Zanavykų sąšaukos steigime – santūrios postų dalybos ir vadovo rinkimai

steigiamasisSima KAZARIAN
 
„Zanavykų sąšaukos“ asociacijos steigiamajame susirinkime susirinkę 26 steigėjai sausio 24 dieną įkūrė naują organizaciją. Politikus ir verslininkus vienijanti asociacija pritraukė ir būrelį kitų Zanavykijai neabejingų žmonių.
 
Nuotr. Zanavykų sąšaukos asociacijos pirmininkas R. Januševičius pakėlė šampano taurę ir pasveikino steigėjus.
 
„Zanavykų sąšaukos idėja – apjungti bendruomenės, verslo atstovus, bei visus aktyvius bei iniciatyvius šakiečius, kurie norėtų prisidėti prie gyvenimo kokybės Šakių rajone gerinimo, ugdyti verslumą, pilietiškumą, lojalumą Šakių kraštui. Teko išgirsti nusistebėjimą, kad mūsų asociacijos steigėjai labai solidūs. Manau, kad Lietuvoje labai daug pavyzdžių tokio lygio asociacijos nerastume“,- kalbėjo Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, pakvietusi kiekvieną steigėją pasirašyti 29 steigimo sutarties egzempliorius.

Zanavykų sąšaukos asociacijos iniciatyva kilo iš Šakių verslo informacijos centro, nemažą vaidmenį čia suvaidino Verslo klubas. Asociacijos steigėjais tapo verslininkas Arūnas Tarnauskas su žmona Lina bei sūnumi Mindaugu, verslininkės Loreta Valaitienė, Rasita Grincevičienė ir kt. Prisijungė ir valdančiosios rajono partijos – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos atstovai meras Juozas Bertašius, mero pavaduotoja Rima Rauktienė, tarybos narė Aušrelė Pukinskienė, socialdemokratas Mindaugas Bastys, Liberalų ir centro sąjungos atstovas Kęstutis Smirnovas, tarybos narys Edmundas Rinkevičius.

Asociacijos pirmininko pareigas Verslo klubas pasiūlė užimti Šakių kultūros centro direktoriui Raimondui Januševičiui. „Tai žmogus, kuris turi didelį kultūrinį potencialą, vadybinę patirtį. Tikiu, kad jis galėtų suburti bazę žmonių, kurie paskui jį eitų. Manau, kad asociacijos veikloje reikėtų vengti įvairių politinių ambicijų, konkuravimo, nes bendrų tikslų siekimas turėtų turėti prioritetą prieš visus kitus tikslus“,- tikino A. Tarnauskas. „Jei galima pasisakyti, aš šią kandidatūrą taip pat palaikau“,- pritarė J. Bertašius. R. Januševičius padėkojęs už suteiktą pasitikėjimą ir įvertinimą sutiko būti asociacijos pirmininku. „Aš ne iš tų žmonių, kurie nusprendę ką nors padaryti nueitų į nuošalę, todėl prisiimu padaryti šią pačią sunkiausią pradžią“,- savo kalboje sakė asociacijos pirmininkas.

Prasidėjusiuose valdybos rinkimuose buvo iškelta 16 kandidatų, tačiau įstatuose numatyta tik  11 valdybos narių. Kandidatai iškelti remiantis tuo, kad kiekviena aktuali visuomenės gyvenimo sritis turėtų bent po vieną savo atstovą. Balsavimo nereikėjo, nes kandidatai patys atsisakinėjo savo vietos valdyboje tol, kol liko 11 narių. Tarp pirmiausiai atsisakiusiųjų buvo J. Bertašius, Giedrimė Didžiapetrienė, Aistė Bakaitė. Tačiau valdybos narių vis dar buvo per daug, todėl posto buvo linkusi atsisakyti ir Žemės ūkio konsultavimo tarnybos vadovė Aušrelė Pukinskienės, teigdama, kad šiai sričiai tegul lieka atstovauti jaunoji kandidatė R. Bastytė. Tačiau šiam sprendimui paprieštaravo meras, kuris atskleidė, jog pats atsisakė savo narystės tikėdamasis, kad čia liks būtent A. Pukinskienė. Po kurį laiką trukusios pauzės, likus valdyboje A. Pukinskienei ir R. Bastytei, posto valdyboje atsisakė Edmundas Rinkevičius.

Paklaustas, kodėl atsisakė valdybos nario pareigų, J. Bertašius teigė, kad pirmiausia jis turi deramai ir laiku atlikti tiesiogines  pareigas, kurios jam priklauso kaip merui. „Reikia daryti pagrindinį darbą, o jei daug užsigriebsi, tai nieko ir neišeis. Naujoji asociacija įpareigoja dirbti daug ir atsidavusiai, o mano, kaip mero, pareigybė taip pat reikalauja daug darbo, todėl para būtų per trumpa viską suspėti. Aš pasielgiau labai teisingai. Be to, jei būčiau iškeltas iki 11 vietos, gal būčiau ir priėmęs šį didelį krūvį, bet pasielgiau taip, kaip ir turėjau pasielgti, nes prieš tai buvo pasiūlyta 11 žmonių, kurie visi yra verti būti valdyboje, nes yra išsilavinę ir protingi. O man atrodo, kad dviejuose pareigose dirbti gerai negalima“,- kalbėjo J. Bertašius. Valdyboje liko jo pavaduotoja R. Rauktienė.

Galiausiai valdybos nariais buvo patvirtinti Raminta Bastytė, Rima Rauktienė, Aušrelė Pukinskienė, Loreta Valaitienė, Arūnas Tarnauskas, Mindaugas Tarnauskas, Daiva Palukaitienė, Antanas Burkšaitis, Raimondas Januševičius, profesorius Vytautas Pranas Pranulis, Rasita Grincevičienė.

Kalbėdamas apie asociacijos tikslus, J. Bertašius pasiūlė juos pakoreguoti ir įtraukti žemės ūkio veiklą. „Tada mes sulauksime žemdirbių, ūkininkų, jų atstovų dalyvavimo asociacijos veikloje. Manau, kad jei to nebūtų mūsų žemdirbiško rajono asociacijos tiksluose, būtų blogai.“ Po trumpų ginčų su A. Tarnausko palaikymu numatyta pasiūlymui pritarti.

Paklaustas, kokia naudą asociacija gali duoti ūkininkams, meras paprieštaravo: „Aš kalbu ne apie naudą ūkininkams, o apie jų naudą rajonui. Nes jie yra stiprūs, turi savo bazes, techniką, lėšų investicijoms. Manau, kad jų apsisprendimas vienoje ar kitoje srityje būti rėmėjais, gali atnešti didelį indėlį į bendrą Zanavykijos krašto reikalą. Ūkininkuose matau pačią didžiausią paramą zanavykų sąšaukos veikloje. Intelektinę, protinę paramą rasime švietimo, kultūros srityse, tačiau materialinę ten rasti sunku.“

Buvęs tarybos narys Ronius Karopčikas į tikslus siūlė įtraukti krašto kultūros ir istorijos puoselėjimą. „Krauju aplaistyta kiekviena žemės pėda dabar jau parduodama. Todėl mes turėtume įsitraukti šitą tikslą. Juo labiau, kad kalbame ir apie turizmo skatinimą rajone “,- kalbėjo R. Karopčikas. Vis tik šis pasiūlymas asociacijos steigėjų nesugraudino. Jie bene vienbalsiai nepritarė. „Gerbiamasis, aš manau, kad šios sąvokos, kurios jau yra įtrauktos apima ir tai, ką siūlote Jūs. Šis darinys, kurį mes dabar kuriame, jau yra truputėlį aukštesnio lygmens, jis neša būtent tokį krūvį, kad reikia mūsų kraštą visomis prasmėmis statyti, padaryti jį patrauklesniu. Kaip mes tai pilietiškai darysim, priklauso nuo mūsų, ir čia jau viskas įeina“,- pasisakė R. Rauktienė.

L. Valaitienė teigė, kad dabar, įsteigus asociaciją, belieka daug dirbti ir nestokoti iniciatyvos. Pasak verslininkės, tai didelė užduotis visiems, nes dažnai esame įpratę, kad kas nors sugalvotų viską už mus. Ji įsitikinusi, kad aktyvių ir protingų žmonių dėka galima nuveikti daug naudingų darbų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.