G. J. Karlas nuo šiol rajoną stebės iš tolo

karlasSima KAZARIAN
 
Rajono valdžia nežino, ar buvęs VšĮ „Solidarity“ generalinis direktorius, vokietis Gerhardas J. Karlas (Gerhard J. Carl) ateityje rems rajono šeimas, todėl rugsėjo 19 dieną vykusiam geradario vizitui buvo ruošiamasi kaip paskutiniam.
 
Nuotr. G. J. Karlas aplankė paskutinę šeimą. Geradario dėka daugiavaikei motinai nupirktas ir suremontuotas namas.
 
G. J. Karlas dvidešimt metų rūpinosi skurdžiai gyvenančiomis Lietuvos daugiavaikėmis šeimomis. Prieš kurį laiką jis pranešė, jog dėl sveikatos problemų yra priverstas savo veiklą Lietuvoje nutraukti. Geradaris laiške rajono savivaldybei teigė, jog jam labai patiko bendradarbiauti su Šakiais.

Ketvirtadienį į Šakius atvykęs G. J. Karlas teigė, jog Lietuvos „Solidarity“ fonde turi balso teisę, tačiau iš aktyvios veiklos pasitraukė ir liko garbės nariu. „Gyvenime taip jau būna, kad reikia apsispręsti, nors ir nelengva. Prieš trejus metus aš rimtai susirgau ir tai buvo našta, bet taip jau yra, reikia nešti atsakomybę už savo asmeninį gyvenimą. Kaip jums jau žinoma, aš savo organizaciją Lietuvoje perdaviau ir likau tik vokiškos organizacijos vadovas. Tikiuosi, kad veikla vyks toliau, tik jau kitokia forma. Mes dabar perstruktūruojame veiklą“,- kalbėjo G. J. Karlas.

 Jis pristatė du kauniečius fondo tarybos narius, kurie kartu su juo atvyko į Šakius. Jie apsikeitė kontaktais su rajono valdžia, kartu važiavo į šeimą. Pasak G. J. Karlo, lietuviams atėjo metas savo tautiečiais pasirūpinti patiems. „Manau, kad tai teisingas žingsnis, kad lietuviai prisiima daugiau atsakomybės už savo tautiečių likimą“,- teigė G. J. Karlas.

Geradaris žadėjo Šakių nepamiršti ir čia grįžti, tačiau, kad nebus taip kaip anksčiau, suprato visi susirinkusieji. „Tai ne atsisveikinimas visam gyvenimui, mes tikrai pasimatysime, aš tikrai atvyksiu į Lietuvą ir tikrai nepamiršiu jūsų. Galbūt ateityje bus daugiau veiklos iš mano pusės Lietuvoje, tai priklausys ir nuo naujosios tarybos žmonių, ir nuo finansinių galimybių, kurių jie toliau ieškos“,- teigė G. J. Karlas.

Tuo tarpu savivaldybė gailisi, jog netenka dosnaus rėmėjo ir deda viltis, kad G. J. Karlas vis tik mūsų rajono nepamirš. „Mums labai gaila G. J. Karlo, jis tikrai daug padarė mūsų kraštui. Bandėme į fondą pritraukti pinigų ir patys, naudojomės G. J. Karlo duotais patarimais, bet pas mus Lietuvoje jie neveikia. Vokietijoje visa mokestinė sistema tam pritaikyta:  verslininkai, paskyrę lėšų labdarai, nemoka tokios pat mokesčių sumos. Pas mus panašioms aukoms motyvacijos nėra“,- apgailestavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis.

Per du dešimtmečius VšĮ „Solidarity“ Lietuvoje paaukojo virš 3 mln. litų 76 šeimoms. Net 70 jų - Marijampolės apskrityje. Daugiausiai daugiavaikių šeimų paremta būtent mūsų rajone. Čia fondo suteikta parama viršijo pusę milijono litų.

„Niekada jūsų nepamiršiu“

 Šį kartą G. J. Karlas atvyko apžiūrėti, kaip pavyko panaudoti naumiestietės Redos Kemežienės būstui skirtas lėšas. Balandį jis moteriai su penkiais mažamečiais vaikais nupirko namą už 35 tūkst. litų, o vasarą skyrė 8 tūkst. litų, kad name būtų pakeisti langai, įrengta vonia, sutvarkyta krosnis, kaminas, apšiltintos grindys ir lubos. R. Kemežienė visų pinigų neišnaudojo, jų net liko.

Iki tol daugiavaikė motina glaudėsi negyvenamame Kudirkos Naumiesčio daugiabutyje, tačiau sąlygos čia buvo tokios, kad G. J. Karlas būstą pavadino „dvokiančia skyle“. Tą patį jis prisiminė atvykęs ir šį kartą. Po namo nupirkimo, R. Kemežienei vietinės valdžios pagalba buvo sutvarkyta elektros instaliacija, įvestas vanduo, Reda dažė, tapetavo sienas.

Rugsėjo 19 dieną aplankęs šeimą G. J. Karlas džiaugėsi, kad šiandien moters gyvenimo sąlygos labai pagerėjusios, o pinigai panaudoti tinkamai. Jis pasikalbėjo su R. Kemežiene, kuri geradariui paliko puikų įspūdį. Susijaudinusi moteris G. J. Karlui nedrąsiai dėkojo. G. J. Karlas šeimą daug fotografavo, įteikė bibliją, kurios puslapyje šeimai įrašė savo parinktas psalmės eilutes. R. Kemežienė atsidėkodama įteikė G. J. Karlui vaikų piešinius, kuriuos jis maloniai priėmė.

G. J. Karlas šeimai tarė: „Tegul ši pagalba bus Dievo ženklas, kad jis jumis rūpinasi ir myli. Džiaugiuosi, kad mes galėjome prisidėti prie to, kad gyventumėte kitaip. Aš niekada jūsų nepamiršiu.“ „Ir aš“,- susijaudinusi sušnibždėjo moteris, kuri vokiečio dėka žiemos lauks nuosavuose jaukiuose ir šiltuose namuose.

Erdviame R. Kemežienės kieme laksto vištos, jau nuimtos daržovės, beveik pasirūpinta malkomis, tad artėjantis šaltasis sezonas moters per daug negąsdina.

Lietuvos „Solidarity“ fondą G. J. Karlas vasarą už 16 litų pardavė Kauno baptistų bendruomenei, Pardavimo dieną fondo sąskaitoje buvo 170 tūkst. litų.

Buvo gera komanda

G. J. Karlą svetingai savo kabinete priėmė rajono meras J. Bertašius. „Visą dieną laukiau ir jaudinausi, kaip jums reikės padėkoti už darbus, kuriuos darėte mūsų rajone. Padėsite mums daugiau, ar ne – visad esate laukiamas mūsų krašte“, - priminė rajono Garbės piliečio statusą turinčiam G. J. Karlui J. Bertašius. Jis įteikė geradariui padėkos raštą ir Birutės Jakštienės paveikslą, kuriame vaizduojama jaukiame gėlių lizdelyje tupinti kurapka. „Šis paveikslas įamžina 20 laimingų šeimų gyvenimą. Nėra labiau tinkamo simbolio už šį, ką reiškia mūsų rajono šeimoms Jūsų padaryti geri darbai“,- dėkojo J. Bertašius.

Panorę su G. J. Karlu įsiamžinti nuotraukoje A. Damijonaitis, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas bei Socialinio skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė teigė esantys sužavėti geradario atsidavimu ir jo rūpinimusi kiekviena šeima. G. J. Karlas džiaugėsi, kad jis ir vietos valdžia buvo puiki komanda, suvienijusi jėgas tam, kad padėtų nepasiturinčioms daugiavaikėms šeimoms. „Jaučiausi čia labai gerai, tai buvo puikiausi ryšiai Lietuvoje. Per tuos metus atsirado pasitikėjimas, labai vertinu jus kaip žmones. Visa tai, kas buvo, vyko ir jūsų dėka, nes padėjote, stengėtės, tai buvo mūsų visų bendras rezultatas. Mes kartu suteikėme šeimoms daug vilties“,- kalbėjo G. J. Karlas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.