Turistams siūlys ir „Fazanų medžioklę“

zypliu dvare 1
Šiais metais Zyplių dvare ypač išpopuliarėjo teatralizuotos ekskursijos „Kai pono nėra namie...“, kurias veda poniomis, tarnaite persirengusios ir dvaro istoriją kūrybingai pasakojančios kultūros darbuotojos. Zyplių dvaro archyvo nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė sako, jog tokio turistų antplūdžio, kokio sulaukia šią vasarą, per jos darbo praktiką dar nebuvo. Ji džiaugiasi ypač išpopuliarėjusiomis teatralizuotomis ekskursijomis, taip pat jau patvirtintas įkainis ir turistams bus siūloma nauja edukacinė programa „Fazanų medžioklė“.

Pasak D. Bukšnienės, norint būti patraukliems, reikia nuolat sukti galvą ir sugalvoti turistams kažką naujo. Būtent taip gimė mintis rengti edukacinę programą „Fazanų medžioklė“. Kaip žinia, dvaro šeimininkas grafas Tomas Potockis buvo žymus medžiotojas, o fazanų medžioklė buvo viena iš mėgstamiausių jo veiklų. Tad edukacijos dalyviams planuojama trumpai pristatyti medžioklės istoriją, išlikusius medžioklės trofėjus (medžioklės šautuvas bei fazano iškamša), iš lankų būtų galima pašaudyti į fazanų taikinius.

„Taikinius ir lankus jau nusipirkome, bet dar turime pasirengę projektą į Kultūros rėmimo fondą, viliamės gauti lėšų ir tada įsigytume dar daugiau įrangos, būtų ir fazanų muliažai, ir specialūs tinklai strėlėms sulaikyti. Manome, gal rugpjūtį jau normaliai galėsime startuoti, dabar tik keli pavieniai asmenys bandė, tai labai patiko. Žinoma, jeigu atsirastų norinčių, organizuotume ir dabar“, – pasakojo D. Bukšnienė, aiškinusi, kad programa vaikams ir suaugusiems šiek tiek skirsis.

Norintiems, kalbėjo pašnekovė, bus pasiūlyta užsukti į greta įsikūrusį „Kuchmistrų“ restoraną, siūlantį išskirtinius patiekalus būtent iš fazanų.

Paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje nustatyta, kad vienam asmeniui edukacija kainuos 5 eurus, ketinama priimti ne didesnes nei 15 asmenų grupes.

Pasak Lukšių kultūros centro direktorės, rankų sudėjus tiesiog nėra kada sėdėti, nes šią vasarą jaučiamas ypač išaugęs turistų susidomėjimas.

„Tiek lankytojų, kiek sulaukiame, per mano darbo praktiką nebuvę. Stebina, kad ypač daug pavienių žmonių. Rekordas buvo sekmadienį, kada apsilankė 180 žmonių. Čia be ekskursijų“, – sakė D. Bukšnienė.

Anot jos, nėra ką lyginti šiųmetinės ir pernykštės vasaros, nes skaičiai keliskart didesni ir lietuvaičiai tikrai gerokai dažniau lanko turistinius objektus savo šalyje – vien liepą buvo 2 tūkst. lankytojų.

Direktorė džiaugiasi ir ypač išpopuliarėjusiomis teatralizuotomis ekskursijomis „Kai pono nėra namie...“ Nors šios ekskursijos po centrinius dvaro rūmus buvo vedamos ir anksčiau, šį sezoną jos išplėstos ir pasiteisino su kaupu. Lankytojai mielai nusikelia į paskutiniojo Zyplių dvaro šeimininko grafo T. Potockio vadovavimo laikotarpį – dvaro istoriją pasakoja poniomis bei tarnaite persirengusios kultūros centro darbuotojos, o dvaro dabartis pristatoma, kaip „ateities pranašystė“.

„Tikrai vietinis turizmas gerokai suaktyvėjęs, labai dėl to džiaugiamės“, – įspūdžiais dalijosi Lukšių kultūros centro direktorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.