Tikslesnei diagnostikai – modernus kompiuterinis tomografas

tomografas klimaitis
Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis džiaugiasi naujuoju kompiuteriniu tomografu ir vardija jo privalumus, mat diagnostika nuo šiol bus daug tikslesnė, greitesnė ir svarbiausia – vietoje. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo 1992 m. vasario 11-osios krikščioniškuose kraštuose minimą Ligonių dieną šiais metais Šakių ligoninė pasitinka išties pakiliai. Vos keletą savaičių čia veikia naujas, modernus kompiuterinis tomografas, gerokai pagerinantis diagnostikos galimybes. Modernia įranga džiaugiasi pacientai, mat ir vykti į kitus miestus nereikia, ir atsakymai pateikiami operatyviai, o balandį tomografo galimybės dar labiau išsiplės.

Pasak Šakių ligoninės vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, minint Ligonių dieną reikia kalbėti tiek apie ligonių gerovę, tiek dėmesį kreipti į sveikatos apsaugoje dirbančius darbuotojus. Tad dar pirmadienį darbuotojams dovanotas koncertas, ketvirtadienį ligoninės koplytėlėje aukotos šv. Mišios. Visgi bene didžiausia dovana – vos porą savaičių ligoninėje veikiantis naujas, modernus kompiuterinis tomografas, kokių Lietuvoje yra tik keturi. Tiesa, tomografas ligoninėje buvo ir anksčiau, bet jis savo jau atitarnavęs ir nuo lapkričio neveikė.

tomografas3
Radiologijos technologė Raselė Juškienė sako, jog dirbti su modernia įranga išties malonu, ji pasakoja, kad vaizdų kokybė su ankstesniuoju aparatu tiesiog nepalyginama, o esant skubiems atvejams atsakymų iš Vilniaus sulaukiama ir per dvi–tris valandas.

„Tai seno bendradarbiavimo su privačiu sektoriumi vaisiai. Jau ir anksčiau turėjome UAB „Kardiolitos“ tomografą, nors jis buvo ne naujas, bet jau atitarnavo, tad reikėjo įdėti nemažai pastangų įtikinant, kad pastatytų naują“, – džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su privačiu sektoriumi A. Klimaitis ir patikina, kad šiuo metu ligoninėje pastatytos įrangos kaina yra apie 300 tūkst. eurų. Tad tokia finansinė našta tiek ligoninei, tiek savivaldai būtų sunkiai pakeliama.

Su tuo sutinka bei glaudžiu bendradarbiavimu džiaugiasi ir meras Edgaras Pilypaitis.

„Tai ir mūsų pačių tvirtas argumentas, kad ligoninė reikalinga. Tai mato ne tik savivalda, bet ir partneriai, kurie pasitiki, įdiegia tokią aparatūrą, kurios kiti pavydi“, – sako rajono vadovas.

Išties, naujas kompiuterinis tomografas gerokai pagerins diagnostikos galimybes, mat diagnostika daug tikslesnė, greitesnė ir svarbiausia – vietoje.

tomografas2
„Kompiuterinis tomografas yra 64 pjūvių. Vaizdų kokybė pagerėjo maždaug 30 kartų, tad dabar gerokai didesnės galimybės padaryti daugiau rentgenologinių organų pjūvių. Tai ryškiai gerina diagnostiką. Ypač neurologai, urologas, traumotologai tuo naudojasi“, – sako A. Klimaitis, o ekrane radiologijos technologė Raselė Juškienė demonstruoja stuburo 3D vaizdą, kuris, rodos, leidžia įsibrauti po paciento oda, nes net ne specialistas gali įžvelgti tam tikras indikacijas ar po traumos matomus lūžius.

Visgi, anot vyriausiojo gydytojo, dar visos galimybės neišnaudotos, mat bus galima daryti ir kompiuterinės tomografijos kontrastinius tyrimus. Tokių galimybių su senesniuoju aparatu ligoninė neturėjo.

„Tai vidaus organams, pavyzdžiui, kasai, kepenims, žarnynui, inkstams. Tai didelis palengvinimas rajono žmonėms. Dar labiau tyrimų asortimentas išsiplės“, – džiaugiasi įstaigos vadovas ir priduria, kad jau balandį tikimasi sulaukti specialaus priedėlio, kurio vertė apie 30 tūkst. eurų.

Paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, tad Šakiuose šiuos tyrimus gali darytis ir kitų vietovių gyventojai, jau sulaukiama vieno kito paciento iš Jurbarko pusės.

„Labai smagu dirbti. Traumatologai juokavo, kad ir aprašymų nereikia, nes vaizdo kokybė nepalyginama. Kokį nori vaizdą, tokį ir gali žiūrėti. Be to, viskas greičiau, paprasčiau, moderniau“, – sako radiologijos technologė R. Juškienė ir pasakoja, kad visi vaizdai siunčiami internetu į Vilnių, ten aprašomi ir skubiais atvejais atsakymai gaunami per dvi–tris valandas.

tomografas4
Dažniausiai, anot specialistės, reikalingos galvos smegenų, stuburo, kaklo, sąnarių kompiuterinės tomografijos.

Per dieną padaroma vidutiniškai po 10 procedūrų, bet buvo dienų, kai procedūrą teko atlikti ir po 16 kartų. Per pirmąją naujojo tomografo darbo savaitę, priduria A. Klimaitis, buvo atlikti 55 tyrimai, tad beveik neabejojama, kad, plačiau pasklidus žiniai apie šiuolaikišką ligoninės įrangą, apkrovos tik didės.

Kaip minėta, galimybe išsitirti vietoje džiaugiasi ir pacientai. Tuo netrukus įsitikiname ir patys. Mums apžiūrint naująją įrangą tyrimo atlikti atvyksta Rasa Naujokienė iš Griškabūdžio krašto.

„Labai malonu, kad nereikia niekur važiuoti, viskas vietoj. Anksčiau važiuodavom į Druskininkus, Kauną“, – sako moteris, pripažįstanti, kad turi problemų su stuburu.

Visgi, pasak A. Klimaičio, tyrimas turi būti daromas proto ribose, o ne tam, kad „ai, noriu persišviesti“.

tomografas1
„Viena kompiuterinė tomografija atitinka aštuonias plaučių rentgenogramas. Tai turi būti pasverti dalykai ir įvertinta, ar tikrai to reikia“, – tikina ligoninės vadovas.

Beje, tai ne pirmas Šakių ligoninės sėkmingo bendradarbiavimo su privačiu sektoriumi pavyzdys, nes būtent tokiu pačiu principu, tik jau bendradarbiaujant su kita įstaiga, Šakių ligoninėje yra įrengti aštuoni hemodializės aparatai. Ši procedūra reikalinga tiems pacientams, kurių inkstai nefunkcionuoja, tad speciali procedūra atliekama triskart per savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.