Atidengtas paminklas Pirmojo pasaulinio karo aukoms atminti

rusai2Asta GVILDIENĖ
 
Rugsėjo 27 dieną mūsų rajone lankėsi keturiasdešimties Rusijos Federacijos asmenų delegacija. Tarp jų aukšti Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje, Kaliningrado srities vadovybės, Kazakų pulko ir visuomenės atstovai.  Visi jie atvyko ypatinga proga - Kudirkos Naumiestyje buvo atidengtas paminklas Rusijos imperatoriškosios armijos karių, žuvusių Pirmajame pasauliniame kare, atminimui.
 
Nuotr. Delegaciją iš Rusijos Federacijos savo kabinete priėmė rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir administracijos darbuotojai.
 
Septintasis paminklas
 
Simboliška, kad Pirmojo pasaulinio karo pradžios 100 metų paminėjimo išvakarėse, Kudirkos Naumiestį aplankė gausi Rusijos Federacijos aukštų asmenų ir visuomenės delegacija. Pirmajame pasauliniame kare žuvusių karių  kapinaitėse atidengtas paminklinis akmuo su stačiatikių kryžiumi. Nors Rusijos imperatoriškoje armijoje vienas šalia kito kovėsi kas trečias lietuvis, latvis arba lenkas, tačiau vis tik daugiausiai mūsų krašto žemėje Amžinojo poilsio atgulė rusų stačiatikių karių.  Lig šiol Kudirkos Naumiestyje  buvo pastatyti šeši paminkliniai akmenys - trys skirti Pirmojo pasaulinio karo ir trys - Antrojo pasaulinio karo žuvusiųjų atminimui. Šis memuaras jau septintasis.

Diskutavo svarbiomis temomis

Delegaciją iš Rusijos Federacijos savo kabinete priėmė rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir administracijos darbuotojai. Prie kavos puodelio ir zanavykiškų vaišių vyko diskusijos ne tik kultūrinio bendradarbiavimo ir turizmo plėtojimo temomis, bet ir buvo tartasi dėl galimų bendrų projektų įgyvendinimo, ekonominės zonos Dobrovolskas – Kudirkos Naumiestis sukūrimo. Paskutinysis klausimas šiandien ypač aktualus ir svarbus. Jį pristatydamas savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas priminė, kad geriausius gyvavimo laikus tiek Vladislavovas (dabartinis Kudirkos Naumiestis), tiek Širvintos (netoli dabartinio Kutuzovo) išgyveno, kai siena buvo atvira, kai abiejų šalių gyventojai galėjo laisvai prekiauti ir bendradarbiauti. „Ekonominės zonos sukūrimas šiuo metu - utopijos stadijoje, - atviravo V.Girdauskas. – Reikia abiejų šalių aukščiausių vadovų palaiminimo, kad ši vizija taptų realybe. Aišku, pasienio punkto su beviziu režimu įrengimui tiek vienoje, tiek kitoje pusėje reikalingi nemaži pinigai. Reikia pasakyti, kad tai būtų ne vienintelis atvejis Europoje. Anksčiau tokį tiltą turėjo Olandija ir Vokietija. Manau, kad per penkis – septynis, o ilgiausiai iki dešimties metų, pasinaudojant ES parama, galėtume šią utopiją įgyvendinti. Beje, per ekonominę zoną būtų galimybė išplėsti tiek turistinius maršrutus, tiek ir verslą.“

Reikalinga galimybių studija

Kaliningrado srities Tarptautinių ryšių agentūros Europinių programų ir išorės ekonomikos skyriaus vadovo pavaduotoja Natalja Oleinik teigė, kad kol kas ekonominės zonos Dobrovolskas - Kudirkos Naumiestis sukūrimas yra aptarimo stadijoje. „Pasakysiu atvirai, tai projektas, kurio įgyvendinimas užtruks. Šiandien yra daug trukdžių šios idėjos įgyvendinimui, - kalbėjo N.Oleinik. – Pirmiausiai – tai įstatymų konfliktas. 2016 metais baigia funkcionuoti Kaliningrado srities, kaip ypatingosios ekonominės zonos, kurioje taikomi žemesni muitai ir mokesčiai, įstatymas. Šiuo metu ruošiami nauji teisės aktai. Be to, niekas nežino, kokio įstatymo pagrindu galėtų egzistuoti naujai pasiūlyta ekonominė zona. Atsižvelgiant į tai, kad jau šiandien yra ribojamas automobilių srautas Lietuvos – Rusijos pasienyje, abejoju, kad federalinė valdžia imsis spręsti naujo pasienio posto, tegul tik pėsčiųjų praėjimo, statybas, kol nėra apsispręsta dėl Kaliningrado srities ekonominės zonos.“ V.Girdauskas informavo, kad kaip tik šiuo metu padarytas pirmasis žingsnis - ieškoma įmonės, kuri galėtų atlikti minėto projekto juridinę, ekonominę ir teisinę galimybių studiją rusų ir lietuvių kalbomis. N.Oleinik teigimu, jų krašte buvo pravestas moritoringas, kas labiausiai domintų šioje programoje. „Pirmiausiai - turizmas, - konstatavo Kaliningrado srities Tarptautinių ryšių agentūros Europinių programų ir išorės ekonomikos skyriaus vadovo pavaduotoja. – Palaikome idėją apie bendrų turistinių maršrutų sukūrimą. Šiandien aktualiausias iš jų – Pirmojo pasaulinio karo  paminklų aplankymas. Juo labiau, kad Rusijos Federacijoje kitais metais bus organizuojama daug grandiozinių renginių 100 metų paminėjimui.“

Pagerbė žuvusius karius

Su gausia delegacija šįsyk atvyko ir uniformuoti Kazakų pulko ansamblio „Atamanas“ nariai, kurie Šakių „Žiburio“ gimnazijoje surengė įspūdingą koncertą, po kurio, svečiai, lydimi savivaldybės admionistracijos atstovų, išvyko į Kudirkos Naumiestį. Ten jie padėjo vainikus prie Vinco Kudirkos paminklo ir aplankė karių, žuvusių tiek Pirmojo, tiek ir Antrojo pasaulinių karų metu, laidojimo vietas. Vienoje iš jų ir įvyko iškilmingas paminklo su stačiatikių kryžiumi atidengimas, skirtas žuvusių Rusijos imperatoriškosios armijos karių atminimui. Viso vizito metu svečiai negailėjo padėkų mūsų rajono vadovams už šiltą priėmimą, supratingumą ir teikiamą pagalbą tvarkant karių, žuvusių karo metais, kapavietes. Tikimasi ir ateityje bendradarbiauti, tęsiant šį atmintinų vietų išsaugojimą, ir galbūt net gi sudarant galimybę čia atvykti žuvusiųjų artimiesiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.