STT savivaldybėje bus „perspaudusi“?

aiksteleSima KAZARIAN
 
Lapkritį sukaks metai, kai rajoną sukrėtė STT pareigūnų vizitas, po kurio buvo areštuotas meras, Ūkio skyriaus vedėjas bei profesinio rengimo centro direktorė. Nors sudrumstas vanduo nusistovėjo, vis tik bylą dar gaubia nežinia.
 
Nuotr. STT pateiktomis žiniomis, ši aikštelė buvo įtarimų, dėl kurių rajono valdžia buvo nušalinta ir areštuota, pagrindas. Dabar teigiama, kad ją tiesiog reikėjo įtraukti į savivaldybės balansą.
 
Nei vienas įtariamasis vis dar negali komentuoti to, kas įvyko pernai. „Nieko negaliu komentuoti, kol nepasibaigs procesas, tačiau aš visada sakiau ir dabar sakau, kad nesu padaręs nusikaltimo“,- teigė rajono meras. Tiesa ryškėja, bet iš lėto. Kol kas STT tyrimo išvados, pasiekiančios savivaldybę rodo, kad bylos eiga įtariamiesiems palanki, jau kalbama ir apie tai, kad reali žala valstybei nebuvo padaryta.

STT Susisiekimo ministerijai pateikė prašymą atlikti patikrinimą, ar bendro naudojimo automobilių stovėjimo aikštelė galėjo būti įtraukta į finansavimo programą ir finansuojama iš kelių priežiūros ir plėtros lėšų. Taip pat paklausta, kokio dydžio civilinį ieškinį ministerija keltų, jei savivaldybė būtų pažeidusi įgaliojimus.

Susisiekimo viceministro Vladislav Kondratovič pasirašytame rašte teigiama, kad Susisiekimo ministerija neįgaliota tikrinti savivaldybių tarybų sprendimų įsakymų teisėtumą ir apie jokį civilinį ieškinį neužsimena. Priešingai, ministerijos atsakyme STT rašoma, kad „kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos gali būti naudojamos automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti, statyti, taisyti, todėl savivaldybė galėjo skirti lėšų aikštelei įrengti. Reali žala valstybei nėra padaryta.“

Ministerijos rašte pažymima, kad vienintelis procedūrinis pažeidimas, jog įrengta aikštelė nebuvo nuosavybės teise perduota savivaldybei, ką padaryti ministerija savivaldybei ir rekomenduoja.

Tiek meras J. Bertašius, tiek Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis jau seniai grįžę į savo postus, Marijampolės profesinio rengimo centro direktorė Marija Jurgilienė vėl dalyvauja rajono tarybos veikloje. Vis tik akivaizdu, kad nuo STT pareigūnų ši moteris nukentėjo bene labiausiai. Ji dar ir šiandien yra nušalinta nuo direktorės pareigų, rugpjūtį terminas jai buvo pratęstas iki lapkričio 20 dienos. Ar suėjus baudžiamosios bylos metinėms moteris galės grįžti į darbą, atsakys tik tolesnė bylos eiga.

Kol kas savivaldybę pasiekiančios tyrimo išvados nerodo, jog ši istorija būtų verta tokio dėmesio, kokio sulaukė pernai lapkritį. Tarnyba nepateikia jokių duomenų, kurie rodytų įtariamųjų kaltumą. Kaip teigia Kauno apygardos prokuroras, visi taškai turėtų būti sudėlioti iki Naujųjų metų.  

Primename, kad praėjusių metų lapkritį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai, įtardami piktnaudžiavimą tarnyba, sulaikė Šakių rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių, Ūkio skyriaus vedėją Kęstutį Kuncaitį bei Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėją Mariją Jurgilienę.

Visi įtariamieji trims mėnesiams buvo nušalinti nuo pareigų, jiems sustabdytas darbo užmokesčio mokėjimas. M. Jurgilienė ir J. Bertašius rajono tarybos narių mandatus išsaugojo. Baigus galioti nutarčiai, meras ir Ūkio skyriaus vedėjas grįžo į darbą.

Oficialiame STT pranešime buvo rašoma, kad visiems sulaikytiems įteikti pranešimai apie įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba.

Aiškinama, kad STT sudomino prie Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centro esanti automobilių stovėjimo aikštelė. Buvo tikrinama, ar skaidriai jos įrengimui panaudotos lėšos. Sulaikytų asmenų darbo vietose atliktos kratos, tyrimui paimti svarbūs duomenys. STT pareigūnai aiškinosi aplinkybes, susijusias su Šakių rajono savivaldybės vietinės reikšmės  kelių remonto, priežiūros ir saugaus eismo funkcijai užtikrinti numatytų lėšų panaudojimo teisėtumu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.