Šakių r. savivaldybė - paskutinėje reitingų lentelės vietoje

sakiaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šių metų spalio 16 dieną Lietuvos laisvosios rinkos instituto paskelbtame kasmetiniame Lietuvos savivaldybių indekse tarp miestų savivaldybių pirmauja Klaipėda (67,3 balo iš 100 galimų), tarp rajonų – Kauno rajonas (68,4).  Deja, Šakių rajono savivaldybė, surinkusi 37,4 balo iš 100, Lietuvos savivaldybių indekse užėmė paskutinę vietą iš visų 53 rajonų savivaldybių. Iš visų tyrime vertintų savivaldybių didžiausia skola fiksuota Vilniaus m.  savivaldybėje – ji peržengia 100 proc. ribą nuo pajamų.
 
Užkliuvo  švietimo ir sveikatos apsaugos sritys
 
Nepaisant gana gerų Šakių rajono savivaldybės įvertinimų investicijų, administracijos bei biudžeto srityse,  visgi bendrame indekse šakiečiai užėmė paskutinę vietą. Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) skelbiamas Lietuvos savivaldybių tyrimas vertina,  kiek savivaldybėse yra užtikrinama žmonių laisvė rinktis paslaugas ir jų tiekėją bei patiems imtis veiklos, kaip efektyviai panaudojami iš mokesčių mokėtojų surinkti pinigai. Indekse buvo vertinama 10 gyventojams ir investuotojams aktualiausių savivaldybės veiklos sričių – komunalinio ūkio, transporto, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto. „Tiesioginių užsienio investicijų augimas vienam gyventojui  teigiamai prisidėjo prie investicijų srities įvertinimo. Administracijos srityje teigiamą poveikį bendram įvertinimui lėmė vieno langelio sistemos įdiegimas bei žemesnis už šalies vidurkį gyventojų ir savivaldybės darbuotojų santykis. Kelis kartus išaugusi atvirų viešųjų pirkimų dalis visuose viešuosiuose konkursuose (išskyrus mažos vertės) lėmė pagerėjusį biudžeto srities įvertinimą,“ – teigia LLRI ekspertas, Lietuvos savivaldybių indekso vadovas Laurynas Rekašius. Anot jo, pakilti iš paskutinės indekso pozicijos Šakių rajono savivaldybei sutrukdė prastesni įvertinimai švietimo bei sveikatos srityse. Atnaujinta švietimo srities metodologija vertina papildomas (be mokinio krepšelio) savivaldybės skiriamas lėšas. Būtent prastas įvertinimas šioje srityje ir prasčiau išlaikyti egzaminų rezultatai nulėmė žemą galutinį įvertinimą švietimo srityje. Mažėjantis privačiai dirbančių gydytojų skaičius bei dalis nuostolingai dirbančių gydymo įstaigų lėmė prastesnius vertinimus sveikatos srityje.
 
Savivaldybės prioritetai – rajono žmonių gerovė

Lietuvos laisvos rinkos instituto skelbiamų savivaldybių reitingų sudarymo metodika kasmet sulaukia daugiau ar mažiau kritikos. Skeptiškai skelbiamus rezultatus ir jų atitikimą realiai situacijai vertina ir rajono meras Juozas Bertašius. „Mūsų savivaldybė paskutinėje vietoje atsidūrė todėl, kad mes pirmiausia visas pastangas nukreipiame žmonių gerovei, nes nesame uab-as. Šių reitingų rezultatą aš vertinu kaip komplimentą savivaldybei“,- sakė rajono vadovas. Anot J.Bertašiaus, pagal Laisvosios rinkos instituto ekspertų vertinimo metodiką reikėtų, kad viskas būtų privatizuota, viskas duotų pelną. Tyrėjai nevertina realių esminių savivaldybių veiklos rezultatų. „Nesakau, rajone  yra tam tikrų bėdų, tačiau mūsų pagrindinės lėšos nukreipiamos svarbiausiems žmonių poreikiams tenkinti. Stengiamės, kad visi vaikai būtų pavėžėjami į mokyklas, kad į baseiną galėtų patekti visi norintieji, finansuojame visus kaimo bendruomenių projektus, neprivatizuojame  objektų, kurie reikalingi visai bendruomenei. Tokią veiklą ekspertai, pasirodo, vertina neigiamai. Manau, toks tyrėjų darbas yra tiesiog pasityčiojimas iš dirbančių rajono žmonių,“- savo nepasitenkinimo neslėpė rajono vadovas J.Bertašius. Jo nuomone, tyrimas stokoja elementarios logikos, neįsigilinama į kaimiškųjų savivaldybių specifiškumą bei daugelį kitų dalykų. „Viskas, kas daroma dėl žmonių gerovės, Lietuvos rinkos instituto tyrėjų nuomone, yra blogai, nes tai neduoda jokio pelno. Į kiekvieną tyrėjų klausimą apie kiekvieną savivaldybės veiklos sritį galėčiau atsakyti labai konkrečiai, savo atsakymus pagrįsdamas skaičiais,- galiu tuos tyrėjus „sumalti į miltus“. Vertintojams rūpi tik pinigai, tik finansiniai rodikliai, - kaip iš bet ko padaryti pelną. Bet tada kaip gi Kauno  savivaldybė gali būti pirmoje vietoje, kai užblokuota jos sąskaita? “- negailėjo kritikos savivaldybių reitingų sudarinėtojams rajono meras J.Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.