Atvykusiai socialdemokratų grietinėlei meras davė pylos

socialdemokrataiSima KAZARIAN
 
Praeitą penktadienį prie Šakių savivaldybės sustojo prabangios socialdemokratų lyderių mašinos, tačiau iš jų išlipę politikai buvo sutikti nesvetingai. „Jūs mus prigavote“,- tiesiai šviesiai išrėžė meras Juozas Bertašius.
 
Nuotr. Socialdemokratų atvykimui buvo atsakingai pasiruošta, tačiau dėl to jiems buvo ne lengviau: teko gintis nuo stambiųjų ūkininkų antpuolio ir išklausyti, kaip jų sprendimai žlugdo kaimiškąjį Šakių rajoną.
 
Tačiau apie šiuo metu valdančiąją partiją taip galvoja tikrai ne visi: kaip tik pastebimas iki šiol rajone nematytas pritarimas jos veiklai, daugiausiai jaunimo tarpe. Kai po savivaldybėje vykusio susitikimo su valdžia ir stambiaisiais ūkininkais, socialdemokratai nuvyko į Gelgaudiškio dvarą, jų laukė 53 prašymai priimti į partiją.

Žino, kaip tapti prezidentu

Socialdemokratų vizitas savivaldybėje prasidėjo kandidato į prezidentus Zigmanto Balčyčio prisistatymu. Jis atskleidė, jog žino, kaip reikia laimėti prezidento rinkimus, o savo kandidatavimą motyvavo tiek didele darbine patirtimi, tiek tuo, kad valdant tai pačiai partijai Seime, Vyriausybėje ir Prezidentūroje susišnekėti būtų lengviau nei dabar, kai Prezidentė daugiau simpatizuoja konservatorių flangui. Beje, šiai partijai jis pažėrė nemažai priekaištų, mat krizės metais ji priimdavo sprendimus, visiškai neatsižvelgdama į socialdemokratų pasiūlymus.

„Mūsų tikslas yra padaryti, kad žmonėms gyventi būtų geriau. Todėl labai ilgai nepasakosiu, kaip tą reikėtų padaryti, tiesiog pasakysiu, kad aš žinau. Aš žinau, kaip veikia Europos Sąjungos mechanizmai, aš žinau, kur mes neatstovėjom, o galėjome atstovėti. Tiesioginės išmokos ūkininkams būtų žymiai mažesnės mūsų Baltijos valstybėms, jei mes nebūtume principingai to reikalavę“, – pasakojo Z. Balčytis.
 
Stambiems ūkiams deda kryžiuką

Vis tik susirinkę stambieji ūkininkai buvo kitos nuomonės ir manė, jog socialdemokratai jų interesus gina prastai. Nors ši partija ir nevaldo Žemės ūkio ministerijos, atvykusius į Šakius socialdemokratus užklupo tikra ūkininkų klausimų kruša. Į susitikimą sukviesti stambieji rajono ūkininkai išreiškė protestą prieš naujus įstatymus, kurie riboja įsigyjamos žemės kiekį iki 500 hektarų. „Sakykime, kad vienam gyvuliui išauginti reikia vieno hektaro žemės. Jei ūkininkas turi kelis tūkstančius gyvulių, ką jam daryti?“- klausė politikų ūkininkas, prakalbęs apie sąmoningą šios šakos žlugdymo politiką.

 „Užsieniečiams juk žemę parduosim? Kas patikrins, kiek jos turi tas vokietis, danas ar anglas? Europiečiai, kurie čia pirks, tikrai bus ūkininkai, Pilypukas neišlys, ateis įsidirbęs žmogus. Taigi, jie turi ten, galės pirkti ir čia, o mūsiškiams, kurie iki šiol pirko, kūrė, dabar pasakome „ne“. Prisiminkite: karai ne visada vykdavo dėl moterų. Jie vykdavo ir dėl žemių“,- kalbėjo Kubilių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Alvydas Miliūnas. Anot jo, naujasis įstatymas sukels sąmyšį. „Jūs galvojate, mes irgi galvojame. Ir, ko gero, sugalvosime. Bet padidės dirbtinų skyrybų, įvaikinimų. Nenori jūsų vyriausybė, kad tvarkingai būtų vystomas verslas. Viską gal mes ir išspręsim, bet jovalą jūs padarote“,- teigė A. Miliūnas.

Jam antrino ir Lukšių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Jonas Pranaitis: „Ministro pasakymas „Už gyvulininkystę“ skamba kaip Gražulio „Už Lietuvą“. Mūsų bendrovė praeitais metais sumokėjo 4 mln. 100 tūkst. litų mokesčių. Mes rajonui, Sodrai esame parama. Tačiau dabar mums investuoti sunku, nes nėra garantijų, ar turėsime žemės.“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad įvairiose valstybėse žemės ūkio politika skiriasi. „Vienos leidžia žemės turėti, kiek įgali, kitos ne. Pakelkit rankas, kurie čia turi virš 500 hektarų? Vieni sugalvoja įstatymą, kiti  - kaip jį apeiti. Bet pagalvokite, ar mes norime kokių nors apribojimų, ar ne? Ar duodam papildomai tam, kuriam Dievas ir taip jau davė ir dar dribtelėjo, ar mes matome ir kitą pusę? Bendrovė gali pirkti dar ir dar. Bet pakalbėkite su smulkiaisiais ūkininkais, kurie bando įsigyti žemės. Buvote geri bendrovių vadovai, ant jūsų viskas laikėsi, bet turime pagalvoti apie socialinį teisingumą ir tam kaimui“,- teigė J. Olekas, kuris priminė, jog valdžia privalo atstovauti visų interesams. „Už kiek galiu parduoti žemę? Galiu parduoti už litą ir nemokėti mokesčių, kurių tokiu būdu nuslėpta daugybė. Visko yra, svietas margas kaip genys. Sakote, karas vyksta ir dėl žemių. Taip, tai tiesa, ir kai kaimynui vietos jau neliks, kas eis su šakėmis?“- klausė susirinkusių stambiųjų ūkininkų J. Olekas.

Meras socialdemokratais nusivylęs

„Aš gėlių neturiu būsimam prezidentui, kuris, įsitikinome visi, bus Zigmantas Balčytis. Atvešim jas į prezidentūrą, jei taip ir įvyks. Jūs, žinoma, turėsite didžiules galimybes pasiekti tą, ką žadate. Aš kažkodėl tikiu, nes esate lyg ir sąžiningas žmogus, nesugadintas aukštų postų ir didelių atlyginimų“,- kalbėjo meras, kuris jam bei kitiems svečiams vietoje gėlių įteikė po raštą, kaip pats teigė, „apgalvotai parašytą“. „Mes eilinį kartą prigauti: prieš penkerius metus buvo skiriamos didžiulės lėšos regionų centrų sutvarkymui. Marijampolei - 70 mln., o Zanavykijos sostinei Šakiams – nieko. Dabar, kuomet ateina naujas finansavimo laikotarpis 2014-2020 m., girdime, kad tokiems miesteliams kaip Šakiai, kur nėra 6 tūkst. gyventojų, nieko nereikia duoti. Kai pamatėme, kokia ateina programa, esame labai nusivylę. Nenorime sakyti, kad jūs apgavikai ir melagiai, nes ne jūs vieni valdote, bet prisiminkite, kad žemė, žmogus, himnas ir vėliava – tai yra valstybė“,- priminė J. Bertašius, kuris išreiškė apgailestavimą ir dar dėl vieno „prigavimo“: „Prieš Seimo rinkimus mes žinojome, kad socialdemokratai Žemės ūkio ministerijos niekam neatiduos ir kad ministru bus Mindaugas Bastys. Deja, buvome visi nustebę, kai gavosi ne taip, kaip žadėta“,- kalbėjo J. Bertašius.

Jis priminė, kad Šakių rajonas turi mažiausią procentą asfaltuotų kelių. „Tai nesąžininga, nes asfaltuota buvo tuose regionuose, kuriuose valdžia turėjo tam tikrą valdžią. Kiek asfaltuota Vilkaviškyje, Marijampolėje? Trečdaliu daugiau, nei pas mus. Dabar norima apmokestinti žemės ūkio techniką. Tačiau tada tegul rajone surinkti pinigai čia ir lieka,- jei jie nukeliaus į Susisiekimo ministeriją, mes to asfalto ir neturėsime. Aš parašiau daug raštų dėl žvyrkelių, gavau atsakymų, kurie protu nesuvokiami, aš jų negarsinsiu. Aš jums prižadėjau, kad būsiu lojalus ir taktiškas jūsų atžvilgiu, nes esate valdžios atstovai ir su jumis pyktis niekas nenori“,- kalbėjo J. Bertašius.

Šventės metu aukojo Zyplių dvarui

Gelgaudiškio dvare vykusioje socialdemokratų šventėje „Bičiuli, duok ranką“, jų laukė maloni staigmena – net 53 šakių rajono gyventojai panoro tapti šios partijos nariais. Pasak tarybos narės Ramutės Alytės Bastienės, daugiausiai tai aktyvus jaunimas. „Daugiausiai naujų narių priėmėme iš Barzdų – net 17, iš Šakių atėjo 9 žmonės, susikūrė naujos grupės Griškabūdyje, Keturnaujienoje“,- sakė R. A. Bastienė. Ji mano, kad toks susidomėjimas reiškia, jog žmonės pritaria socialdemokratų idėjoms, kas be ko, pasiteisino ir partijos darbas su žmonėmis, visuomene.

Vakaronės metu buvo renkamos aukos nuo gaisro nukentėjusioms Zyplių dvaro arklidėms. Suaukota pinigų suma - 505 litai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.