Sintautiečiai gyvena šiandienos rūpesčiais ir ateities planais

birbilasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas šiuo metu gyvena ne tik nesibaigiančiais kasdieniniais darbais ir rūpesčiais, bet ir šventinėmis nuotaikomis,- šeštadienį, rugsėjo 21 dieną, Sintautuose bus iškilmingai atidengtas paminklas poetui Pranui Vaičaičiui.
 
Nuotr. Sintautų seniūnijai jau devinti metai vadovaujantis seniūnas K.Birbilas gali pasidžiaugti kasmet gražėjančia miestelio aplinka, naujais pastatais, o svarbiausia - kūrybingais žmonėmis.
 
Sintautai jau seniai garsėja saviveiklos kolektyvais bei aktyvia „Sintautų akademijos“ veikla. Pastaruoju metu čia verda ne tik kultūrinis gyvenimas. Seniūnas K.Birbilas džiaugiasi, kad šiais metais Sintautuose vyksta savivaldybės parengto ES remiamo projekto darbai,-  numatyta išasfaltuoti daugiau nei pusantro kilometro miestelio gatvių. Artėjant rudeniui ir žiemai, seniūnas jau gali lengviau atsidusti, - miestelio gatvėse sutemus tikrai bus šviesu. „ Kai prieš aštuonerius metus pradėjau dirbti seniūnu, gatvių apšvietimo tinklo praktiškai nebuvo. Apšvietimas buvo įrengtas tik labai mažame plote ir jis buvo labai neekonomiškas. Dabar  neekonomiškų lempų likę labai mažai, be to, jos nuolat keičiamos naujomis. Sintautų, Veršių ir  Keturnaujienos gyvenviečių apšvietimas jau sutvarkytas, pakanka ir turimų lėšų. Žinoma, pinigus reikia skaičiuoti, kartais ir pataupyti, sakykime, kurį laiką atsisakyti apšvietimo naktį“,- sakė K.Birbilas.

Su turimomis lėšomis išsiverčia

Socialiniai klausimai šiuo metu kaimo vietovėse bene aktualiausi. Seniūnijoje iš viso yra penki pastatai, priskirti socialinio būsto kategorijai. Kasmet rajono savivaldybė seniūnijos socialinių būstų remontui skiria apie du tūkstančius litų. „Sintautuose pastatas jau suremontuotas, kitose vietovėse taip pat didesnių problemų dėl pastatų remonto neiškyla. Kol kas turimų lėšų smulkiems remonto darbams pakanka,“- sakė seniūnas. Kur kas didesnės problemos kyla dėl asocialų gyvenimo būdą pamėgusių šeimų. Girtuoklystė, vaikų nepriežiūra, bedarbystė,-  tai jau tampa grupės žmonių įprastu gyvenimo būdu. Seniūnijos darbuotojai kartais jaučiasi lyg „kariautų su vėjo malūnais“. Seniūnas neabejoja, kad tokį žmonių gyvenimo būdą skatina šiandieninė pašalpų mokėjimo sistema. „Mūsų seniūnijoje išduota apie 40 socialinių kortelių, bene daugiausia rajone. Pašalpų gavėjams pinigai pervedami į socialinę kortelę, tad jie patys gali pirkti viską, išskyrus alkoholinius gėrimus ir cigaretes. Seniūnijoje sudaryta komisija sprendžia, kuriems pašalpų gavėjams, o jų yra beveik 70, pašalpos bus pervedamos į korteles. Kadangi lėšų panaudojimas išdėstomas tam tikrais terminais, per savaitę pašalpų iššvaistyti nepavyksta,“- kortelių nauda neabejojo seniūnas.

Vis labiau aštrėjančios socialinės problemos, seniūno manymu, tiesiog užprogramuotos, nes perduodamos iš kartos į kartą.„Teko pačiam girdėti, kaip viena daugiavaikė mama pareiškė: „ Aš pati užaugau vaikų namuose, tegul ir mano vaikai ten auga...“ Iš vienos šeimos buvome laikinai paėmę ir išvežę į vaikų namus keturis vaikus,- tėvams kurį laiką jie visai nerūpėjo. Tokiems tėvams vaikai reikalingi tik kaip „pinigai“,“- neslėpė esamos situacijos seniūnas. Tačiau, laimė, kad tokių šeimų yra mažuma. K.Birbilas džiaugiasi, kad seniūnijoje įsikuria jaunos šeimos, kad į vaikų darželį vos telpa mažieji sintautiečiai.  Sintautų pagrindinėje mokykloje šiemet mokosi net 20 pirmaklasių. Anksčiau būdavo surenkama vos viena klasė, kurioje mokydavosi 10 vaikų.  
 
Svajoja apie investicijas į vandentvarkos ūkį

Vieną iš didžiausių rūpesčių ir aktualiausių ateities darbų seniūnas įvardino Sintautų miestelio vandentiekio ir kanalizacijos tinklų rekonstrukciją.„Sintautų miestelis kanalizacijos sistemos neturi. Keli privatūs namai turi pasistatę kanalizacijos įrenginius, o kiti gyventojai verčiasi kaip kas išmano. Be abejo, esant tokiai situacijai, aplinkos bei vandens telkinių taršai užkirsti kelią sunkoka“,- sakė seniūnas. Sintautiečiai skundžiasi ir labai prasta geriamojo vandens kokybe. Čia gana nemažai dar yra likę ketinių vamzdžių, todėl jokie vandens nugeležinimo ar valymo įrenginiai nepadės, - reikia keisti visus senus vamzdynus. Tokius nemenkų investicijų reikalaujančius darbus ko gero būtų galima atlikti tik  pasinaudojusi Europos Sąjungos investicinių fondų parama.

Seniūnijoje – net 16 neveikiančių kapinių

Pastaraisiais metais seniūnijos teritorijoje padidėjo ūkininkų auginamų cukrinių runkelių pasėlių plotai. Prasidėjus rudeniniam derliaus išvežimui iš laukų, prasideda  ir problemos dėl kelių gadinimo. Sunkios krovininės technikos „neatlaiko“ pažliugę žvyrkeliai, tad seniūnija gauna nemažai skundų dėl sugadintų kelių. Anot seniūno, dar kitokie rūpesčiai prasideda žiemą,- jei seniūnijos teritorijoje esantys keliai savomis pajėgomis nuvalomi, tai nuo pagrindinio kelio, kuris priklauso Marijampolės regiono keliams, sniego pusnių valyti neskubama. Tad seniūnijai tenka valyti ne tik savo teritorijos kelius, bet pagrindinį regioninį kelią. Dar sparčiau reikia suktis, norint sutvarkyti net 16 neveikiančių kapinių, esančių Sintautų seniūnijos teritorijoje. Pasak K.Birbilo, kasmet įstengiama sutvarkyti bent po dvejas kapines, nes visiems reikalingiems darbams atlikti neužtenka nei lėšų, nei darbo jėgos. „Nors turime pakankamai įvairios technikos, - traktorių, priekabą, žoliapjovę, sniego valytuvą, tačiau traktorininką galime įdarbinti tik 0,5 etato,“- apie nesibaigiančius seniūnijos darbus ir rūpesčius pasakojo seniūnas K.Birbilas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px