Netradicinė istorijos pamoka su austru Markus Pollak

austrasAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį pirmadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko netradicinė integruota istorijos ir anglų kalbos pamoka „Žydų holokaustas Lietuvoje“, kurią vedė ne pedagogas, o jaunas vaikinas Markus Pollak iš Vienos (Austrija).
 
Nuotr. Markus Pollak vietoj tarnybos Austrijos kariuomenėje pasirinko kitokį savanorystės būdą.
 
Įgijęs vidurinį išsilavinimą, vietoj tarnybos Austrijos kariuomenėje vaikinas pasirinko kitokį savanorystės būdą – supažindinti pasaulio jaunimą su žydų tautos tragedija – genocidu. Anksčiau apie Lietuvą nieko negirdėjęs, Markus Pollak liko sužavėtas Baltijos šalių istorija, todėl būtent jas ir pasirinko savo  misijos atlikimui.  Šiuo metu jis veda edukacinius užsiėmimus valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje, o paprašytas mielai vyksta į susitikimus su šalies moksleiviais.

Į Šakių „Žiburio“ gimnaziją Markus Pollak pakvietė istorijos mokytojai Darius Jakavičius ir Asta Urbaitienė bei anglų kalbos mokytoja Jurgita Bataitienė, gimnazijos moksleiviams inicijavę dviejų akademinių valandų pamoką. Juo labiau, kad ji šiuo metu labai aktuali ir reikalinga - gegužės 8-ąją nutrauktas siaubingiausias nusikaltimas Europos istorijoje – masinis žydų naikinimas.

Trisdešimt mokinių iš skirtingų gimnazijos klasių plačiau susipažino su Lietuvoje vykdytu žydų genocidu, antisemitizmo – priešiškumo ir išankstinio nusistatymo, nukreipto prieš žydus, pradžia Vokietijoje. Tada žydų tautos atstovams buvo sukurti ir galiojo kitokie įstatymai nei vokiečiams. Jie buvo ignoruojami, jiems buvo draudžiama prekiauti ir pasirodyti turguje anksčiau nei 11 valandą. Ant krautuvėlių vitrinų atsirado užrašai: „Nepirkit pas žydus!“

Iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno daug žydų tautybės žmonių. Vilnius net buvo vadinamas „Šiaurės Jeruzale“. Šakiuose tuo metu 75 proc. visų gyventojų sudarė žydai. Ne veltui miestas buvo vadinamas „Žydpile“. Pasak Markus Pollak, tuo metu, kai Rusijoje plito komunizmas, Vokietijoje galvą pradėjo kelti nacizmas.

„Vyravo nuomonė, kad, jei esi žydas, – tai būtinai komunistas, o jei komunistas – tai žydas. Todėl, užpuolę Sovietų Sąjungą, vokiečiai pirmiausiai pradėjo susidoroti su žydų tautybės žmonėmis – užimtose teritorijose prasidėjo masinės žudynės, getų kūrimas, reikalavimas nešioti žvaigždes, kaip atpažinimo ženklą. Pagrindinis to tikslas – atskirti žydus nuo kitų žmonių, -  teigė savanoris. – 94 proc. iš 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų buvo nužudyti. Tam tikslui net buvo sukurta speciali Saugumo policija. Gyvi liko tie, kurie buvo reikalingi kaip darbo jėga.“

Seminaro metu gimnazistai su jaunuoju lektoriumi bendravo atvirai ir betarpiškai, daug kalbėjo apie viešųjų ryšių svarbą ir propagandą, citavo to meto laikraščiuose aprašomus įvykius, žymių žmonių mintis. Jaunimas padarė išvadą, kad niekuo negalima tikėti 100 proc., todėl visada reikia tikrinti informacijos šaltinius.

Jaunajam austrui taip patiko susitikimas su „Žiburio“ gimnazijos moksleiviais, kad po renginio jis kuriam laikui atidėjo savo kelionę atgal – panoro daugiau pabendrauti, apžiūrėti Šakius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.