Problemos dėl Šiaurės gatvės nesibaigia

siaures gatve komisija
Nuotr. Apžiūrint įrengtą Šiaurės gatvę daugiausiai pretenzijų turėjo ir trūkumus vardijo UAB „Šakių vandenys“ inžinierius Andrius Jakštys (antras iš kairės).

Gintarė MARTINAITIENĖ

Turbūt retas rajono gyventojas nėra girdėjęs kokių nors gandų apie Šakiuose esančią Šiaurės gatvę. Iš pradžių buvo abejota dėl šiai gatvei įrengti skiriamų lėšų, vėliau specialiai sudaryta komisija ieškojo atsakymo į klausimą, ar gatvė suprojektuota nepažeidžiant įstatymų, o praėjusią savaitę gatvėje atliktus darbus apžiūrėjo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė. Deja, dėl pretenzijų, defektų ir dėl būtinybės keisti komisiją objektas priduotas nebuvo – rangovas UAB „Sumeda“ įpareigotas šalinti trūkumus, o nauja komisija objektą vertins iš naujo.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė ir naujoji komisijos pirmininkė Galina Vasiliauskienė vos tik atvykusi paaiškino, kad ne ji, o jos kolega Zenonas Galadauskas pradėjo statyti šį objektą, priėmė prašymą išduoti statybos užbaigimo aktą. Be to, jai nesuprantama, kodėl projektas buvo derintas su vienomis institucijomis, o į komisiją pakviesti visai kiti asmenys.
„Reikia formuoti naują aktą ir sudaryti naują komisiją“, – sakė G. Vasiliauskienė.

Visgi atlikti darbai Šiaurės gatvėje bus vertinami ne tik dėl būtinybės keisti komisiją. Bene daugiausiai pretenzijų turėjo UAB „Šakių vandenys“ inžinierius Andrius Jakštys. Pasak specialisto, į fekalinės kanalizacijos šulinius patenka lietaus vanduo, dėl to įmonė patiria didesnių nuostolių.

„Neturime nė vieno vartotojo, o siurblinė pradėjo išsijunginėti“, – sakė UAB „Šakių vandenys“ inžinierius.

Be to, jis vardijo ir kitus trūkumus, kurių neturėtų būti: neužsidaro siurblinės dangtis, netinkamai suformuotas nuolydis ir pati danga, aplink vieną šulinį paliktos duobės, nelygus reljefas, yra grioviai, kurie pagal projektą nebuvo numatyti.

Vaikščiojant ir apžiūrint gatvę niekas neatidarinėjo ir lietaus kanalizacijos šulinių, net įrankių tam neturėjo.

„Rangovas privalėtų tai padaryti, o dabar nei pažiūrėti, nei įvertinti būklės ir kokybės nebuvo galima“, – priekaištavo A. Jakštys, tikinęs, kad šulinių atidaryti jau anksčiau jam nepavyko net su kolega.

Pasak „Šakių vandenų“ inžinieriaus, dėl to, kad šuliniai semiami ir vanduo tiesiog stovi, bendrovė oficialų raštą surašiusi ir savivaldybei. Tai, kaip pastebėjo ir Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius vyriausioji specialistė, matyti net plika akimi, nes ne vienoje vietoje į akis krinta kelkraščiuose suneštos žemės.

„Panašu, kad čia būna balos“, – rodė G. Vasiliauskeinė.

Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis ir UAB „Sumeda“ statybos direktorius Gintautas Uldinskas tikino, kad žemes ir smėlį vanduo suneša iš neasfaltuotų gatvelių, o netinkami nuolydžiai čia niekuo dėti.

Tiek savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją Vitą Valaitienę, tiek Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistę G. Vasiliauskienę domino asfalto dangos storis. Abi moterys aiškino, kad „danga nelygi ir aiškiai trūksta dar vieno sluoksnio“.

„Koks asfalto storis?“ – teiravosi V. Valaitienė.

„Projektinis ir atitinkantis visas normas“, – sakė K. Kuncaitis, tačiau vėliau patikslino, kad 6 cm, ir rusiškai replikavo, kad tai esą „žiemos darbas“.

G. Vasiliauskienei kliuvo ir, jos vertinimu, nelygi bordiūrų linija, bandyta pasiteirauti, kodėl klojant šaligatvį smėliu neužpildyti ar blogai užpildyti tarpai, nes jau dabar želia žolės.

Į susitikimą atvyko ir Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas, vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis, nors gatvėje vandens hidrantai nėra įrengti.

„Buvo siųsta derinti, bet atmesta, nes vandentiekis neprojektuojamas. Tad mums lieka apsisukimo aikštelė akligatvyje“, – sakė R. Pavalkis.

Ūkio skyriaus vedėjas aiškino, kad tikslinės lėšos per kelių priežiūros programą buvo numatytos lietaus kanalizacijai, apšvietimui, pėsčiųjų takams ir pačiai kelio dangai. Ir vandentiekis, ir kanalizacija, kaip sakė K. Kuncaitis, pagal projektą yra „netinkamos išlaidos“.

Apžiūrėjusi gatvę G. Vasiliauskienė pastebėjo, kad „tokioj mažoj gatvėj vien problemos“ ir, nors teoriškai susitikimo metu gatvę būtų buvę galima priduoti ir darbų priėmimo aktą pasirašyti, dėl esamų trūkumų to padaryti neįmanoma.

Vienbalsiai nuspręsta, kad naujos sudėties komisija objektą vertins dar kartą, o pagal pateiktus trūkumus UAB „Sumeda“ bandys juos pašalinti. K. Kuncaitis tikino, kad komisija bus sudaryta artimiausiu metu.

UAB „Šakių vandenys“ inžinierius irgi tikisi su rangovu išspręsti ir suderinti trūkumus iki objekto pridavimo ir naujai suformuoto akto pasirašymo. Kadangi vėliau, kaip mintimis dalijosi A. Jakštys, rangovą prisišaukti kur kas sudėtingiau. Objekto užsakovas yra Šakių rajono savivaldybė, tad ir tarpininkauti tektų jai.

Šiaurės gatvei tikslinės lėšos, 250 tūkst. eurų, buvo skirtos susisiekimo ministro įsakymu praėjusių metų kovo mėnesį. Susitikimo metu kalbėta, kad darbai buvo baigti dar prieš Naujuosius metus, nors pagal sutartį darbų pridavimo terminas – liepos 1 d. Kodėl pridavimo procesas tiek laiko vilkintas, atsakymo niekas nepateikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.