Auditorių įvertinimas - tik patenkinamas

kuncaitisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdyje praėjusią savaitę apsvarstyta vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros 2012-2014 metų programa. Posėdžio metu pristatyta šiais metais atlikta savivaldybės  Vidaus audito skyriaus išsami ataskaita dėl 2012 metų lėšų panaudojimo vietinės reikšmės keliams tiesti, taisyti ir prižiūrėti bei lėšų panaudojimas saugaus eismo sąlygoms užtikrinti, pateiktos išvados ir rekomendacijos.
 
Nuotr. Savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas K.Kuncaitis liko patenkintas Kontrolės komiteto rekomendacija, jog skyriuje turėtų būti įsteigtas atskiras etatas darbuotojui, kuris būtų atsakingas už Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų įsisavinimą rajone.
 
Metams skyrė tik pustrečio milijono litų
 
Šakių rajono savivaldybės 2012 metų Kelių priežiūros ir plėtros programai vykdyti buvo skirta 2 463 900 litų, iš kurių nepanaudota liko 1086,44 lito. Už programos įgyvendinimą ir lėšų panaudojimą rajone atsakingas savivaldybės Ūkio skyrius. Auditą atlikusios skyriaus vedėjos Irenos Kasparaitienės pateiktose išvadose pabrėžiama, jog finansavimo sutarčių objektų sąrašai nederinami su VĮ „Marijampolės regiono keliai“. Dalis objektų nėra įrašyti į savivaldybės 2012 metų Kelių priežiūros ir plėtros programą ir nepatvirtinti savivaldybės tarybos sprendimais. Ne visais atvejais laikomasi  atitinkamų Kelių įstatymo nuostatos reikalavimų. Audito ataskaitoje rašoma, jog neatlikta objektų teisinė registracija, kaip to reikalauja Nacionalinės žemės ūkio tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos priimti įsakymai ir nuostatai. Dėl Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje Nopaičio gatvėje atliktų darbų, kurių vertė 124 276, 01 lito, šiuo metu dar vyksta ikiteisminis tyrimas, todėl dėl šių programos lėšų panaudojimo auditoriai galutinių išvadų dar nepateikė.

„Ūkio skyriuje vidaus kontrolė, vykdant Kelių priežiūros ir plėtros programą, funkcionuoja nepakankamai, todėl yra vertinama patenkinamai. Administracijos darbuotojų, atsakingų už Kelių priežiūros ir plėtros programos administravimą, darbuotojų pareigybių aprašymuose, skyrių nuostatuose, finansų kontrolės taisyklėse nėra aiškiai numatyta pareigos ir atsakomybė planuojant, skirstant, naudojant Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas. Praktiškai nevykdoma paskesnioji finansų kontrolė,“- toks auditorių vertinimas dėl skyriaus vidaus kontrolės vykdymo.

Lėšų keliams nuolat trūksta       

 Rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas, šiuo metu einantis savivaldybės Eismo saugumo komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas, Kęstutis Kuncaitis skundėsi, kad ne tik nuolat trūksta lėšų numatytiems darbams atlikti ( patenkinama tik 20 procentų finansinių poreikių), tačiau net ir  paskirtos lėšos į rajoną atkeliauja tik antrajame pusmetyje, kuomet darbai jau turi eiti į pabaigą.  Jo teigimu, todėl iškyla problemų ir dėl darbų planavimo, ir dėl jų įvykdymo. Atsakydamas į pareikštas pastabas, Ūkio skyriaus vedėjas pastebėjo, kad šiuo metu tik 12 proc. kelių ir gatvių yra atlikta teisinė registracija, nes išspręsti visus juridinius klausimus trukdo gerokai anksčiau įvairių tarnybų padarytos klaidos. „2009 metais Žemėtvarkos institutas atliko Marijampolės apskrities vietinės reikšmės kelių schemas. Čia buvo padaryta daug neatitikimų,- yra visai nepažymėtų kelių arba pažymėti keliai neatitinka realios padėties. Neteisingai buvo atlikta ir nemažai kadastrinių matavimų, daug klaidų pridarė žemėtvarkininkai, nes Registrų centro pateikiami duomenys dažnai neatitinka esamos kelių schemos“,- sakė K. Kuncaitis.

Pasiteisinimas - reikia papildomo etato

 Skyriaus vedėjas pripažino, kad auditorių užfiksuotos klaidos bei pastabos dėl nepakankamos skyriaus vidaus kontrolės yra pagrįstos. Tokia situacija susidariusi dėl per didelio darbuotojų darbo krūvio. Jau anksčiau, birželio mėnesį, Ūkio skyriaus darbą tikrino administracijos direktoriaus sudaryta komisija. Jau tuomet  konstatuoti tam tikri darbo trūkumai ir pažeidimai bei rekomenduota skyriuje įsteigti papildomą darbuotojo etatą, kuris būtų tiesiogiai atsakingas už rajono Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų panaudojimą, taip pat galėtų atlikti kelių techninės priežiūros funkcijas.

Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Vaidas Balčiūnas bei posėdžio nariai pritarė Vidaus audito skyriaus ataskaitai ir nusprendė taip pat rekomenduoti savivaldybės administracijai ieškoti galimybių įsteigti papildomą etatą Ūkio skyriuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px