimais pasidomėti.

Jai pačiai buvo įdomu, ar rajone, kaip ir didžiuosiuose miestuose, yra aktuali elektroninių cigarečių ugdymo įstaigose problema, ir pagyrė, jog rajone sukurtas reagavimo į tokias problemas algoritmas, kai iš rūkančių mokinių paimtos elektroninės cigaretės turėtų būti perduodamos policijai ir negrąžinamos. Ji sutiko, kad daugelis mokyklų šią problemą ignoruoja, tačiau pripažino, kad „tai didžiulė problema, mes net nespėjame vytis, kokias medžiagas, kokteilius maišo, uosto, geria“. Meras patikino, kad pasiteisino ir uždara grupė socialiniuose tinkluose, kur informacija dalijasi bei bendrauja valdžios, ugdymo įstaigų vadovai, policija. 

Kalbėta ir apie įtraukųjį ugdymą, dėl kurio rajono vadovai turėjo pastabų, nes pagalbos specialistų trūksta, jų finansavimas nuleistas savivaldybėms, tad kėlė klausimą, ar teisinga, jei mokytojas priverstas orientuotis į du ar keturis klasėje sėdinčius specialiųjų poreikių vaikus, bet dėl to mažesnį dėmesį skiria likusiai klasės daliai. 

Vicemeras Darius Jakavičius kėlė klausimą, kad vaikus paėmus iš nesaugios aplinkos operatyviau informaciją apie tai galėtų gauti mokyklos, nes neretai jos tiesiog nežino, kad jų ugdytiniai paimti iš biologinių tėvų, apgyvendinti kitur, galbūt net ne kitoje seniūnijoje ar kitame mieste. 

Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja Indrė Jurjonienė teigė, kad ugdymo įstaigas apie tai turėtų informuoti įstatyminis vaiko atstovas, tačiau praktika rodo, kad operatyviu bendravimu ir bendradarbiavimu galima girtis ne visais atvejais.

Ypač išsamiai ir detaliai buvo diskutuojama vaikų gyvenimo šeimynose klausimais, pasidžiaugta pavyzdingai besitvarkančiomis trimis rajono šeimynomis, tačiau to negalima pasakyti  apie mūsų rajone gyvenančią, bet ne mūsų rajone registruotą šeimyną, kuriai pagalbą turi teikti mūsų institucijos. Rajono vadovai konstatavo, kad vaikų globa, šeimynų steigimas neturi tapti verslu, tad prašė I. Skuodienės probleminiams atvejams didesnio dėmesio. Ji žadėjo detaliau bei išsamiau pasidomėti aptartais atvejais ir dėkojo už išsakytus konkrečius pavyzdžius.

„Kai žinome konkrečias problemas, galime ieškoti sprendimų, objektyviau, operatyviau reaguoti į situacijas“, – sakė viešnia.

Beje, ji apgailestavo, kad visuomenėje susiformavusi tokia situacija, apie ką byloja ir apklausų rezultatai, kad vaikai žino savo teises, neretai tuo net manipuliuoja, bet pamiršta apie pareigas, tad ragino švietimui šiuo klausimu skirti dėmesį. 

„Teisės yra neatsiejamos nuo pareigų“, – pabrėžė I. Skuodienė.

Su tarnybos vadove Šakiuose lankėsi ir vyriausioji patarėja Agnė Balė, Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja, laikinai pavaduojanti Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėją Renatą Kruk, susitikime dalyvavo ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja I. Jurjonienė, Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, Lekėčių seniūnijos seniūnas Ričardas Krikštolaitis, savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis, kiti su vaiko globa susijusių įstaigų darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.