Propagandinė žinutė – iš tarybos nario lūpų

Nors savivaldybės tarybos nario Ričardo Lekavičiaus vieši pareiškimai dažnai stebina, neretai yra dezinformacinio turinio ir peržengia etikos ribas, šįkart jo pasisakymas Ukrainos rėmimo klausimu nuskambėjo ypač plačiai, sudvejota, ar toks asmuo gali būti tarybos nariu. D. Pavalkio nuotr.

Kaip sakoma, bedugnė todėl ir yra bedugnė, kad ji neturi dugno, bet visgi randasi ne tik jį pasiekiančių, bet ir pramušančių. Tiek kovido kontekste, tiek kalbant apie karą Ukrainoje netrūksta dezinformacijos, prorusiškų agitatorių ir kurstytojų. Jokia paslaptis, kad savivaldybės tarybos narys Ričardas Lekavičius nepalaiko paramos Ukrainai, o praėjusią savaitę jo paskyroje socialiniame tinkle paskleista melagiena užkūrė tikrą pirtį.

Kaip žinia, artėjant antrosioms karo Ukrainoje metinėms, nuo sausio 24 d. iki vasario 24 d., LRT kartu su Ukrainai paramą renkančiomis organizacijomis ir visuomenininkais kviečia darkart susivienyti ir prisijungti prie akcijos „Radarom!“ Už akcijos metu surinktas lėšas bus perkami saugaus kario paketai. Paketą sudarys naktinio matymo monokuliaras, lazerinis taikiklis ir individualus antidronas. Vienas saugaus kario paketas kainuoja 7 tūkst. 500 eurų, o visą profesionalią įrangą pagamino Lietuvoje įsikūrusios įmonės „Brolis semiconductors“ ir „NT service“. Beje, ketvirtadienį ryte „Radarom!“ buvo paaukota daugiau nei 1 mln. 481 tūkst. eurų. 

Tačiau prasidėjus paramos akcijai progos paskleisti propagandinę žinutę nepraleido R. Lekavičius, savo socialinio tinklo paskyroje „Facebook“ rašęs apie neva Ukrainoje 61 proc. išaugusią naujų automobilių rinką, ypač prabangių automobilių, todėl esą ir „Radarom!“ organizatoriai pirks sau „Porsche“, kad galėtų nuvažiuoti į Ukrainą.

„Vargšai“ ukrainiečiai, būtinai paremkite ukrainiečius, nors retas Lietuvis turi Porsche, bet geros širdies lietuvis vis tiek parems RaDarom, kad Jakilaitis, Ochmanas ir kiti organizatoriai irgi galėtų nusipirkti po naują Porsche ir jiems nebūtu gėda nuvavžiuoti į Ukrainą.

Pasidalinkite šituo postu kuo plačiau, kad visi žinotu ...” – rašė savivaldybės tarybos narys (kalba netaisyta – red. past.), nenurodęs jokių oficialių informacijos šaltinių.

Vienas iš akcijos organizatorių Andrius Tapinas viešai įvardijo, kad tai ne kas kitas, o mėšlo pylimas tiek ant Ukrainos žmonių, tiek ant juos remiančių lietuvių. 

„Rinka iš tikrųjų išaugo, lyginant su pirmaisiais karo metais – 2023m. Ukrainoje parduota 61 tūkst. naujų automobilių, o 2022 m. – 38 tūkst. Bet iškraipymas išlenda, kai pasižiūri į 2021 m. – paskutinius taikos metus, kai Ukrainoje buvo parduota 103 tūkst. naujų automobilių, vadinasi, rinka vis dar 30 proc. kritusi. Ir čia greičiausiai įskaitant naujus automobilius, kurie įvažiavo į Ukrainą kaip paramą frontui“, – rašo A. Tapinas ir atkreipia dėmesį ir į gyventojų skaičius Ukrainoje ir Lietuvoje.

„Kremliaus kolaborantai arba naudingi idiotai Lietuvos valstybinėse įstaigose veikia visiškai atvirai ir nesislapstydami“, – apie R. Lekavičiaus išsišokimą rašė ir juo stebėjosi žinomas keliautojas, vienas iš paramos Ukrainai organizatorių Šarūnas Jasiukevičius, geriau žinomas kaip Praeities žvalgas. Tiek po jo įrašu, tiek po paties R. Lekavičiaus žinute pasipylė šimtai komentarų, pasidalinimų skaičius taip pat rekordinis, tad Šakiai nuskambėjo išties plačiai...

Toks tarybos nario pasisakymas neliko nepastebėtas ir rajono mero Raimondo Januševičiaus. Pirmadienį jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ apie tai paskelbė žinutę ir tarybos nario elgesį vadino amoraliu.

„Prasimanytos „statistikos“ žinutė aiški – pakirsti pasitikėjimą Ukrainos kariais, skatinti žmones neberemti akcijų, skirtų lėšų rinkimui karo niokojamai šaliai ir galiausiai – tiesiog tyčiotis iš ukrainiečių. Maža to – R. Lekavičius siūlė dalintis ta žinute „kuo plačiau, kad visi žinotų“. 

Propagandinė tarybos nario informacija sulaukė rekordinio pasidalinimų ir komentarų skaičiaus, jo įrašas neliko nepastebėtas ir aktyvių Ukrainos rėmėjų, kai kurių respublikinių žiniasklaidos priemonių.   

R. Lekavičiaus elgesys nestebina – žmogus ilgisi Sovietų Sąjungos, t. y. atvirai simpatizuoja Rusijai, kuri vykdo agresiją prieš Ukrainą“, – rašė meras ir kėlė retorinį klausimą, ar taip dera elgtis tarybos nariui, kuris priklauso ir savivaldybės Etikos komisijai, tad pridūrė, kad kreipsis į minėtą komisiją, kuri savo kolegos elgesį jau nagrinėjo ankstesnę savaitę.

„Dar jeigu kaip visuomenininkas bile ką sakytų, bet čia Etikos komisijos narys. Manau, pati komisijos pirmininkė neturėtų ignoruoti tokio komisijos nario elgesio“, – mintimis dalijosi meras.

Teiraujuosi ir paties R. Lekavičiaus, ar nemano, kad perlenkė lazdą ir prisirašė per daug.

„Išvis nieko neparašiau, tik pasidalinau“, – atsakymu nustebina tarybos narys ir rėžia, kad jau jeigu turinys būtų blogas, gal „kažkas būtų kreipęsis, kur galėtų kreiptis“ (galimai omeny turi policiją – red. past.), esą tai meras nesupranta ir nemoka skaityti, kas parašyta, tikina, kad tai R. Januševičius savo pasisakymu apie jį „perlipo per savo galias“, be to, paaiškina, kad yra, kas jį palaiko, tikina, kad demokratiškoje šalyje nuomonę išsakyti gali, ir nemano, kad tai visuomenės kiršinimas ar propaganda.

„Noriu – dalinuosi, kas man patinka, noriu – nesidalinu, kas nepatinka“, – nuomonę dėstė R. Lekavičius.

Beje, šis tarybos narys Ukrainos klausimu išsišoka ne pirmą kartą – net skiriant savivaldybės paramą komiteto posėdyje jis neslėpė sarkastiškų pasisakymų, balsuojant susilaikė, o ir įvairūs komentarai bei pasisakymai, po kurių dažniausiai tik kilsteli antakį ir neturi komentarų, – ne tokia reta tarybos nario kasdienybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.