Lankomiausi rajono objektai ir turizmo naujovės

poniskos privilegijos 07 09
Savo krašto traukos objektais pasidalijo turizmo profesionalų komanda iš visos Suvalkijos (iš kairės) – Ieva Vizgirdienė, Vitas Girdauskas, Ieva Bernotaitė, Reda Kneizevičienė bei Gaiva Mačiulaitienė iš kaimyninio Jurbarko rajono. (D. Pavalkio nuotr.)

Asta Saulė ŠULSKYTĖ 
 
Penktadienį Šakių miesto šventės „Aš myliu Šakius“ metu Šakių kultūros centre rinkosi turizmo profesionalai iš visos Suvalkijos – Šakių, Marijampolės, Vilkaviškio, Kalvarijos, Kazlų Rūdos ir kaimyninio Jurbarko. Susitikimo metu jie pristatė savo krašto lankytinus objektus, o mes skaitytojams pateikiame mūsų rajono lankomiausias vietas bei šių metų turizmo naujoves.

Prisistatė nauja komanda
Renginį organizavęs Šakių turizmo informacijos centras (TIC) prisistatė susirinkusiems nauju pagausėjusiu darbuotojų kolektyvu. Nuo šiol VšĮ „Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras“ direktorė Ieva Bernotaitė, vadovaujanti ir Šakių TIC, turi pastiprinimą – turizmo vadybininkę Vaidą Zimnickienę, rinkodaros vadybininkę Mildą Brazienę, savaitgaliais centre dirbančią Jūratę Janiną Dūdaitienę, finansininkę Ritą Sopiną ir per vasarą panorusį kartu padirbėti moksleivį Liudą Adomaitį. Jis susitikime debiutavo su pirmuoju TIC filmu, skirtu Šakių 420-ajam gimtadieniui. I. Bernotaitė pristatė filmo idėją – garbūs mūsų krašto žmonės buvo paprašyti išsakyti savo palinkėjimus Šakiams. Intriga ta, kad palinkėjimą turėjo sudaryti apibrėžtas žodžių skaičius, kurį žiūrovai galėjo matyti ekrano krašte. Tad visi renginio dalyviai netikėtai buvo pakviesti į premjerą, po kurios susirinkusiųjų laukė trumpos kelionės po Suvalkiją ir kaimyninį Jurbarko rajoną. Turizmo profesionalai pristatė lankomiausius savo krašto objektus ir šių metų naujienas.

„Poniškos privilegijos“
Šakių TIC vadovė trumpai pristatė Šakių rajono turizmo ženklą „Poniškos privilegijos“, orientuotą į vienos dienos turizmą, kuris skirstomas į dvarišką ir valstietišką bei aktyvų laisvalaikį gamtoje. Prie turizmo naujienų ji priskyrė laivo-kelto kursavimą Nemunu, kuris turėtų turistų srautus pradėti kelti iš Panemunės pilies į Gelgaudiškio dvarą dar šį sezoną, ir Bulvės muziejų, kuris nuo rugsėjo turėtų pradėti veikti Kudirkos Naumiestyje. Kaip informavo I. Bernotaitė, neseniai duris atvėręs Varlių namelis jau priima ir didesnes grupes. Čia galima apžiūrėti gausiausią Lietuvoje dekoratyvinių varlių rinkinį – 4 tūkst. 450 eksponatų nuo skulptūrėlių iki marškinėlių ar šlepečių.

Šakių mieste atsirado Virtualios realybės ir Pabėgimo kambariai, kurie daugiau orientuoti į vietinius gyventojus, nes turistų grupės kol kas jais nesidomi. Šias naujas pramogas savo skaitytojams pristatėme anskstesniuose laikraščio numeriuose. Kaip naujovę Šakių TIC vadovė pristatė ir Zanavykų pirtį, kur Bitininkų asociacijos nariai siūlo įvairias pirties paslaugas su masažais ir visomis tradicijomis, bei Zyplių dvare įsikūrusiuose „Kuchmistruose“ pristatomą naują meniu ir didikų virtuvės degustaciją.

Lankomiausi rajono objektai
Pasak I. Bernotaitės, statistiniai duomenys rodo, kad vietinių mūsų krašto gyventojų mėgstamiausi turizmo objektai, kuriuose jie ir patys dažnai lankosi, ir vežasi savo svečius, yra Zanavykų muziejus, Ožiukų mokykla su ožkų ir avių ūkiu, Čekauskų muziejus su 600 oblių kolekcija, taip pat etnografinė Suvalkiečio sodyba, kokios nepamatysi net Rumšiškėse, vienintelė šalyje Cirko mokykla, Sudargo piliakalnių kompleksas ir cukrainė „Laimė“.

Lankomiausiais objektais išlieka Gelgaudiškio dvaras, Šakių miesto karilionas ir baseinas. Rekordininke turizmo augimo prasme buvo įvardyta kavinė-vyninė „Vilkenta“, įsikūrusi Kiduliuose, kuri pirmaisiais metais turėjo 15 tūkst. lankytojų, antraisiais – 45 tūkst., o paskutinis skaičius buvo 60 tūkst.

Kidulių dvaro diena
Pasak Šakių TIC vadovės, viena iš labiausiai rajono gyventojus ir turistus traukiančių švenčių yra Kidulių dvaro diena, kuri vyks rugpjūčio 9–10 dienomis. Ją pristatė Kidulių laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė Milda Prūsaitytė ir Kidulių dvaro istorinių šokių studijos „Saltare Festum“ meno vadovė Irma Svetlauskienė. Jau dabar pradėjusios siūtis ištaigingas suknias ir iš skrynių išsitraukusios puošniausias skrybėlaites, jos žadėjo įspūdingą šventės programą: šokių pokylį, spektaklį, naują muziejaus parodą bei puikius koncertus, kurie vyks įvairiose dvaro erdvėse. Tarp daugybės staigmenų, kurių šiukštu neišdavė, ir naujovė – pirmą kartą Kidulių dvaro prieigose vyks karo batalija – XIX a. kautynių scena.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.