Vandentvarkos projektams - milijoninės investicijos

vandentvarkaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių rajone jau įpusėjo iš dalies Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo rajono savivaldybės bei uždarosios akcinės bendrovės „Šakių vandenys“ iniciatyva parengto vandentvarkos infrastruktūros plėtros projekto darbai.
 
Nuotr. Net penkiose rajono seniūnijose šiuo metu vykdomi vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros darbai pagal ES remiamą projektą.
 
Seniūnijose - pats darbų įkarštis
 
Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra vykdoma Kriūkuose, Joginiškių kaime, Plokščiuose ir Kiduliuose, Kaimelyje, Šiaudinės ir Judrių kaimuose, Griškabūdyje, Bliuviškiuose, Patašinėje ir Lekėčiuose. Įgyvendinus projektą, kaimo gyventojams bus suteikta galimybė prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų. Darbai vykdomi pagal dvi rangos sutartis: „Vandentiekio ir nuotekų tinklų statyba Kriūkuose, Plokščiuose, Kiduliuose, Griškabūdyje, Lekėčiuose“, kuri 2012 metų pradžioje pasirašyta su UAB „Sumeda“, ir „Kriūkų, Plokščių, Kidulių, Griškabūdžio, Lekėčių nuotekų valymo įrenginių statybos darbai“, kurią vykdo UAB „LitCon“. Pagal įgyvendinamą rangos sutartį, rangovas UAB „Sumeda“  turi pakloti 8 km naujų vandentiekio tinklų bei  nutiesti apie 25 kilometrus naujų nuotekų tinklų. Lekėčiuose ir Plokščiuose tinklų klojimo darbai jau baigti. Šiuose miesteliuose liko tik dangos atstatymo ir sutvarkymo darbai. Magistraliniai tinklai nutiesti Griškabūdyje, Kriūkuose ir Kiduliuose. Prie naujai nutiestų vandentiekio tinklų turės galimybę prisijungti daugiau nei 300 Šakių rajono gyventojų, o prie naujų nuotekų tinklų - daugiau nei 1900 gyventojų.

 Baigiami ir nuotekų valymo įrenginių statybos darbai, kuriuos vykdo UAB „LitCon“. Lekėčiuose pagrindiniai statybos – montavimo darbai jau baigti, tad šiuo metu jau tvarkoma aplinka, vykdomi technologinio proceso paleidimo derinimo darbai. Plokščiuose, Kiduliuose ir Griškabūdyje baigiami technologinių rezervuarų betonavimo darbai, montuojami technologinio pastato karkasai, pradėta montuoti technologinė įranga, Kriūkuose vykdomi technologinių rezervuarų betonavimo darbai.

Domėjosi darbų eiga ir iškylančiomis problemomis

Praėjusią savaitę dvi dienas rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Vytautas Mauza bei rangovinių įmonių vadovai lankėsi keliose rajono seniūnijose, kuriose šiuo metu vyksta įtempti darbai. „Kai kuriose seniūnijose dėl vykdomų darbų kokybės yra tam tikrų pretenzijų, tad šiuos klausimus dar svarstysime ir priimsime tam tikrus sprendimus“,- sakė rajono vadovas. Darbų priežiūrą vykdantys darbuotojai šįkart apsilankė Griškabūdžio, Kidulių bei Lekėčių seniūnijose. „Yra labai gerų dalykų, bet yra ir problemų. Bendrovės „Sumeda“  specialistai dirba gana tvarkingai, jiems pretenzijų dėl atliekamų darbų kokybės tikrai neturėtų iškilti. Valymo įrenginių statybos objektuose problemų yra daugiau,- dėl kelių sugadinimo ir panašiai,“- pastebėjo rajono meras J.Bertašius, artimiausiu metu ketinantis aplankyti ir likusias seniūnijas bei įvertinti ten atliktus darbus.

Tikimasi projektą įgyvendinti laiku

Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros projektas yra vykdomas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos „Aplinka ir darnus vystymasis“ atskirą priemonę ir iš dalies yra finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis. Projekto biudžete nustatyta bendra išlaidų suma siekia 27,1 mln. litų. ES Sanglaudos fondo skiriamos lėšos šiam projektui sudaro apie  22,7 mln. litų, o iš valstybės biudžeto projektui atiteks apie  2,7 mln. litų. Šakių rajono savivaldybė iš savo biudžeto numačiusi skirti daugiau nei  1,8 mln. litų investicijų. Kaip pastebi meras J.Bertašius, pagrindiniai darbai, kol bus palankios oro sąlygos, turėtų būti atlikti iki šių metų pabaigos. Nors pagal sutartį projektą planuojama užbaigti 2014 metų sausio viduryje, be abejo, pabaigtuvės dar gali šiek tiek užsitęsti. „Terminai yra, bet žiemą, suprantama, darbų nebus įmanoma dirbti. Visi svarbiausi darbai turi būti baigti šių metų rudenį. Valymo įrenginių statyba gali ir užsitęsti iki kitų metų. Kaip įsitikinome, vienur darbai įpusėję, kitur, sakykime, Griškabūdyje ir Lekėčiuose, jau eina į pabaigą. Plačiau apie šio projekto rezultatus bus galima pakalbėti jau iki galo jį įgyvendinus,“- sakė rajono meras J.Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.