Jaunimas ir pensininkai – ant skurdo ribos

pensininkasPasak Statistikos departamento, ant skurdo ribos balansuoja net kas antras lietuvis, o didžiausia skurdo rizika – jaunimui, vaikams ir pensininkams.
 
Nuotr. Neskiriant jokių socialinių išmokų, žemiau skurdo rizikos ribos gyventų beveik kas antras šalies gyventojas.
 
Skurdo rizikos lygis Lietuvoje pernai siekė 18,6 proc. ir, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 0,6 proc.

Statistikos departamento teigimu, apskaičiuota 2012-ųjų skurdo rizikos riba siekė 749 litus per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui ir 1572 litus šeimai, susidedančiai iš dviejų suaugusių asmenų ir dviejų vaikų iki 14 metų amžiaus. Padidėjus gyventojų pajamoms, skurdo rizikos riba pernai išaugo 12,5 proc.

Žemiau skurdo rizikos ribos 2012-aisiais gyveno apie 560 tūkst. lietuvių. Dvigubai dažniau provincijos gyventojai: mieste tokių žmonių dalis sudarė 13,7 proc., kaime - net 28,5 proc. Tačiau palyginus su 2011-asiais, skurdo rizikos lygis sumažėjo tiek mieste (0,5 proc. mažėjimas), tiek kaime (0,7 proc. mažėjimas).

Tyrimas parodė, kad skurdo rizikoje dažniausiai atsiduria vaikai ir jaunimas. Vaikų iki 18 metų skurdo rizikos lygis siekė 20,8 proc., 18-24 metų jaunimo - 20,2 proc.

Pensinio amžiaus - 65 metų ir vyresnių - asmenų skurdo rizikos lygis sudarė 18,7 proc., jis išaugo 9 proc. Išmokėta vidutinė senatvės pensija buvo 1 litu mažesnė už skurdo rizikos ribą vienam gyvenančiam asmeniui. Tai reiškia, kad vieni gyvenantys senatvės pensininkai, gaunantys vidutinę ar mažesnę už vidutinę senatvės pensiją, atsidūrė žemiau skurdo rizikos ribos.

Valstybės socialinės išmokos labiausiai veikė namų ūkius su vaikais. Neskiriant jokių socialinių išmokų, žemiau skurdo rizikos ribos gyventų beveik kas antras šalies gyventojas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px