J. Bertašius: „Tokio žaidimo, koks vyko, negalės būti...“

vvgAsta GVILDIENĖ
 
Sausio 30 dieną savivaldybės posėdžių salėje į pirmąjį pasitarimą rinkosi 2014 – 2020 metų vietos plėtros strategijos rengimo darbo grupė, kurios sudėtyje net 20 savivaldybės, verslo ir bendruomenių atstovų. Svarbiausias jų uždavinys – tinkamai parengti strategiją, kuri padėtų į rajoną pritraukti kuo daugiau europinių pinigų.
 
Nuotr. A. Damijonaičio ir G. Šnirpūnienės manymu, be mokymų ir konsultantų pagalbos vietos plėtros strategijos paruošti nepavyks.
 
Pasitarime dalyvavo ir rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, kuris juokavo, jog turi pakalbėti, kad darbo grupė žinotų, kaip tinkamai strateguoti.  „Ne veltui darbo grupėje atsirado daug naujų narių, nes daug kas pajuto, kad čia yra toks didelis šaltinis pinigų, iš kurio galima praturtėti, tačiau noriu jus nuvilti, kad tokio žaidimo, koks vyko, kol buvo įgyvendinami ankstesni projektai, negalės būti, - patikino rajono vadovas. – Nes jis nepagrįstas, neskatinantis mąstyti, galvoti ir ieškoti. Todėl, kad kiek reikia pinigų, tiek rajono taryba ir atseikėja, ir visi projektai finansuojami. Tokie laikai baigėsi. Nėra finansinių galimybių. Šiųmetis biudžetas yra daugiau menamas, negu realus.“

J.Bertašius pateikė prieš keletą dienų rajone viešėjusių svečių iš Lenkijos patirtį. „Lenkai niekaip nesuprato, kodėl mes kofinansuojam viską – net ir trali vali festivali. Iš savo biudžetinio asignavimo jie gauna tik iki 60 – 70 proc., ypatingiems projektams – 80 proc. kofinansuojamos sumos, o kitus pinigus reikia patiems susirasti, – kalbėjo meras. – Todėl naujojoje strategijoje 100 proc. bus finansuojami tik tie projektai, kurie turės išliekamąją vertę, sukurs darbo vietas ir turės tęstinumą. Prašau į tai atsižvelgti. Kiekvieno projekto kofinansavimą svarstysim atskirai.“ Savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė pritarė merui, kad padėtis šiemet nebus lengva. „Per dešimt mano darbo metų biudžetas – pats sudėtingiausias, kadangi ir išnaudojus skolinimosi limitus, mums vis tiek trūksta 2 mln. 200 tūkst. litų. „Džiaugiuosi, kad nauja strategija bus orientuota į verslumą ir kad apie projektų kofinansavimo pinigus kalbėsimės tik 2016 metais – dvejus metus paliksit ramybėje.“

Pasak Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininko Algimanto Damijonaičio, jei pernai Leader programai finansuoti buvo skirta 427 mln. litų suma, tai šiemet ji sumažinta iki 393,15 mln. litų, tad ir rajonams išdalyta suma taip pat neišvengiamai bus mažesnė. Guodžia tik tai, kad paramos dydžiui įtakos turės gyventojų skaičius, kuris pagal statistinius duomenis gana palankus: Šakių rajono savivaldybėje gyvena 32 tūkst. 052, Šakiuose – 5 tūkst. 987, Gelgaudiškyje – 1 tūkst. 714, o Kudirkos Naumiestyje – 1 tūkst. 709 gyventojai.

„Didžiausias dėmesys ir finansavimas naujojoje strategijoje numatytas tiems projektams, kurie  skirti socialinės atskirties ir skurdo mažinimui, jaunimo užimtumo didinimui ir naujų darbo vietų kūrimui, taip pat aplinkosaugos ir išteklių naudojimo skatinimui, - tvirtino A.Damijonaitis. – Orientacinė paramos suma strategijai įgyvendinti apskaičiuojama pagal prielaidą, kad vietos paramos strategija turi būti įvertinta mažiausiai 70 balų. Taisyti bus galima tris kartus – ketvirto nebus.“ Jo manymu, be mokymų ir konsultantų pagalbos tikrai nepavyks išsiversti, todėl pasiūlė keletą variantų, kaip būtų galima sutaupyti, mat šios paslaugos yra ganėtinai brangios.

Ketinama ir šiemet pasikliauti konsultantais iš Aleksandro Stulginskio universiteto, kurie padėjo parengti praėjusių metų strategiją. Vienas iš jų – prof. Vytautas Pilipavičius. Jis jau buvo atvykęs pasikalbėti ir pateikė darbų atlikimo sąmatą: parengimo struktūra įvertinta 31tūkst.litų, darbo grupės rengimas – 8 tūkst. 616 litų, kaimo bendruomenių parengimas kainuotų 27 tūkst. 786 litus. „Iš viso susidaro solidi suma – 67 tūkst. 402 litai, dėl kurios galima derėtis.  „Maksimaliai strategijai bus skirta tik iki 31 tūkst. litų ir juos gausime ne anksčiau nei 2015 metų rugsėjo 1 dieną, todėl turime pasvarstyti, ko galėtume atsisakyti, - kalbėjo VVG pirmininkas. - Dar vienas konsultantas - Algimantas Venckus, turintis nemažą strategijų rengimo patirtį, su kuriuo susipažinom mokymų metu.“

Pasak VVG administracijos projektų vadovės Aušros Levišauskienės, būtų galima sutaupyti pasinaudojant pernai metais iš UAB „Pokyčių valdymas“ pirktais mokymais, skirtais būtent vietos plėtros strategijos rengimui.  „Jau suplanuota, kad juos balandžio mėnesį ves minėtas lektorius A.Venckus, tačiau įmonės direktorius Tomas Vasiliauskas pažadėjo, kad, jei bus išreikštas noras, yra galimybė jį pakeisti Aleksandro Stulginskio universiteto darbuotojais“, - informavo A.Levišauskienė. „Mūsų strategijos rengimas suskiltų į dvi dalis: pasinaudotume jau nupirktais mokymais darbo grupės ir bendruomenių paruošimui, o pačios vietos plėtros strategijos parengimą būtų galimybė nusipirkti atskirai“, - aiškino A.Damijonaitis. Viskas paaiškės tik po vasario 20 dienos, kai galutinai bus susitarta su konsultantais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.