Naujas šildymo sezonas ne už kalnų, o skolų našta nelengvėja

radiatoriusAsta GVILDIENĖ
 
Rudenėja. Iki naujos šildymo sezono pradžios liko maždaug mėnuo. Tačiau jį kai kurie rajono daugiabučių namų gyventojai pradės su įsiskolinimais. Per praėjusius dvejus metus skolos už šildymą išaugo net 32 proc.
 
Nuotr. Šakių mieste per 2011 – 2012 metus daugiabučių namų gyventojų įsiskolinimas išaugo iki 25 proc., o Gelgaudiškyje – net 38 proc.
 
Daugiausiai įsiskolinę gelgaudiškiečiai
 
Pasak UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinio direktoriaus Laimučio Kasparavičiaus, gyventojų skolos už šildymą kiekvienais metais didėja. Per praėjusius dvejus metus jos išaugo net 32 proc. „Jei Šakių mieste per 2011 – 2012 metų laikotarpį daugiabučių namų gyventojų įsiskolinimas išaugo iki 25 proc., tai Gelgaudiškyje padidėjo net 38 proc., - kalbėjo L.Kasparavičius.

- Tokiais tempais augant gyventojų skoloms, nors jau ketveri metai ir dirbame pelningai, bendrovėje kasmet vis labiau juntamas apyvartinių lėšų trūkumas.  Ypač bloga padėtis – Gelgaudiškyje. Taip yra todėl, kad šiame miestelyje labai pigūs butai, kuriuos pardavus už įsiskolinimus iš varžytinių, neatgaunama susikaupusi skola. Dar blogiau, kad čia mirus skolininkams, jau dviejų butų atsisakė paveldėtojai, kuriuos pardavė mokesčių inspekcija, gavusi tik trečdalį skolų vertės. Be to, miestelyje yra butų, kurių savininkai dar jauni, tačiau išsikėlė gyventi į kitas respublikos vietoves, butų neparduoda, už šildymo ir kitas paslaugas nemoka, todėl įsiskolinimai kasmet auga. Tokių trijų butų skola jau siekia po 15-20 tūkst. litų. Gelgaudiškyje yra ir vienas savivaldybei priklausantis butas, kurio savininkai niekada nemokėjo už šildymo paslaugas, todėl skola perkopė 20 tūkst. litų ribą.“

Skolų turi ir šakiečiai

Bendrovės generalinis direktorius informavo, kad nemažai skolininkų įmonė turi ir Šakių mieste. Pavyzdžiui, viena S. Banaičio g. 6 name gyvenusi buto savininkė išvyko į užsienį, o buto niekam neišnuomojo. Per keletą metų skolos už šildymą čia sudaro jau beveik 30 tūkst. litų. Ir tai ne vienintelis atvejis. Panaši situacija su dar dviem šakietėmis, kurių įsiskolinimas taip pat yra labai didelis. „Nesuprantu tokių butų savininkų elgesio, kai butai jiems neša tokius didelius nuostolius. Juos pardavę tegali apsimokėti skolas, - stebėjosi pašnekovas. - Problemų turime ir su Šakių mieste savivaldybei priklausančiuose butuose gyvenančiais nuomininkais. Vien tik jų skola metų pradžioje sudarė beveik 90 tūkst. litų.“ Pasirodo, dviejų butų nuomininkės yra mirusios, o jų 17,5 tūkst. litų skolos už šildymą  niekas nesumoka. Taip pat yra tokių nuomininkų, kurie nemažai įsiskolinę palieka savivaldybės butą ir išvyksta gyventi kitur. Šiuo metu tokių neatsakingų gyventojų yra devyni, o jų skola siekia 45 tūkst. litų. „Kadangi šios skolos yra priteistos teismuose, tai net ir palikus butus, skolos išieškomos per antstolį, tačiau jų mokėjimai yra labai maži, skolų atgavimas labai užsitęsia“, - teigė L. Kasparavičius.

Per vasarą skolų sumažėja

Vasaros mėnesiais, kai nereikia mokėti už šildymą, įsiskolinimų sumažėja. Pašnekovo teigimu, paprastai per vasarą skolas padengia tie gyventojai, kurių skolos nedidelės. Bendrovė savo paslaugas teikia 1928 butams, tačiau didesnių problemų dėl mokesčių kyla tik maždaug su 45 ar 50 butų savininkų. Net 20 butų skolos viršija 10 tūkst. litų. Kaip informavo L.Kasparavičius, šie skolininkai, paprastai, skolų nemoka nei žiemą, nei vasarą, todėl jos kasmet vis labiau auga. Nepaisant to, nė vienas skolininkas nėra pamirštas. Susidarius didesnei nei 1000 litų skolai, buto savininkui siunčiamas įspėjimas. Tokių įspėjimų per 2012 metus išsiųsta 202. „Jeigu skolininkas nesusimoka ir po įspėjimo, tada ruošiama byla skolų išieškojimui per teismą, - pasakojo įmonės generalinis direktorius. - Per 2012 metus teismui perduota 116 bylų, o antstoliui skolų išieškojimui perduoti 74 vykdomieji raštai.“ Praėjusiais metais 42 gyventojai kreipėsi į bendrovę dėl skolų mokėjimų atidėjimo. Tokiu atveju, atsižvelgiant į skolininko mokėjimo galimybes, sudaromas skolų mokėjimo grafikas. Jeigu skolininkas nevykdo skolų mokėjimo grafiko, jo skola išieškoma per teismą. Visus skolų išieškojimo dokumentus teismui ruošia bendrovės specialistai. Keletą metų dėl  skolų išieškojimo bendrovė buvo sudariusi sutartį su UAB ,,Gelvora”, tačiau jų skolų išieškojimo metodai UAB „Šakių šilumos tinklai“ netenkino, todėl jų paslaugų buvo atsisakyta.

Kompensacijos – net ir skolininkams

Pasak L.Kasparavičiaus, įsiskolinimai neužkerta kelio gyventojams gauti kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį. Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo tvarkos aprašas yra patvirtintas šių metų liepos 25 dienos Šakių rajono savivaldybės tarybos sprendimu, kuriame nustatyta, kad įsiskolinimu laikoma didesnė nei 1000 litų suma  už būsto šildymą ir karštą vandenį. „Teismo priteista skolininko suma į šią ribą neįeina, todėl daugeliui skolininkų gauti kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį problemų nėra. Jeigu po teismo priimtų sprendimų skola už mūsų paslaugas išauga daugiau kaip 1000 litų, mes su skolininku sudarome atskirą sutartį skolos grąžinimui, kiekvieną mėnesį jam sumokant 15 proc.  šeimos gaunamų pajamų, - teigė pašnekovas. - Kai skolininkas sutarties nevykdo, seniūnija nutraukia kompensacijų mokėjimą. Kiekvieną mėnesį mes tokią informaciją teikiame savivaldybei, todėl jau buvo atvejų, kai dėl sutarties nevykdymo, kompensacijų mokėjimas buvo nutrauktas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.