Parai liko be geriamojo vandens

litinskas vaidasSima KAZARIAN
 
„Iš krano bėga kava, o kai nuleidi daugiau vandens, tada jau obuolių sultys“,- juokavo vienos Plokščių gatvės gyventojai, kurie visą parą buvo likę be geriamojo vandens.
 
Nuotr. „Pas mus trasos nevalytos 50 metų ir, jei ateityje to nebus padaryta, tai kokio vandens mes galime tikėtis?“- klausia UAB „Šakių vandenys“ vadovas V. Litinskas.
 
Net ir kaimo gyventojai šiandien jau yra atsisakę šulinių, o jų vandenį naudoja daugiausiai nebent daržams laistyti, todėl atsukus kraną ir pamačius, kad vietoj vandens bėga tamsus skystis, įvyksta tikra buitinė avarija, sugrąžinanti kone šimtu metų atgal.

Vandenį nešėsi iš giminių

Ketvirtadienį Plokščiuose net dviejose vietose buvo tvarkomi vamzdžiai. Nuo tada gatvės gyventojai pamatė, kad iš krano bėga ne vanduo, o tamsiai rudas skystis su nuosėdomis. „Reikia ilgiausiai vandenį nuleidinėti, kad atbėgtų toks, kuriuo būtų galima bent indus išsiplauti, o kad galėtum jį vartoti maistui, tai jau net kalbos nėra. Nuo dvyliktos iki penktos valandos, kol visi negrįžę iš darbų, net nepradėjau leisti vandens, tikrai nebūtų geresnis atbėgęs, tačiau ir vakare situacija nepasitaisė. Neturėdama iš ko virti valgyti, leidausi nuo kalno ir nešiausi vandenį plastikinėse tarose iš giminių“,- pasakojo mažametį vaiką auginanti Plokščių gyventoja.

Gatvės gyventojai laukė, gal atbėgs geras vanduo, tačiau nei popiet, nei vakare, nei naktį nesulaukė. Atsikėlus ryte ir atsukus kraną, iš jo bėgo vis dar tokia pati „kava“. Žmonės neslėpė savo pasipiktinimo, nes, kol iš krano leidžia vandenį, laukdami, kol atitekės bent kiek geresnis, skaitliukas sukasi. „Ar galima tikėtis, kad mums už šitą vandenį kas nors kompensuos? Arba už tai, kad visą parą buvome be geriamojo vandens, ir teko jį pirkti? Galų gale dėl tokio vandens gali šaibom ir skaitliukai nueiti, ir boileriui blogai“,- kalbėjo kitas gatvės gyventojas.
 
Problemą išsprendė skambutis

Po vandentiekio taisymo atvykusi tarnyba vandenį paprastai nuleidžia atsukusi hidrantą, tačiau akivaizdu, kad šį kartą to padaryta nebuvo.

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas teigė, kad toks aplaidumas nepateisinamas: „Tai jau yra mūsų vyrukų bėda. Reikia duot per sprandą jiems už tokius dalykus ir atsiprašyti tų gyventojų, kurie liko be švaraus vandens. Jiems yra prisakyta, kad po tvarkymų reikia paleisti artimiausią hidrantą, kad vanduo išsivalytų. Tačiau tikrai per dažnai tai pamirštama padaryti. Sekmadienį Šakiuose buvo tas pats, pirmadienį visi nepatenkinti, nes iš krano bėgo rūdys. Šiaip tai darbuotojai turėtų dar geriau už mane žinoti, ką reikia daryti tokiais atvejais, juk jie profesionalai, aš tai esu direktorius, tarp popierių sėdžiu.“

Už vietos, kurioje įvyko nesusipratimas, vandens tinklų priežiūrą atsakingas darbuotojas Virginijus Banaitis, sulaukęs skambučio, sureagavo greitai ir pažadėjo, kad atvykę žmonės problemą išspręs. „Mes dabar užsiėmę, bet aš pasistengsiu, kad kuo greičiau kas nors atvyktų ir tą bėdą išspręstų“,- teigė darbuotojas, išklausęs paraginimą ir skundą, jog gatvėje yra ir mažamečių vaikų.

V. Litinskas teigia, kad gyventojai, kuriems kyla panašių problemų, turėtų skambinti budinčiai tarnybai telefonu 60 074. „Reikia nebijoti skambinti ir kalbėtis“,- mano UAB „Šakių vandenys“ vadovas. Pasak jo, žmonės, pajutę, kad jų trasose suprastėjo vanduo, kad ir neįvykus jokiai avarijai, turėtų paskambinę paprašyti, kad atsuktų hidrantą ir pravalytų trasą. Kol kas tai vienintelis būdas kažkiek pagerinti vandens kokybę.

Vanduo tik blogės

Kaip žinome, kainų kontrolės komisija nustatė, kad už vandenį mūsų gyventojai netrukus turės mokėti daugiau nei 9 litus už kubinį metrą. Daugelis svarsto, gal su kylančiomis kainomis bus galima sulaukti ir vandens kokybės pagerėjimo?

V. Litinskas vartotojų neguodžia ir teigia, kad ateityje vandens kokybė tik blogės. „Pas mus trasos nevalytos 50 metų ir ateityje to nebus padaryta, tai kokio vandens mes galime tikėtis? Vokietijoje už vandenį gyventojai moka 10 eurų, o pas mus kaina 3 litai. Todėl ten vamzdynai yra eksploatuojami pagal taisykles, jie dezinfekuojami, išvalomi. O pas mus tik praplaunami atsukus hidrantą“,- teigė V. Litinskas. Pasak UAB „Šakių vandenys“ vadovo, vanduo suprastėja po kiekvieno gedimo, ar virš trasų pravažiavus sunkesniam sunkvežimiui, nes yra sujudinami seni vamzdynai. „Ne mokėjimo faktas, o jo kiekis lemia vandens kokybę. Pažiūrėkit, kiek kainuoja viskas žmonėms, kurie patys įsirengia vandens gerinimo sistemas? Norint gauti kokybišką vandenį iš čiaupo, tektų taip pat primokėti. Kitas gal ir visai nesunkiai su tuo sutiktų, kad nereikėtų pačiam galvos sukti, bet šalia gyvena senukas kaimynas, kuris ir tą kainą, kuri dabar yra, sunkiai sukrapšto. Mokame, kiek išgalime, toks dabar yra mūsų gyventojų mokumas, toks gyvenimas. Taigi, dabar vandens kaina tokia, kad vanduo būtų tiekiamas, o ne geriamas“,- kalbėjo V. Litinskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.