Grybautojų ir uogautojų miške tyko pavojai

gustasRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ  
 
Įsibėgėjus grybavimo ir uogavimo sezonui vis daugiau žmonių skuba į mišką prisirinkti gėrybių. Tačiau pasitaiko atvejų, kai pasivaikščiojimas miške gali pasibaigti ir nelabai laimingai. Nelaimė atsitiko mūsų rajono gyventojui Virgiui Gustui: berenkant spanguoles jam įkando gyvatė.
 
Nuotr. Virgiui Gustui berenkant spanguoles įkando angis – vienintelė Lietuvoje gyvenanti pavojinga gyvatė.
 
Gražią ketvirtadienio popietę kartu su visa šeima V. Gustas išvyko pagrybauti ir pauogauti į Lukšių seniūnijos mišką, esantį 5 km nuo Lukšių miestelio. Prisirinkę pintines grybų ir pastebėję, kad šiais metais yra daug spanguolių, nusprendė dar ir pauogauti. Beskindamas uogas  V. Gustas staiga pajuto stiprų skausmą dešinėje rankoje.

“Rankoje pajutau didelį skausmą ir pamačiau nušliaužiančią gyvatę”, – teigė grybautojas, kuriam grybavimas ir uogavimas baigėsi Kauno klinikų Centrinės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Kaip sakė pats nukentėjusysis, jie su šeima grybavo gražiame beržynėlyje, tačiau tą dieną buvo labai šilta – temperatūra siekė net 25 laipsnius, anot grybautojo, tikriausiai gyvatė buvo ten atšliaužusi pasišildyti. Kad ten yra koks šliaužiantis padaras, pasilenkęs skinti uogų uogautojas nematė, tik po to, kai pajuto rankoje skausmą, išvydo nušliaužiančią maždaug 25–30 cm ilgio gyvatę. Po įkandimo  bevardis dešinės rankos pirštas pradėjo mėlynuoti, juoduoti. Laimė, kad tada miške jis buvo ne vienas –  netoliese uogavusi jo žmona skubiai iškvietė greitosios pagalbos medikus. Atvykę medikai V. Gustą nuvežė į Kauno klinikas, nes Šakių ligoninėje vakcinos nuo gyvačių įkandimo nėra. Ant sužeisto piršto mūvimą vestuvinį žiedą medikai buvo priversti nukirpti, nes pirštas ėmė smarkiai tinti. Atvežtas į Kauno klinikas vyras pajuto silpnumą, jam krito kraujospūdis, todėl akimirksniu V. Gustas buvo perkeltas į Centrinės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių. Po to, suteikus medicinos pagalbą ir būklei pagerėjus, ligonis buvo perkeltas į Nefrologijos kliniką, kur dirba gydytojai toksikologai ir gydomi apsinuodijusieji.

Pasirodo, tai jau šeštas šiemet į Kauno klinikas po angies įkandimo patekęs žmogus.

Lietuvoje angis dar vadinama gyvate marguole, margąja gyvate, pantine gyvate. Paprastoji angis – vienintelis nuodingas Lietuvos roplys. Kaip teigia gydytojai toksikologai, angies įkandimas pavojingiausias vaikams ir sunkiomis lėtinėmis ligomis sergantiems garbaus amžiaus žmonėms. Pavojingas įkandimas į galvą, nes gali sukelti smegenų edemą. Mažiausiai pavojingas įkandimas į pirštus. Paprastai nuo angies įkandimo žmogus nemiršta.

Įgėlus nuodingai gyvatei, žmonių reakcija būna skirtinga. Dažniausiai krenta kraujospūdis, kartais apima panika, beveik visi jaučia nemažą skausmą. Gydytojai sako, kad pirmoji pagalba tokiems pacientams yra serumas nuo gyvačių įkandimo, taip pat rekomenduojamas serumas nuo stabligės. Šios ligos sukėlėjai gyvena dirvožemyje, ir angys gali juos pernešti. Gyvatei jie nepavojingi, o žmogus nuo stabligės gali  ir mirti. Jei reikia, suleidžiami vaistai nuo skausmo, alergijos – būna gyvačių nuodams alergiškų žmonių.

Jei gyvatė įkando į pirštą, specialistai rekomenduoja nusiimti žiedus, papuošalus, nes, ištinus įkąstai vietai, gali tekti juos nukirpti. Beje, pagal paskutinius tarptautinius tyrimus nerekomenduojama nuodų iščiulpti, nes žmogus, jei jo burnoje bus žaizdelių ar nesveikas dantis, gali gauti dar daugiau nuodų.

Kaip sakė pats V. Gustas, nors šis atsitikimas jį stiprokai išgąsdino, tačiau grybavimo ir uogavimo malonumo dėl to jis nežada atsisakyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.