Direktorė su komisijos išvadomis nesutinka

mikelionis dariusGintarė MARTINAITIENĖ
 
Praėjusį ketvirtadienį specialiai sudaryta komisija pateikė išvadas dėl Šakių socialinių paslaugų centro administracijos darbuotojų pareiškime išdėstytos medžiagos, dėl jų direktorės Vilmos Bielskienės elgesio, galimų pažeidimų, viršytų įgaliojimų. Pati direktorė su išvadomis nesutinka ir, nors buvo tikimasi, kad po jų pateikimo paaiškės, kuo baigsis ši istorija, čia įsikišti turės ir rajono taryba. Tiesa, tik kitą mėnesį.
 
Nuotr. Direktorės tikinimu, tik D. Mikelionis įnešė į kolektyvą įtampą ir tik jis kaltas dėl kilusios problemos. Įstaigos vadovė sako, kad jis apskritai neatlieka savo pareigų, dėl ko galvojama atsisakyti jo pareigybės.
 
Administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsakymu speciali komisija buvo sudaryta sausio 24 dieną. Administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio vadovaujamoje komisijoje dirbo Centralizuoto savivaldybės vidaus audito skyriaus vedėja Irena Kasparaitienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, tarybos narė Violeta Simonavičienė ir Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Šneideraitienė. Komisija nagrinėjo Socialinių paslaugų centro administracijos darbuotojų pasirašytą pareiškimą, susipažino su pateiktais dokumentais, išklausė centro direktorės V. Bielskienės, administratoriaus Dariaus Mikelionio, socialinės darbuotojos Editos Macevičiūtės – Orentienės, buhalterės Rimutės Čiužienės ir vairuotojo Antano Bezoraičio paaiškinimus. Komisija konstatuoja, kad atskirais klausimais įstaigos direktorės ir administracijos darbuotojų paaiškinimai nesutapo. Pati direktorė komisijos teigiamo požiūrio nesulaukė ir pripažinta viršijusi įgaliojimus.

Pareiškime buvo aiškinama, kad direktorė be aiškių motyvų nebendrauja su administracijos darbuotojais, netenkina jų teisėtų prašymų, pavyzdžiui, išleisti atostogų ir pan. Komisijai susidarė įspūdis, kad V. Bielskienė ne tik kad nesiima priemonių įtampai Socialinių paslaugų centre mažinti, tačiau priešingai – ją dar daugiau gilina. Komisija mano, kad vadovė turi imtis visų priemonių įtampai mažinti, skatinti bendravimą tarp visų administracijos darbuotojų, pagarbiai elgtis ir išklausyti kiekvieno nuomonę.
Darbuotojų pareiškime ypač daug dėmesio buvo skiriama Lukšių vaikų dienos centrui, kuriame veikla buvo vykdoma laimėjus projektą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis. Projektas baigėsi 2012 metų gruodžio 31 dieną, tad nenorint nutraukti veiklos, ji buvo tęsiama toliau. Direktorė sausio 2 dieną įsteigė „būrelio vadovų“ pareigybes, taip, komisijos nuomone, viršydama savo įgaliojimus, mat darbuotojoms užmokestis buvo išmokamas jau ne iš projektinių lėšų, o panaudojant Socialinių paslaugų centro surenkamas lėšas už teikiamas paslaugas. Pati V. Bielskienė aiškina, kad šie dalykai buvo sutarti su rajono vadžia, tačiau nebuvo gautas raštiškas patvirtinimas, kad ji taip gali elgtis. „Kaip tik buvo šventinis laikotarpis, valdžia turėjo darbų, mes sutarėm, ką daryti, kad veikla nenutrūktų, tačiau rašto negavau. Tai girdėjo ne vienas žmogus. Aišku, dabar žodinio susitarimo kaip įrodymo neprikabinsiu prie pasakojimo“, - apgailestavo centro direktorė. Tad ji sako nesijaučianti viršijusi jokių įgaliojimų. Komisija aiškina, kad Šakių socialinių paslaugų centro surenkamos nebiudžetinės lėšos (techninės pagalbos nuoma, socialinės, transporto ir kt. paslaugos) gali būti naudojamos nuostatuose numatytai įstaigos veiklai, o ne Lukšių vaikų dienos centrui finansuoti. Komisijos išvadose rašoma, kad Lukšių dienos centro darbuotojoms Dainai Bankauskienei ir Audronei Laurinaitytei atlyginimų buvo priskaityta 966 litai 24 centai. V. Bielskienė sako dėl šio klausimo netgi skambino į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kuri patikino, kad jos veikla – ne pažeidimas. Be to, esą ji nesupainiojo ir interesų, nes pagal projektą centre įdarbinti seserį galėjo. „Ministerijoje tik pasijuokė, kai visa tai papasakojau“, - sakė V. Bielskienė.
Savivaldybės komisija viešųjų ir privačiųjų interesų klausimo dėl V. Bielskienės sesers D. Bankauskienės negvildeno, aiškindama, kad tai ne jos kompetencija ir rekomendavo kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Išvadose konstatuojama, kad apskritai Lukšių neįgaliųjų dienos centro padalinio veikla vykdoma neteisėtai, nes tai nenumatyta centro nuostatuose. V. Bielskienei tai kelia nuostabą, nes buvo sudaryta panaudos sutartis, tačiau toliau, V. Bielskienės tikinimu, savo darbo neatliko administratorius D. Mikelionis, nes būtent jo pareiga buvo papildyti nuostatus ir tai suderinti su vadove. „Apskritai visą psichologinę įtampą darbe įnešė tik D. Mikelionis. Tik jis sukiršino kolektyvą. Apskritai, mąstau atsisakyti šios pareigybės, kuri buvo įsteigta administracijos direktoriaus įsakymu. Man administratoriaus nereikia, nes jis nepadaro to, kas priklauso. Vietoj jo, geriau būtų du kvalifikuoti socialiniai darbuotojai ir, manau, pavyktų daug geriau susitvarkyti“, - kalbėjo Socialinių paslaugų centro direktorė. Ji tikino visoje šitoje istorijoje matanti didelį išpūstą burbulą. „Netgi pasakyčiau pagal tai, kiek dokumentų buvo iš manęs reikalaujama, tai gana primityviai komisijos atsakyta. Juk iš esmės nieko ir nerasta. Nieko nebijau, nes nieko tokio nepadariau, nėra nė vieno nepatvirtinto dokumento. Gal net nepriklausomą auditą reikėtų išsikviesti ir tegul aiškinasi, tikrina“, - teigė V. Bielskienė. Visgi jai gaila, kad toks ažiotažas kilo dėl vieno žmogaus, nes būtent ji centrą, kaip pati sako, kūrė nuo balto lapo, iki šiol ši įstaiga buvo laikoma pavyzdžiu kaip reikia dirbti, o dabar... Pats D. Mikelionis paskutiniajame tarybos posėdyje stebėjosi, kodėl spauda esą gvildena tik jo ir V. Bielskienės santykius, nes yra daugiau administracijos darbuotojų. Pati direktorė mano, jog visi kiti – niekuo dėti, o būtent jais pasinaudodamas ir „sužaidė“ administratorius.

Priminsime, kad sužinoję, kas dedasi Socialinių paslaugų centre, socialiniai darbuotojai surinko parašus ir kreipėsi į savivaldybės administraciją. Jie prašė, kad jų raštas būtų vertinamas lygiagrečiai su administracijos darbuotojų raštu. Tačiau į tai atsižvelgta nebuvo. Administracijos direktorius J. Puodžiukaitis teigė, kad tai visiškai skirtingi dalykai. „Buvo tirti direktorės pažeidimai. Tai, kad pasisakė darbuotojai, gerai, tačiau čia vidaus, administracijos dalykai ir jie gali nežinoti jos pažeidimų. Būtent tai ir tyrė komisija“, - aiškino J. Puodžiukaitis. Koks sprendimas bus priimtas po išvadų, kol kas administracijos direktorius pasakyti negalėjo. „Tai spręs kovo mėnesį rajono taryba“, - paaiškino valdininkas. Visgi susiklosčiusią situaciją jis vadina nenormalia, nes iki tokio lygio susipešti darbuotojams, jo nuomone, gerokai per daug. Komisijos pirmininkas A. Damijonaitis taip pat užsiminė, kad galima įžvelgti jog visas konfliktas kilo tik dėl dviejų žmonių nesutarimo. „Jų tarpusavio santykių mes vertinti negalime, tačiau tai, kad jie abu sugebėtų kartu toliau dirbti, turbūt neįmanoma“, - mintimis dalijosi A. Damijonaitis. Rajono meras Juozas Bertašius kalbėjo panašiai. „Sunkiai įsivaizduoju, kaip kartu gali dirbti du vadovai, kai jau neina suprasti, kuris viršesnis. Taip pat sunkiai suvokiu, kaip po tokių veiksmų gali būti produktyvus darbas“, - sakė meras. Jis mano, kad darbo krūvio užteko abiem, nes jų teikiamos paslaugos ypač reikalingos žmonėms, vietos pasireikšti taip pat, tačiau... Tad kuo baigsis ši istorija, reikės palaukti dar bent mėnesį. Tačiau ar nebuvo galima šioje istorijoje tašką padėti dabar? Tuo labiau, kad visi viską supranta, tik vienokio ar kitokio sprendimo kažkodėl nedrįsta priimti. Ar nelengviausia atsakomybę numesti tarybai, kurioje dirba D. Mikelionis ir priklauso valdančiajai daugumai? Ar pasitvirtins patarlė, kad varnas varnui akies nekerta?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.