Tikėjimas ir pasitikėjimas padės sukurti geresnį rytojų

bastys mVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Seimo narys, Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas, socialdemokratas, buvęs kriūkietis Mindaugas Bastys šakiečių interesams Seime atstovauja jau ne vieną kadenciją. Savo patikėtinį Seime dažnai matome ir Šakiuose,- jis nuolat susitinka su savo rinkėjais, dalyvauja įvairiuose kaimo bendruomenių, kultūriniuose ir kituose rajono renginiuose, geranoriškai juos paremia. Šįkart politiką M.Bastį pakvietėme atviram pokalbiui,- kalbėjome ne tik apie politiką.
 
Nuotr. Seimo narys M.Bastys liko ištikimas savo rinkėjams, - jis atsisakė realios galimybės kandidatuoti į Europos Parlamentą.
 
Ką Jums reiškia, kuo naudingi betarpiški susitikimai su rinkėjais, savo krašto žmonėmis?
 
Visų pirma, man labai svarbu žinoti, kokiomis nuotaikomis gyvena, su kokiomis problemomis susiduria mūsų rajono žmonės. Norisi iš pirmų lūpų išgirsti, kas jiems svarbu, kokie yra šakiečių interesai, pageidavimai, lūkesčiai. Susitikimų metu gana dažnai rajono gyventojai kelia įvairias aktualias problemas, - pradedant socialinėmis ir baigiant asmeninėmis. Vienas iš dažnesnių nusiskundimų,- prasta rajono kelių būklė ir jų asfaltavimas. Tokia jau mūsų rajono specifika,- žvyrkelių turime apie 180 km, todėl beveik kiekviena seniūnija susiduria su panašiais sunkumais. Aktualūs klausimai – dėl pensijų kompensavimo, dėl atlyginimų padidinimo ir kiti. Priklausomai nuo to, kokia klausytojų auditorija, tokio pobūdžio ir klausimai. Beje, reikia pastebėti, kad yra tam tikras funkcijų pasiskirstymas,- vienus klausimus gali išspręsti Seimo narys, o kitus - vietos savivaldos vadovai.

Daug nerimo žmonėms, ypač senyvo amžiaus kaimo gyventojams, kelia kalbos apie euro įvedimą Lietuvoje? Žmonės tiki gandais, kad į eurus bus pakeista tik tam tikra nustatyta litų suma, esanti banke, o namuose laikomos santaupos pražus. Ar galėtumėte apraminti kaimo žmones?

Šie ir ateinantys 2015 metai – tai laikotarpis, kai iš tiesų visos galimybės įsivesti eurą jau yra. Be abejo, galima surasti įvairių argumentų „už“ ir „prieš“. Euro įvedimas ypač svarbus ir naudingas verslo įmonėms, kurios vykdo stambius pardavimus eksporto srityje. Skolinimosi politikoje euras taip pat duotų akivaizdžią naudą valstybei, pagerėtų investicijų patrauklumas Lietuvoje. Kalbant apie neigiamas puses, kiekviena Europos Sąjungos valstybė sprendžia skirtingo pobūdžio finansinius klausimus. Reikia pripažinti, kad iš pradžių pasikeitus valiutai 1 -1,5 proc. kainos pakyla, todėl pagrįstai žmonėms kyla abejonių dėl euro įvedimo. Visgi žiūrint į ilgalaikę perspektyvą,  euro įvedimas išryškina daugiau teigiamų, negu neigiamų aspektų ir šaliai duoda akivaizdžią ekonominę naudą. Kol kas ankstoka kalbėti apie konkrečias lito keitimo į eurą taisykles, kadangi šiuo metu kaip tik svarstomi ir priimami tam tikri sprendimai. Nesant visuotinio turto ir pajamų deklaravimo, žmonėms visai nereikėtų baimintis dėl pinigų keitimo ribojimo,- tai visiškai nepagrįsta baimė. Žinoma, nereikėtų močiutėms savo santaupų laikyti „stiklainiukuose“. Saugiausia būtų santaupas laikyti bankuose. Čia indėliai iki 100 tūkst. eurų yra apdrausti ir tikrai saugūs.

LSDP tarybos posėdyje buvo patvirtintas kandidatų į Europos Parlamentą sąrašas, kuriame buvo ir Jūsų pavardė.  Jūs gi kreipėtės su prašymu, kad būtumėte  išbrauktas iš šio sąrašo. Kodėl priėmėte tokį sprendimą? Juk europarlamentaro kėdė tikrai gerokai patogesnė ir pelningesnė nei Seimo nario?

LSDP Šakių skyriaus prezidiumo posėdžio bei konferencijos metu kalbėjome apie tai, kad manęs kaip kandidato į Europarlamentą nederėtų kelti, kadangi esu vienmandatininkas ir noriu toliau dirbti būtent savo rajono žmonių labui. Be abejo, ir visos Lietuvos žmonių naudai. Šakiečiai su mano nuomone sutiko. Tačiau kitų rajonų partijos nariai, matyt, pageidavo mane matyti šiame sąraše ir mano kandidatūrą iškėlė su manimi nepasitarę. Kandidatų buvo pasiūlyta apie 100. Po šio sąrašo reitingavimo aš patekau jau į rinkiminius sąrašus. Nusprendžiau ir toliau elgtis nuosekliai bei laikytis savo ankstesnės nuostatos,- nekandidatuoti į Europarlamentą. Dabar aš neturiu galimybės savo rinkėjų atsiklausti, kokia būtų jų nuomonė. Todėl ir priėmiau sprendimą, kad mano pavardė būtų išbraukta iš kandidatų sąrašo.

Įtemptai dirbate Seime, nuolat Jus matome lankantis Šakiuose. Tad ar lieka laiko šeimai, laisvalaikiui? Kokius turite savo pomėgius?

Be abejo, šeimai laiko lieka labai mažai, tačiau su tokiu mano darbo pobūdžiu visi jau yra susitaikę. Laisvalaikį aš paprastai skiriu aktyviam sportui. Mėgstu žaisti futbolą, o savaitgaliais pabėgioju stadiono aikštelėje. Paimu retkarčiais į rankas ir gitarą. Mano sūnui tuoj bus devyni mėnesiai, todėl kai prieš miegą sugalvoju jam ką nors paniūniuoti ar pagroti gitara, jis būna labai patenkintas. Man patinka dalyvauti Šakių gitaristų klubo renginiuose, puikiai nuteikia ta šilta ir betarpiška aplinka, gitarų skambesys.

Daugelis šakiečių spėlioja, kaip Jums pavyksta taip sėkmingai bendradarbiauti su Lietuvos šou verslo žvaigždėmis? Būtent Jūsų dėka dažnai šakiečiai savo scenoje išvysta garsius dainininkus, šokėjus ir aktorius? Kaip žinia, Jūs buvote ir vienas iš dabar jau tradiciniu tapusio respublikinio renginio „Sidabrinės gervės“ iniciatorių.

Aš savęs nelaikau jokia meniška asmenybe, tačiau man tiesiog labai įdomu bendrauti su menininkais, kūrėjais, aukšto lygio atlikėjais. Džiaugiuosi, kad man pavyksta su jais rasti bendrą kalbą. Su kai kuriais iš jų esame geri draugai, gana dažnai susitinkame, pabendraujame, pasportuojame. Kai šakiečiai organizuoja vienokius ar kitokius renginius ir kreipiasi į mane pagalbos, aš visada stengiuosi prikalbinti „žvaigždes“ atvykti į Šakius. Kol kas man tai neblogai pavyksta. Taip, bendraudamas su prodiuseriu Rolandu Skaisgiriu stengiausi palaikyti jo puikią idėją surengti vasaros kino festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ ir padėti ją įgyvendinti. Ir taip pirmasis naktinis „Sidabrinių gervių“ renginys įvyko Šakių rajone, Zyplių dvare. Nuo to viskas ir prasidėjo,- dabar Lietuvoje turime puikų kino menui skirtą renginį su „Sidabrinių gervių“ apdovanojimais.
 
Kaip manote, kokie šie naujieji 2014- ieji metai  bus mūsų rajonui ir visai Lietuvai?

Aš visada linkęs galvoti, kad kiti metai turi būti geresni už praėjusius. Šie metai Lietuvai neeiliniai- visų mūsų laukia Europarlamento ir Prezidento rinkimai. Norėčiau palinkėti viso rajono žmonėms sėkmingai pasirinkti tokius atstovus, kurie tinkamai tarnautų visos Lietuvos žmonėms. Linkėčiau ir norėčiau, kad mūsų visuomenėje atsirastų kuo didesnis pasitikėjimas savimi ir savo valstybe. Jeigu bus tikėjimas ir pasitikėjimas, tuomet ir mes visi būsime laimingesni. Tada sukursime geresnę savo šeimos ir visos Lietuvos ateitį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.