Belaukiant gaisro tyrimo išvadų – dvare naujos bėdos

gaisro nuostoliaiSima KAZARIAN
 
Praeitą trečiadienį Zyplių dvaro arklidėse kilęs gaisras sukėlė nemenką sąmyšį, tačiau jo padariniai po truputį likviduojami, skaičiuojami nuostoliai, o seniūnas, vos spėjęs atsigauti po ligos, jau kovoja su naujais rūpesčiais.
 
Nuotr. Nukentėjusį arklidžių pastatą reikia tvarkyti ir nuolat šildyti, be to, būtina jį užkonservuoti – uždengti stogą, nes planuojamos lietingos dienos.
 
Sugedo dvaro šildymo sistema
 
Darbščios dvaro administracijos darbuotojos tuoj pat ėmė tvarkyti eksponatus, kai kuriems surado naujas ekspozicijų vietas dvare, kiti darbai sandėliuojami. Moterys džiaugiasi, kad pavyko didumą jų išgelbėti. Po ligoninės sveikata pasitaisė ir Lukšių seniūnui Vidui Cikanai, kuris teigia, kad jautėsi išties labai prastai, nes jautė sunkius apsinuodijimo simptomus. „Šiek tiek jaudinuosi, kad neliktų padarinių, tačiau ką darysi“,- teigė seniūnas, kuris vėl atgavo gebėjimą šmaikštauti, nors iš tiesų jam dabar ypač sunkus laikotarpis. Jo pečius užgriuvo ir daugiau rūpesčių, mat dvare sugedo katilai, kuriems, pasirodo, neišrašyta garantija. Laimei, už juos atsakinga firma nenusimetė atsakomybės ir ketvirtadienį turėjo juos apžiūrėti. Palanku tai, kad atlėgo šaltis, tai padėjo išvengti tolimesnių galimų nuostolių. Be šių rūpesčių, galvą reikia sukti dėl nukentėjusio arklidžių pastato - reikia jį nuolat šildyti, tvarkyti.

Gaisro priežastys vis dar tiriamos. V. Cikana teigia, kad stiprus vėjas galėjo įnešti žiežirbą iš kamino, tačiau šios versijos prokuratūra kol kas nei patvirtina, nei paneigia. Dėl ko iš tiesų kilo gaisras, paaiškės mėnesio – dviejų laikotarpyje, kai baigsis prokuratūros tyrimas. Gaisro nuostolius (virš 400 kv. metrų stogo dangos) padengs AB „Lietuvos draudimas“. Šiuo metu yra skaičiuojamos darbų sąmatos, tačiau pinigai bus išmokėti paaiškėjus, dėl ko kilo gaisras. Kaip teigė Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė, problemų kelia tai, kad jau dabar reikia lėšų gaisro padarinių likvidavimui. „Reikia pastatą užkonservuoti. Žada lietų, reikia būtinai uždengti stogą, kad nelytų į vidų“,- teigė ji.

Draudimas sureagavo operatyviai

Kaip pasakojo A. Papievienė, išsisprendė nesusipratimas su draudimo bendrove, kuriai iš pradžių nepavyko prisiskambinti. Laimei, A. Papievienė, kreipėsi į ją raštu, todėl informacija pasiekė jau kitą dieną po gaisro. Vos sužinojęs, kas įvyko, „Lietuvos draudimas“ reagavo skubiai.

 „Paaiškėjo, kad prisiskambinti nėjo dėl gedimų vidinėje savivaldybės telefonų linijos stotelėje“,- teigė A. Papievienė. Tai išsiaiškino pati bendrovė, sužinojusi, kad savivaldybės darbuotoja negalėjo jai prisiskambinti. Draudimo bendrovė labai jautriai sureagavo ir dėl to netgi atliko vidinį patikrinimą, po kurio patvirtino, kad prisiskambinti “Lietuvos draudimo” telefonu 1828 galima sklandžiai visoje Lietuvoje.

„Mūsų skambučių centras, kuriame dirba keliasdešimt specialistų, veikia visą parą, 7 dienas per savaitę. Esant padidėjusiam klientų skambučių srautui, įsijungia viršsraučio valdymo procesas, skambučiai automatiškai nukreipiami papildomiems darbuotojams. Gaisro dieną skambučių srautas centre buvo nepadidėjęs. Mūsų ekspertai nedelsiant susiekė su Zyplių dvaro atstovais, patikslino įvykio aplinkybes, informavo apie šios žalos tolimesnę eigą, kokie veiksmai turės būti atliekami toliau“,- po incidento aiškino Artūras Juodeikis, “Lietuvos draudimo” Žalų departamento direktorius.

Gaisrų bumas

„Šiuo metu apskritai gaisrų skaičius yra smarkiai išaugęs, dėl šaltų orų kasdien gauname pranešimus apie iki dešimties gaisrų mūsų draudėjų pastatuose, daugiausia privačiuose būstuose. Šiemet per nepilną mėnesį gaisrų nuostoliai pasiekė 2 mln. litų – dukart daugiau nei per atitinkamą 2013 m. laikotarpį. Palyginus su praėjusių metų pirmosiomis savaitėmis, šiemet Lietuvoje kilo beveik penktadaliu daugiau gaisrų“,- teigė A. Juodeikis. Jis priminė, kad atsitikus žalai, apie įvykį reikia pranešti trumpuoju telefonu 1828 arba internete užpildyti formą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.