Kiekvienam pageidaujančiam - po kelio ženklą?

kelio zenklasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
„Draugo“ skaitytojų paskatinti, pasidomėjome, ar visada saugų transporto ir pėsčiųjų judėjimą keliuose turintys užtikrinti kelio ženklai atitinka savo paskirtį. Žmonės svarsto, gal kartais vienoje ar kitoje vietoje kelio ženklai atsiranda ne tik siekiant užtikrinti saugesnį eismą kelyje, bet ir todėl, kad kažkam būtų tiesiog patogiau gyventi.
 
Nuotr. Nors pėsčiųjų taką turėtų žymėti kelio ženklas „Pėsčiųjų takas“, jau daug metų čia pastatytas „patogesnis“ ženklas, draudžiantis lengvųjų automobilių eismą, tačiau be jokių kliūčių leidžiantis šiuo pėsčiųjų taku važinėti Justino Staugaičio gatvės gyventojams.
 
Motyvas - bloga kelio danga
 
Štai Kudirkos Naumiesčio, Baltkalnio gatvėje dalis kelio atkarpos užtverta kelio ženklu „Motorinio transporto eismas draudžiamas“. Šioje gatvės atkarpoje gyvena privačių namų savininkai. Trumpai prisiminkime kelio ženklų reikšmes. Šis ženklas (303) statomas keliuose ar jų ruožuose, kuriuose būtina uždrausti motorinių transporto priemonių eismą. Leidžiama važiuoti motociklais be priekabos, maršrutiniam, aptarnaujančiam transportui ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ pažymėtoms transporto priemonėms. Kaip numato išimtys, ženklas negalioja maršrutinėms transporto priemonėms.  Taip pat šis ženklas negalioja aptarnaujančiajam transportui, kitaip tariant, transporto priemonėms, kurios priklauso draudžiamaisiais kelio ženklais pažymėtoje zonoje esančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, toje zonoje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims arba transporto priemonėms, kurios atveža į tą zoną krovinius, taksi automobiliams. Taigi, Baltkalnio gatvės gyventojai netrukdomi gali važinėti šiuo kelio ruožu, tačiau eilinis naumiestietis ar, sakykim, į svečius atvykęs šakietis giminaitis, nepažeisdamas kelių eismo taisyklių, į šią  gatvę patekti negali. Šioje gatvėje  eismą draudžiantys kelio ženklai atsirado visai neseniai.

Kodėl  buvo uždraustas lengvųjų automobilių eismas šioje gatvės atkarpoje, pasiteiravome Šakių rajono savivaldybės eismo saugumo komisijos pirmininko pavaduotojo, buvusio ilgamečio šios komisijos vadovo Kęstučio Kuncaičio. Deja, jis pripažino, kad nepamenantis, jog komisijos posėdyje būtų buvęs svarstytas šių kelio ženklų pastatymo klausimas. Tuo tarpu Kudirkos Naumiesčio seniūnijos žemės ūkio specialistas Vytautas Šimkonis paaiškino, kad šiuos ženklus pastatė Šakių kelių valdyba seniūnijos prašymu. „Jau nuo pernai metų seniūnijai nuolat prašymus rašė vienas Baltkalnio gatvės gyventojas, prašydamas  apriboti eismą šioje gatvėje. Kai šiuo žvyruotu keliu važiuoja automobiliai, ypač krovininiai, gyventojui yra labai nepatogu, akmenys tiesiog tyška į jo namą. Dėl ženklų pastatymo derinome klausimą su savivaldybe,“- paaiškino seniūnijos specialistas. Ar tokio ženklo pastatymui pritarė ir kiti gatvės gyventojai bei naumiestiečiai, pašnekovas atsakyti negalėjo. Pagrindinis motyvas, dėl ko seniūnija nusprendė statyti šį ženklą - bloga kelio danga. Rajono Eismo saugumo komisijos pirmininko pavaduotojas K.Kuncaitis visgi suabejojo tokio motyvo svarumu ir nusprendė, kad reikėtų seniūnijoje atlikti gyventojų apklausą dėl eismo apribojimo šia gatve. „Jei kelio ženklo reikia tik vienam gyventojui – tai viena, jei jo pastatymui pritaria dauguma,- vadinasi, jis čia tikrai reikalingas“,- pastebėjo K.Kuncaitis. Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio specialistas Gintautas Vedegys, gerai žinantis situaciją Baltkalnio gatvėje, sako, kad statant draudžiamuosius kelio ženklus vadovautis vien motyvu, kad bloga kelio danga, šiek tiek drąsoka. „Kelias nėra toks blogas, kad nebūtų galima juo važiuoti. Kadangi žvyrkelius labiausiai gadina važiuojantieji su sunkia technika, šiuo atveju tikslingiau būtų buvę statyti krovininio transporto eismą ribojančius ženklus,“- aiškino G.Vedegys.

Pėsčiųjų takas - tik pėstiesiems

Šakių mieste panaši situacija dėl automobilių eismo draudimo ženklų yra ir Justino Staugaičio gatvėje. Šioje gatvėje jau įsikūrę ar dar tik kuriasi keli privačių valdų savininkai. Dalis gatvės „užtverta“ automobilių eismą draudžiančiais kelio ženklais. „Apie šią gatvę jau buvo rašyta prieš šešerius metus, todėl neverta dar kartą kartotis. Šita jau daugiau kaip prieš 30 metų išasfaltuota gatvės dalis pagal patvirtintą Šakių miesto bendrąjį planą yra pėsčiųjų takas,“- patikino K.Kuncaitis, situaciją Justino Staugaičio gatvėje žinantis bene geriausiai, nes čia stovi ir jo paties gyvenamasis namas. Taigi, kadangi čia yra oficialiai įteisintas pėsčiųjų takas, jis turi būti pažymėtas kelio ženklu „Pėsčiųjų takas“ (412) . Deja, taip nėra. Esant kelio ženklui „Pėsčiųjų takas“ , šia kelio atkarpa jau negalėtų lengvaisiais automobiliais važiuoti ne tik prašalaičiai, bet ir patys gatvės gyventojai. Būtų nepatogu - tektų naudotis iš kitos pusės į gyvenvietę vedančiu žvyruotu keliu. Rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio specialistas G.Vedegys mano, kad šioje situacijoje, statant kelio ženklus, reikėtų pirmiausia vadovautis Šakių miesto bendruoju planu.

Pareigūnas pastebėjo, kad būna atvejų, kai eismo dalyviai kelio ženklų nepaiso dėl tam tikrų neišvengiamų žmogiškųjų aplinkybių. Sakykime, Šakių „Varpo“  pagrindinės mokyklos link vedantis pėsčiųjų takas  yra vienintelė kelio atkarpa, kuria prie savo namų gali privažiuoti  šalia mokyklos gyvenantys  šakiečiai. Tad pareigūnai dėl įstatymų spragų tiesiog iš geros valios kartais priversti „pro pirštus“ žiūrėti į eismo taisykles pažeidinėjančius vairuotojus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px